Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

Matcha tea por

Mi a matcha tea?

Matcha tea

matcha egy különleges módon (részben a teanövény árnyékolásával) termesztett és feldolgozott, porrá őrölt, japán eredetű zöld tea (változat). A 9. században kezdték el fogyasztani zen buddhista szerzetesek a meditációjuk támogatására. 

Matcha teáinkat itt találod meg a webshopban. Látogass el hozzánk a Nagyszombat utcai teaboltunkba, ahol meg is tudod kóstolni őket!

A matcha egy esszencia, különleges teapor amelyet a japán teaceremóniában (Cha no Yu 茶の湯 vagy Cha Do (Sa Do) 茶道) használnak több mint 1000 éve. Bambusz ecset (japánul: chasen) segítségével, vízzel elegyítik és szertartásosan fogyasztják, általában egy gyönyörű teatálból (jap.: chawan). Napjainkban a matcha egyéb italokban és desszertekben is megjelenik, ez azonban nem a ‘ceremónia’-, hanem az úgy nevezett ‘konyhai’ matcha amelynek teljesen más a termesztése és a feldolgozása.

Teaszüret Ujiban, a Matcha tea szülőhazájában
Teaszüret Ujiban, a matcha tea szülőhazájában

Rövid matcha tea történelem

A porrá őrölt tea, vízzel való elkeverésének és fogyasztásának szokása Kínából, zen buddhista szerzetesek közvetítésével került át Japánba a 7. században. 
Kínában nem árnyékolták a teanövényeket ezért akkoriban az egy teljesen más ízű és színű tea lehetett – mint amit most japán Matcha teának ismerünk. Talán az egy kicsit közelebb állhatott a fehér tea típushoz.

12. század – Eisai – Kyoto

Az árnyékolt ültetvényekről származó édeskés ízű matcha tea igazi „japán találmány”. 
Japánban sokáig csak templomi és uralkodói körökben terjedt el, nagyobb népszerűségére pár száz évet várni kellett. 
A 12. században egy Eisai nevű zen szerzetes – aki szintén tanulmányútról tért haza Kínából – könyvet is írt a tea kedvező élettani hatásairól (‘Kissa Youjoki’ = ‘Tea az egészségért’ címmel) és emellett több helyen ültetett is tea cserjéket az országban, többek között a Kyoto-hoz közeli Toganoo-ban ahol a Kozan-ji templom és annak teakertje ma is látható.

Ennek a gyönyörű helynek van számunkra egy személyes vonatkozása is – amellett, hogy 2019-ban felkerestük: ennek a történelmi teakertnek a gondozásával az a ‘Yoshida’ család van megbízva, akiknek a matcha teáival találkozhattok nálunk és meg is kóstolhatjátok őket.  itt találhatjátok.

A Kozanji templom teakertje - Japán legősibb teakertje
A Kozanji templom teakertje

Eisai teakönyvének hatására a matcha fogyasztása kezdett elterjedni, de inkább csak a felsőbb osztálybeliek körében. 

Uji – a „matcha tea otthona”

Hamarosan Uji-ban is ültettek teabokrokat az itteni kedvező teatermő adottságokat kihasználva. 
A gazdagok teaversenyeket, vak kóstolásokat tartottak ahol az Uji teát – mint az „igazi teát” (hon-cha) – kellett kiválasztani a többi közül amit egyszerűen „nem teának” (hi-cha) hívtak.
Napjainkig is az Uji tea az egyik legnagyobb presztizzsel rendelkező az összes termőhely közül. 
A matcha szertartást a 16. században ‘Sen no Rikyu’ – uralkodói körökben is nagy befolyással rendelkező – teamester reformálta meg aki szakított a fényűző szokásokkal és visszatért a természetességhez. Az egyszerű szépséget helyezte előtérbe a tökéletességre való törekvéssel szemben. Ez lett a ‘wabi sabi’, a letisztult, szinte melankólikus életérzés. Ez az egyszerűbb teás eszközökben és a teaszoba puritán kialakításában is megjelent. Könyvajánló a wabi sabi-ról itt.

