Matcha Agata no shiro

13890 Ft29190 Ft

Krémes, édes utóízű tea amely usucha és koicha készítésére is alkalmas. Lágysága és kifinomult íze egy igazán különleges usucha-vá teszi, de próbáljátok ki sűrű teának is elkészíteni! Bírja a magasabb (80 Cels.) hőfokkal való elkészítést is. 30 gr-os légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva a teaboltunkban.

Matcha Agata no shiro 13890 Ft29190 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Matcha Agata no shiro

Krémes, édes utóízű tea, amely usucha és koicha készítésére is alkalmas.
Lágysága és kifinomult íze egy igazán különleges usucha-vá teszi, de próbáljátok ki sűrű teának is elkészíteni!
Jól bírja, szinte igényli a magasabb (80-85 Cels.) hőfokkal való elkészítést is.

30 gr-os légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva a teaboltunkban.


A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kiotóhoz közeli és a matcháról híres Uji-ban.
A „Shichimeien” azt jelenti, hogy „hét nagyszerű teakert” amelyeket Ashikaga sógun a Muromachi korban (1338-1573) elismert és nagyra értékelt. Ebből a hétből már csak egy maradt meg Uji belterületén: az ‘Okunoyama’ nevű – amely a Horii család tulajdonában van a híres Byōdōin templomhoz egészen közel. A család teaboltja pedig az ‘Agata’ shinto szentély előtt található és szinte észrevétlenül bújik meg ebben az utcában.
Említésre méltó, hogy a 3. generációs Horii Chojiro találta fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet nem tartott meg magának, hanem elterjesztett Uji-ban (és mára már szinte egész Japánban) – hatékonyabbá téve a tealevelek feldolgozását.
2019-ben meglepetés volt számunkra, hogy szállásunk utcájának a végében felfedezett teakert ennyire híres, innentől további „véletlenek sorozata” vezetett el minket a személyes ismeretségig valamint egy közös együttműködéshez. Az egyik legmeghatározóbb élményünk volt a matcha örlő helységüknek a megtekintése, ahol viszonylag sok hagyományos gránitköves malom surrogva őröl halkan a sötétben…
A család 600 éve végzi a tea gyártásának teljes folyamatát, a termesztéstől a szedésen át a feldolgozásig, szárításig és őrlésig ami ritkaság.
Matcháik – a magas minőségnek és a kistermelői gyártásnak köszönhetően – kifinomultak és gazdagok, édeskés, hosszú utóízzel.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok.

Agata no shiro elkészítés:

Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre, így fogyasztás előtt egy fél órával vegyétek ki a hűtőből. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 1 hónapon belül jönnek elő a teából.

Használjatok alacsonyabb (100mg/L) ásványi anyag tartalmú vagy pedig szűrt vizet a készítéshez – amennyiben lehetséges. Kereskedelmi forgalomban kapható víz, mely jó lehet a matcha készítéshez: Norda, Nestlé Vera, Volvic vagy pedig a BWT magnéziumos szűrőbetétje.


Shichimeien család további teái: Shichimeien no mukashi
Seishin no shiro,
Yufu no mukashi


Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi (matcha kanál) mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 – 90°C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.

Pár fotó a Shichimeien családnál, a Facebook oldalunkon.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

A videóban Balázs megmutatja a matcha készítés lépéseit.

Matcha tea készítés

További információk

Tömeg N/A
Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán