fekete tea

Teaismeret – Fekete / vörös tea 

A kínai fekete tea kínaiul “Hong Cha“, szó szerinti fordításban vörös teát jelent és teljes oxidációs folyamaton átesett tealevelekből áll. A főzet színe valóban a vöröshöz áll közelebb, ezért pontosabb ez a megnevezés.

A legjobb vörös teák, kézi szüretelésűek és lassú oxidációs, folyamaton mennek keresztül a komplex ízek elérése érdekében.

Fekete tea, vörös tea kategóriában hazánkban egyelőre leginkább a filteres, úgynevezett CTC (crush, tear and curl/zúzás, tépés és sodrás) teák terjedtek el. Az ezekhez felhasznált -finoman szólva nem a legjobb minőségű- alapanyagot géppel szedik, India, Sri Lanka és Afrika alig kétszáz éves teaültetvényeiről, melyek a világ tea termelésének 95%-át teszik ki. A CTC eljárásban a tealevél intenzív és gyors oxidáción megy keresztül, a minél agresszívebb ízhatás érdekében. Ezzel az eljárással, a nyersanyagból 1 óra alatt elkészül a -valóban inkább fekete színű főzetű, egyhangú ízű “tea”.

A kínai fekete, vörös teának két jól megkülönböztethető csoportja:

a yunnani  teák (mézesebbek, lágyabbak, enyhén füstösek, javasolt elkészítés: 80-85°C)

és az egyéb fujiani, zhejiangi vörös / fekete teák, amelyek színre feketébbek (gyümölcsösebbek, karakteresebbek, javasolt elkészítés: 90-95 °C).

Fekete tea, vörös tea történelem

Fekete teát először Kínában készítettek a 17. század elején feltehetően a Fujian tartomány-beli Wuyi hegy termelői, akik az alacsonyabb minőségű zöld teáikból szerettek volna elismerésre méltó császári ajándékot készíteni. Ezek a korai készítők felfedezték, hogy a teljes oxidációval kivételesen komplex, édeskés ízvilágot tudnak előcsalogatni a levelekből. A kész vörös tea lassabban romlik meg mint a zöld és könnyebb téglává préselni a szállításhoz, értékesítéshez.

Több mint két évszázadon keresztül az egzotikus és íz gazdag kínai fekete tea mint pl. a Keemun és a Lapsang Souchong előkelő európai társaságok kedvenc itala volt, egész a 19.század elejéig.

 Fekete, vörös tea készítésének folyamata

A leveleket április elején szedik először és év közben további szüretek lehetségesek. Általában az első, illetve a második szüret a legjobb minőségű. A legjobb minőségű teák nagy arányban vagy teljes egészében tartalmaznak zárt vagy félig nyílt rügyeket.

1. Az alapanyagot először meleg levegővel fonnyasztják, hogy felszabaduljanak az oxidációt, fermentációt előidéző kémiai anyagok. Ez a művelet a fekete tea készítésekor sokkal hosszabb ideig tart mint a zöld- illetve wulong teák esetében. Ennek célja a mélyebb és koncentráltabb ízek előcsalogatása.
2. A teakészítő mester lágyan sodorja a teát kialakítva ezzel az egyedi ízvilágot, karaktert. Modern teakészítő üzemekben már használnak gépeket is ehhez a munkafolyamathoz, de a legértékesebb teákat mindig kézzel sodorják.
3. Ezután a leveleket osztályozzák majd ennek megfelelően tovább sodorják vagy pedig hevítik, sütik. Az oxidáció közben változtatják a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ez is segít kialakítani a minden fajtára egyedileg jellemző íz profilt. Az oxidáció, hatására a levelek aranysárga, réz sárga, barna, sötétbarna vagy fekete színt kapnak a változó klorofill tartalomnak megfelelően.
4. A végső sütéssel megállítják az oxidációs, folyamatot, ezzel a levelek nedvességtartalmát, 3% körülire csökkentik. Ez akadályozza meg, hogy később a tea befülledjen, megromoljon. Egyes teákat (pl. Lapsang Souchong) tovább füstölik vagy pedig korong, illetve tégla formájúra préselik.
5. 20-25 kg vörös tea előállításához 100 kg nyers alapanyagra van szükség.

Fekete tea, vörös tea termőterületek

Vörös teát /fekete teát Kína számos területén készítenek.

Tradicionális termőterületek: Anhui, Fujian, Yunnan.

A tajvani fekete teák különlegesen jó minőségűek. Kínán kívül fellelhetünk magas minőséget Indiában (Darjeeling, Assam), Japánban, Koreában, és Nepálban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Dear Tea Friends! We are off to take some tea from China and Japan. You still may place the order but it will be proceeded after 25th of May. Thanks for understanding and support! Elrejtés