Szálas tea és a portea fogyasztás különbségei

Az egyik fő különbség a szálas teák és a matcha (por tea) fogyasztása között, hogy a matcha-nál majdnem a teljes levelet elfogyasztjuk, a szálas teánál pedig egy főzetet készítünk, amit leszűrünk. 

Azért csak majdnem, mert a levél fás részeit eltávolítják és a levél zsenge részét használják a tea őrlésekor. (ezt hívják ‘tencha‘-nak)
Ma az egész világon kezd elterjedni és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – mint az egészségmegőrzés egyik fontos eleme. Ismert kávés, fagylaltos cégek tették divatossá a 20. században, de a nagy mennyiségi igény miatt ez nem lehet azonos a kis termelői, tea ceremóniákra szánt teával.

Matcha tea a Kávé kiváltására?

Sokan a kávé kiváltására, élénkítésre használják és naponta fogyasztják, a mindennapi kis rituáléjuk nyugalmát élvezve.

Új kategória született tehát: a ‘konyhai’ azaz ’culinary grade’ matchák. Ezeket kreatív módon lehet felhasználni például lattékhoz, italokhoz, édességekhez.

Mindkettőnek van helye a világban de aki picit is nyitott a japán kultúrára, az mindenképpen a hagyományos matcha-val kezdjen. Itt is van választék: érdemes többet kipróbálni és tea szaküzletekben tanácsot, információt kérni az ott értékesített matcha tea eredetét, szüreti időpontját és termőhelyét illetően.

Masahiro matcha teát készít nekünk, a szezonhoz passzoló tea édességekkel kísérve
Masahiro matcha teát készít nekünk, a szezonhoz passzoló tea édességekkel kísérve

Mi nem matcha – fontos tisztázni

A matcha egyelőre még nem eredet védett termék. (De a japánok tudtunkkal dolgoznak ezen.) 
Nem matcha a Japánon kívüli országból vagy Japánból származó zöld tea por, ezeknek eltérőek a feldolgozási lépései. A japánul ennek külön neve is van: ‘funmatsucha‘.  

A matcha alapanyaga az úgy nevezett ‘tencha‘ (*lásd alább) ami nincsen megsodorva és nem tartalmaz a levél húsán kívül szárat vagy egyéb levél részt. A zöld tea por ezzel szemben egy megőrölt zöld tea. 
Sütibe jó lehet, de önmagában fogyasztva a matcha-nál sokkal keserűbb „élményre” számíthatunk.
Nem hívhatjuk matcha-nak emellett ami bármilyen színezőanyagot, tejport, cukrot, tartalmaz. A matcha zöld színe kizárólag az árnyékolt termesztés és a gondos feldolgozás eredménye. 

A matcha két típusa (kategóriája)

A matcha-t két fő kategóriába sorolhatjuk tehát:

  1. Tradicionális vagy tea ceremónia matchák
  2. Konyhai vagy culinary matchák

1. Ceremónia matcha

Gondos feldolgozású, tencha-ból őrölt, tiszta eredetű. Csak önmagában való fogyasztásra való. (más hozzáadott dolog csak elfedi az értékeit) Lassú forgású gránit malmokkal kerül leőrlésre.

Ezen a kategórián belül is van választék, amit csak az egyéni ízlés vagy pedig a pénztárcánk tartalma határoz meg. 
Van amelyikből híg teát (usucha) van amiből sűrű teát (koicha) és van amiből mindkettőt készíthetünk.

A ceremónia matcha-k között kiemelkednek azok, amelyek Uji-ból (Kyoto prefektúra) származnak. 
Ezek íz gazdagságban általában felülmúlják a többi termőhelyről származó társaikat. 
Bár Japán több más termőhelyén is igyekeznek a teafarmerek umamiban gazdag teát készíteni és meglepő különlegességek születnek.

