fekete tea

Teaismeret – Fekete / vörös tea 

A kínai fekete tea kínaiul “Hong Cha“, szó szerinti fordításban vörös teát jelent és teljes oxidációs folyamaton átesett tealevelekből áll. A főzet színe valóban a vöröshöz áll közelebb, ezért pontosabb ez a megnevezés.

A legjobb vörös teák, kézi szüretelésűek és lassú oxidációs, folyamaton mennek keresztül a komplex ízek elérése érdekében.

Fekete tea, vörös tea kategóriában hazánkban egyelőre leginkább a filteres, úgynevezett CTC (crush, tear and curl/zúzás, tépés és sodrás) teák terjedtek el. Az ezekhez felhasznált -finoman szólva nem a legjobb minőségű- alapanyagot géppel szedik, India, Sri Lanka és Afrika alig kétszáz éves teaültetvényeiről, melyek a világ tea termelésének 95%-át teszik ki. A CTC eljárásban a tealevél intenzív és gyors oxidáción megy keresztül, a minél agresszívebb ízhatás érdekében. Ezzel az eljárással, a nyersanyagból 1 óra alatt elkészül a -valóban inkább fekete színű főzetű, egyhangú ízű “tea”.

A kínai fekete, vörös teának két jól megkülönböztethető csoportja:

a yunnani  teák (mézesebbek, lágyabbak, enyhén füstösek, javasolt elkészítés: 80-85°C)

és az egyéb fujiani, zhejiangi vörös / fekete teák, amelyek színre feketébbek (gyümölcsösebbek, karakteresebbek, javasolt elkészítés: 90-95 °C).

Fekete tea, vörös tea történelem

Fekete teát először Kínában készítettek a 17. század elején feltehetően a Fujian tartomány-beli Wuyi hegy termelői, akik az alacsonyabb minőségű zöld teáikból szerettek volna elismerésre méltó császári ajándékot készíteni. Ezek a korai készítők felfedezték, hogy a teljes oxidációval kivételesen komplex, édeskés ízvilágot tudnak előcsalogatni a levelekből. A kész vörös tea lassabban romlik meg mint a zöld és könnyebb téglává préselni a szállításhoz, értékesítéshez.

Több mint két évszázadon keresztül az egzotikus és íz gazdag kínai fekete tea mint pl. a Keemun és a Lapsang Souchong előkelő európai társaságok kedvenc itala volt, egész a 19.század elejéig.

 Fekete, vörös tea készítésének folyamata

A leveleket április elején szedik először és év közben további szüretek lehetségesek. Általában az első, illetve a második szüret a legjobb minőségű. A legjobb minőségű teák nagy arányban vagy teljes egészében tartalmaznak zárt vagy félig nyílt rügyeket.

1. Az alapanyagot először meleg levegővel fonnyasztják, hogy felszabaduljanak az oxidációt, fermentációt előidéző kémiai anyagok. Ez a művelet a fekete tea készítésekor sokkal hosszabb ideig tart mint a zöld- illetve wulong teák esetében. Ennek célja a mélyebb és koncentráltabb ízek előcsalogatása.
2. A teakészítő mester lágyan sodorja a teát kialakítva ezzel az egyedi ízvilágot, karaktert. Modern teakészítő üzemekben már használnak gépeket is ehhez a munkafolyamathoz, de a legértékesebb teákat mindig kézzel sodorják.
3. Ezután a leveleket osztályozzák majd ennek megfelelően tovább sodorják vagy pedig hevítik, sütik. Az oxidáció közben változtatják a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ez is segít kialakítani a minden fajtára egyedileg jellemző íz profilt. Az oxidáció, hatására a levelek aranysárga, réz sárga, barna, sötétbarna vagy fekete színt kapnak a változó klorofill tartalomnak megfelelően.
4. A végső sütéssel megállítják az oxidációs, folyamatot, ezzel a levelek nedvességtartalmát, 3% körülire csökkentik. Ez akadályozza meg, hogy később a tea befülledjen, megromoljon. Egyes teákat (pl. Lapsang Souchong) tovább füstölik vagy pedig korong, illetve tégla formájúra préselik.
5. 20-25 kg vörös tea előállításához 100 kg nyers alapanyagra van szükség.

Fekete tea, vörös tea termőterületek

Vörös teát /fekete teát Kína számos területén készítenek.

Tradicionális termőterületek: Anhui, Fujian, Yunnan.

A tajvani fekete teák különlegesen jó minőségűek. Kínán kívül fellelhetünk magas minőséget Indiában (Darjeeling, Assam), Japánban, Koreában, és Nepálban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.