Matcha 抹 茶

A matcha a zöld tea esszenciája. Egy különleges, porrá őrölt, japán zöld tea.

Közel 1000 éve a japán teaceremóniák itala, emellett bizonyos típusait kreatívan felhasználható konyhai alapanyagként és mindennap fogyasztható, egészségmegőrző „superfood”-ként élvezhetjük.

Ha matcha-t készítünk, akkor a teljes (szár nélküli) tealevelet elfogyasztjuk, annak minden beltartalmi értékével együtt – ellentétben az ismert teakészítési módokkal, ahol a levelekből egy forrázatot készítünk. A zöld teát Japánban a buddhista szerzetesek honosították meg és először ők fogyasztották éberségük fokozására, a meditációs gyakorlásuk támogatására.

Az első teanövény magokat egy “Eisai” nevű zen szerzetes Kr.u. a 12. században, Kínából hazatérvén ültette el a Kyoto környéki templomi földeken ahol a japánok (először és egy jó ideig csak a magasabb rangúak) megismerkedhettek a zen buddhizmussal és a teázással.

A zen-nek és a teának mind a mai napig szoros a kapcsolata. (Chan Cha Yi Wei – 禅茶一味 – Zen és tea egy ízű – tartja a kínai buddhista közmondás)

A japán tea ceremónia mindig a jelen pillanat egyszerű szépségére és mélységére világít rá. A tea elkészítése és fogyasztása megnyugtat és közben fokozza is a szellemi éberséget – a mozdulatokon és a harmonikus környezeten kívül az italban lévő, élettanilag hasznos összetevők hatása miatt is.

A matcha-t otthon is könnyen elkészíthetjük. Amiket be kell szerezzünk hozzá: bambusz ecset (chasen), ecsettartó, bambusz kanál (chasaku) és egy matcha készítő tál (chawan).

A matcha élettani hatásai:

  • Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma
  • Élénkítő hatása a lassabban felszívódó koffeinje miatt tovább tart
  • Enyhén nyugtató hatását is érezhetjük a benne lévő L-Theanin aminosav miatt
  • C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyag tartalma magas
  • Hasznos rostokat tartalmaz.

A vásárláskor legyünk körültekintőek: a “matcha” szót gyakran láthatjuk bármilyen, eredet- és minőség megjelölés nélküli, porrá őrölt zöld teán, melynek sokkal keserűbb az íze és sárgás-barnás a színe. Ilyen, gyenge minőségű őrölt teát nagy mennyiségben készítenek a világ több tea termelő országában.

A jó matcha alapanyaga a “tencha”, ami a már félkész terméket jelenti, a levélből eltávolított szárakkal, erezettel. Ezután már csak az őrlés következik. A nyersanyag ehhez: hagyományos módon árnyékolt, kézzel szedett kiváló minőségű tavaszi levelek Japánból, azon belül is két viszonylag kis termőterületről – Uji-Kyoto vagy Yama környékéről. Csak néhány tucat, kisebb-nagyobb cég tud beszerezni ilyen jó alapanyagot és emellett rendelkezik a megfelelő technológiával, tradícióval.

A matcha-kat alapvetően két fő kategóriába sorolhatjuk:

Cooking/culinary grade: a “konyhai matcha” különbőző italokhoz, koktélokhoz, sütikhez, fagyikhoz. A Haagen Dazs-nak (1996-ban) és a Starbucks-nak (2005-ben) jutott ez először az eszébe…

Ceremonial grade: tea szertartáshoz való matcha, kizárólag önmagában való fogyasztásra.

A matcha – egyébként mint minden tea – érzékenyen reagál a környezeti hatásokra.

Fénytől, hőtől, szagoktól és párától védeni kell! Légmentesen zárható, fém tároló edényben tartsuk  lehetőleg a hűtőszekrényben (de ne a kolbász mellett).

A matcha a japán teaceremóniában (Cha no Yu 茶の湯 vagy ChaDo 茶道) használt porrá őrölt tea.
Kizárólag Japánban készítik, a többi (esetleg más országból származó) teaőrleményt “zöld tea por”-nak nevezzük.
A magas minőségű teának édeskés, umami-ban gazdag íze van, nem keserű. A rendkívül gondos, kíméletes termesztésnek és feldolgozásnak köszönhetően, a teában rejlő jótékony anyagok (antioxidáns hatású polifenolok, amino savak, ásványi anyagok stb.) teljes értékükben megmaradnak. Az igazi matcha-t kizárólag “tencha”-ból készítik, őrlik porrá ami egy, már részlegesen feldolgozott és előkészített zöld tea alapanyag. Kiemelkedően magas L-Theanine aminosav tartalmát a szedés előtti árnyékolásnak köszönheti amely felerősíti az édeskés ízeket. Mivel itt a gránitmalmokkal gondosan finom porrá őrölt levelet fogyasztjuk el – és nem pedig egy belőle készült főzetet – ezért a zöld tea összes jótékony hatóanyaga többszörös koncentrációban kerül be a szervezetünkbe.
Amellett, hogy a hagyományos japán tea ceremónia itala, élvezeti és egészségmegőrző italként is fogyaszthatjuk a mindennapokban (az elkészítésének szabályait illik legalább alap szinten betartani) emellett egy “másik matcha” az úgynevezett “culinary grade” kategória az italok-desszertek alapanyaga is a mai modern gasztronómiában. Japánon belül a Kyoto melletti Uji a hazája a tea-ceremóniához használt matcha-nak, Nishio város (Aichi prefektúra) pedig a gasztro-matcha-nak.

Önmagában fogyasztva ezeket a teákat ajánljuk kínálatunkból: Kiwamecha, Matsunosakae, Oguranomukashi, Shouju, Unryu, Matsunosono

Konyhai felhasználásra (pl. tejes italokhoz, koktélokhoz, desszertekhez) és a mindennapokra:  Matcha culinary, Hojicha (ez utóbbi egy pirított zöld tea por)

80 Celsius fokos, tiszta forrásvizet vagy szűrt vizet használj az elkészítéséhez! Fontos, hogy a teához használt víz alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.