Kozanji templom teaszobájában egy csésze matcha

Matcha tea “blendek”

A különféle tea blendek, keverékek között nagy íz és aroma különbségek lehetnek. Függ attól, hogy a készítő, a termelő milyen szintű teának szánja. Belépő szintű, mindennapi matchának, vagy éppen szinte csak és kizárólag ünnepi teának, különleges alkalmakra.
Lehet-e belőle koicha-t készíteni (sűrű teát) vagy csak usuchát, vagy éppen mindkettőre alkalmas? A matcha tea ár kérdést ezek mind-mind meghatározzák.

Árnyékolt ceremónia matcha ültetvény. A képen Masahiro Yoshida látható Balázs mellett, aki a legfiatalabb tagja a Yoshida családnak, ő a 16. generáció.

2. Konyhai matcha

Mondhatni ipari termesztésű és feldolgozású termék. 
Itt is több kategóriát találunk amelyek színben és ízben nagyon különbözőek lehetnek. 
Nem lassú forgású gránit malmokkal, hanem más módon, egyfajta keverőben őrlik – ezért általában durvább szemcséi vannak mit a ceremónia matchának. 
Előbb a különböző helyekről származó levelekből összeállítják az ízvilágot majd az egészet leőrlik. Nagyobb mennyiségben történik ez.

Ez a keverék általában édes, tejes italokhoz van kitalálva, ezért önmagában keserűbb ízű lehet. Itt is többet érdemes megkóstolni és összehasonlítani, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.

Desszertekhez, matcha latte és egyéb italokhoz szánt porteánkat itt találjátok.

2019 május. A Yoshida család tea kertjében éppen szedik a matcha teának szánt alapanyagot. A bokrok árnyékolva vannak, hogy megnövekedjek aminosav tartalmuk és édes ízűek legyenek.
2019 május. A Yoshida család tea kertjében éppen szedik a matcha teának szánt alapanyagot. A bokrok árnyékolva vannak, hogy megnövekedjek aminosav tartalmuk és édes ízűek legyenek.
matchához való alapanyag szüret – “under kuki is ok” = “a szár alatt tökéletes 🙂

Hogyan készül a matcha tea? (teaszertartás teája)

Szedés előtt kb. 2-3 hétig leárnyékolják a teljes teaültetvényt. (a teában „nagy kincs” „gyokuro”-nál ugyanígy). 
Ez lelassítja a fotoszintézist ami szép zöld színt és Theanin aminosavban gazdag leveleket eredményez. Emiatt lesz az testes, sokszólamú, édeskés ízű.
A szüret időpontja általában május eleje, közepe. Kézzel vagy géppel szüretelnek. (kézi szedésből csak a legjobb matchák jönnek)A japán teákra jellemző rövid (15-20 mp-es) gőzölés következik ami segít megőrizni a levelek élénkzöld színét és bel tartalmi értékeit.Majd a – a többi szálas teatípustól eltérően – a leveleket nem sodorják és zúzzák, hanem lassan, több lépcsőben kiterítve hűtik és megszárítják pedig egy dob szerű gépben átforgatják, ahol a szárak és a levélerezet elválik a levélhústól.A visszamaradt levélhúst összegyűjtik: ezt hívják ’tencha’-nak. Ez lesz tehát a matcha alapanyaga.

Tencha, a matcha por alapanyaga

Friss tencha kóstolása
Friss tencha kóstolása

A tencha-t akár több hónapig is pihentetik, raktározzák (mivel még túl friss, nyers), majd a különböző termőhelyről származó leveleket meghatározott arányban összekeverik (ezt egy szakavatott keverőmester végzi), végül lassú forgású gránitmalmokkal (lehetőleg sötétben), általában csak megrendeléskor – megőrlik.

A tencha igen érzékeny, a fény és a hő gyengítheti a minőségét.
Az őrlés után a szemcsék mérete 5-10 mikron körüli lesz. (1 mm = 1000 micron) Egy gránit malom 1 óra alatt éppen egy doboznyi teát őröl meg, azaz 40 gr-ot.

A matcha szinte mindig különböző területekről és/vagy növényfajtákról származó levelek keveréke. (blend)
ceremónia matcha pedig ezen belül is önálló kis műremek amelyet egy mester nagy szakértelemmel állított össze. 
Ehhez mérten még egy művészi nevet is szoktak neki adni.

Matcha tea hatása

Csak a matcha fogyasztásától nem szabad csodákat várni, ha amúgy más életmódbeli változást nem alakít ki magának az ember. 
Helyes táplálkozás, testmozgás, gondolkodás és pihenés ugyanolyan fontosak.
Ennek ellenére a jótékony hatások nem elhanyagolhatóak. Pl.:

  • Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma (katekinek)
  • Élénkítő hatása a lassabban felszívódó koffein miatt tovább tart
  • Enyhén nyugtató hatását is érezhetjük a benne lévő L-Theanin aminosav miatt
  • C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható
  • Hasznos rostokat tartalmaz (mivel az egész levelet elfogyasztjuk)
  • Gyorsítja az anyagcserét

Mennyi fogyaszthatok belőle

Naponta 1-2 alkalommal – az általunk javasolt mennyiség. Ez másfél-2 gramm matcha-t jelent adagonként. (Koicha-nál 4,5- 5 grammot!). 
Érdemes előtte egy kevés ételt is fogyasztani, mert a matcha nyersessége megterhelheti – különösen az érzékeny gyomrú vagy egyébként fázós emberek – emésztését.
Emellett figyelni a kellő mennyiségű vízfogyasztásra! (ez általánosságban is igaz)

Hogyan válasszak a különféle porteák közül?

A “matcha” szót gyakran láthatjuk bármilyen, eredet- és minőség megjelölés nélküli, porrá őrölt zöld teán, amelynek keserű az íze és sárgás-barna vagy szürkés a színe. Az ilyeneket kerüljük!

Olyan matcha-t válasszunk, amely megbízható forrásból származik, nyomon követhető az eredete és kaphatunk esetleg némi háttérinformációt is a termék előállítójáról, termelőjéről vagy termőhelyéről. 

Lehetőleg 1, másfél éves szavatossági időn belül legyen.

Ahogyan fent már említettük, nem ugyanaz a matcha való lattéba, desszertekhez vagy pedig önmagában fogyasztásra.
Ez egy igen fontos szempont.
Javasoljuk, hogy tea szakboltba látogassunk el teáért és kerüljük a nagy üzletek polcain, melegben árválkodó “zöld tea porokat”.

A matcha tea elkészítése – Balázs készített egy videót, a YouTube-on megnézhetitek.

Fent már megbeszéltük, hogy ha matcha-t készítünk, akkor a teljes (szár nélküli) tealevelet elfogyasztjuk, annak minden beltartalmi értékével együtt.

Ceremónia matcha: 75-80 Celsius fokos, tiszta forrásvizet vagy szűrt vizet érdemes használni az elkészítéséhez! (Norda; Nestlé Vera; Szigetközi ásványvíz; Lajosforrás vize stb.) Fontos, hogy a teához használt víz alacsony (60-200 mg/l.) ásványi anyag tartalommal rendelkezzen.

Az elkészítéshez szükséges eszközök: bambusz ecset (chasen), (ecsettartóval), bambusz kanál (chasaku) és egy matcha készítő tál (chawan). Esetleg egy sűrű szövésű szita.
A boltban megtaláltok Matcha szettet, ami minden szükséges eszközt tartalmaz, ami a Matcha készítéséhez szükséges.

Melegítsük elő a chawan-t, a meleg vízben forgassuk át az ecsetet. Töröljük szárazra az edényt. Mérjük bele a megfelelő mennyiségű matcha-t:

Usucha vagy Koicha?

Híg tea – Usucha
1,5-2 gramm teapor (1,5 chashaku) és 70 ml víz.

Sűrű tea – Koicha
3-4 gramm teapor és 50 ml víz. (csak a gyártó által kifejezetten koicha készítéséhez javasolt teát érdemes ez utóbbi módon készíteni.) 

Ha van rá módunk, szitáljuk át a teaport, ha nincs, készíthetünk pasztát kevesebb vízzel (ez nem mondható hagyományos elkészítési módnak, viszont jól megelőzhető vele a csomósodás.)

Ha rákerült a víz a teára, laza vállal, laza de gyors csuklómozdulattal, „W” mintát az ecsettel leírva, kb. 20-30 mp-ig keverjük habosra a teát vízzel. Ne nyomjuk túlságosan a chawan aljára az ecsetünket, éppen hogy csak finoman érintse azt. 
Használat után öblítsük el tiszta vízzel a bambusz ecsetünket és helyezzük a tartóra, hogy formája sokáig szép maradjon.

Odafigyelve fogyasszuk el a teánkat!
A teázásunk végeztével tisztítsuk meg teakészítő eszközeinket, chawanunkat. Az ecset kerüljön vissza az tartójára, hogy sokáig megőrizze formáját.

Hogyan tároljam a matcha-t?

Fénytől, melegtől, nedvességtől és a szagoktól óvni kell! Hűtőben csak akkor érdemes tartani, ha nem vehet át más szagokat és ekkor fogyasztás előtt van időnk megvárni míg felmelegszik szobahőmérsékletre. Ellenkező esetben a mikronnyi, hideg levéldarabkákon kicsapódik a levegőben lévő nedvesség.
A matcha tea – és minden tea – érzékenyen reagál a környezeti hatásokra.

A teaszertartás

A cél a pillanat lehető legteljesebb megélése. Vendéglátás, tea készítése a vendégnek. 

Alapelvei a XVI. század óta:

harmónia ( wa), tisztelet ( kei), tisztaság ( sei) és nyugalom ( jaku)

Minden pici apró részlet számít: a színek, a hangok, a használati eszközök, a falitekercs szezonális üzenete stb. 

A japán tea ceremónia mindig a jelen pillanat egyszerű szépségére és mélységére világít rá. Lehet rövidebb tea összejövetel (chakai (茶会) vagy pedig formálisabb, hosszabb tea esemény (chaji (茶事). Utóbbi több fogásos étkezést is tartalmaz, illetve sűrű teát (koicha) majd később híg teát (usucha) is felszolgálnak.

(Magyarországon is van lehetőség tea ceremóniát tanulni. Az egyik legnagyobb japán tea iskola magyarországi képviseleténél, az Urasenke iskolában.)

Japán tea szertartást erre létrehozott, japán felügyelet alatt álló iskolákban lehet tanulni világszerte. 

Ha mi szeretnénk kialakítani a saját (nem tradicionális) kis tea ceremóniánkat akkor készüljünk rá kellőképpen elő: időpont, eszközök, zavartalan környezet, rászánt idő, jó tea, félretett telefon. 
Először is vizsgáljuk meg, fogalmazzuk meg magunknak, hogy milyen a belső környezetünk. 
Kezdjünk el a légzésünkre, testtartásunkra, mozdulatainkra odafigyelni. 
Ne gondoljuk, hogy ez könnyű vagy magától értetődő! 
Napi működésünk – beleértve a beszédet és testmozdulatokat is – nagyon kis százaléka működik tudatosan. 
Ha megvan a testre és belső környezetre irányuló éberség, akkor próbáljuk mindezt megtartva beengedni a külső környezetet is: hangok, látvány, illatok. 
Próbáljuk mindezt a matcha készítése közben megtartani. 
Ezt mélyebben átélni hosszú gyakorlás kérdése. Egy szép út. 

Pár érdekes írás az oldalunkról, illetve matcha tea ajánló:

Matcha tea készítése
Minden a Matcha-ról, amit szerintünk tudni érdemes
GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.