Matcha

Back to Blog

Megosztom ezt a bejegyzést

Matcha

Matcha tea 

Mi a matcha:

A tradicionális matcha speciális módon termesztett, feldolgozott és porrá őrölt, japán (!) eredetű zöld tea (változat). 

Esszencia. Nemes teapor amelyet a japán teaceremóniában (Cha no Yu 茶の湯 vagy Cha Do (Sa Do) 茶道) használnak közel 1000 éve. Bambusz ecset (chasen) segítségével, vízzel elegyítik és szertartásosan fogyasztják egy míves teatálból (chawan)

A por tea, vízzel való elkeverése és fogyasztása kínai eredetű, Japánba zen szerzetesek által került át Kínából az i.sz. 9.században. 

(A szálas teáknál a növényből főzet készül, a matcha-nál a levél – szár és erezet nélküli – részét teljesen elfogyasztják)

A „nyugati országokban”, a „gajdzsin”-ok (😊 ) között is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – mint az egészségmegőrzés fontos eleme. Sokan a kávé kiváltására, élénkítésre használják és naponta fogyasztják, a mindennapi kis rituáléjuk nyugalmát is élvezve.

Emellett bizonyos típusait (lásd.’konyhai’ azaz ’culinary grade’ matchák – link) kreatív módon lehet felhasználni lattékhoz, italokhoz, édességekhez. (Ez azonban csak a XX.század hozománya és ismertebb fagyis, kávés cégeknek jutott eszébe ez az ötlet…)

Egészségmegőrzésre leginkább a ’ceremónia matcha’ (link) az alkalmasabb, mert jobb minőségű. (és sokkal finomabb ízű) A konyhai matcha jellemzően ipari feldolgozású tömegtermék. (ezen belül is lehet jobb vagy kevésbé jó). 

Mi nem a matcha:

Nem matcha a Japánon kívül más országból származó zöld tea por. A japán zöld tea pornak külön neve is van: funmatsucha. Ez sem matcha! Annál sokkal keserűbb ízű és kevesebb benne a theanine aminosav, ami az édes ízért és a nyugtató hatásért felel. Nem ’tencha’-ból* készül mint a matcha. (*lásd alább) Emellett a zöld tea por is lehet egészséges, csak nem annyira kifinomult és pazar. Nem hívhatjuk matcha-nak ami bármilyen színezőanyagot, tejport, cukrot, tartalmaz. (a matcha zöld színe kizárólag az árnyékolt termesztés és a gondos feldolgozás eredménye) 

Matcha kategóriák:

A matcha-t két fő kategóriába sorolhatjuk:


  1. Ceremónia matcha

A korábban részletezett, gondos feldolgozású, tencha-ból őrölt, tiszta eredetű. Csak önmagában való fogyasztásra való. (más adalék csak elfedi az értékeit)

Ezen belül további kategóriák találhatóak amit főleg az ár mutat meg.

Vannak csak híg tea (usucha), csak sűrű tea (koicha) készítésére javasolt teák és vannak amelyeket mindkettő elkészítéséhez ajánl a gyártó.   

Ceremónia matcha teáink


  1. Konyhai matcha 

Ipari feldolgozású. Keserűbbre hangolt, mivel tejes italokhoz, desszertekhez találták ki. Önmagában nem igazán jó ízű. 

Színben és ízben itt is jelentős különbségeket találunk attól függően, hogy milyen minőségű alapanyag került a blend-be. 

Konyhai matcha tea lattékhoz, süteményekhez, italokhoz

Hogyan készül a matcha: 

Szedés előtt kb. 20 napig beárnyékolják a teljes teaültetvényt. (a teában „nagy kincs” „gyokuro”-nál ugyanígy járnak el.) Ez lelassítja a fotoszintézist ami szép zöld színt és Theanin aminosavban gazdag leveleket eredményez. Emiatt lesz az testes, sokszólamú, édeskés ízű.  A szüret időpontja általában május eleje, közepe. Kézzel vagy géppel szüretelnek. (kézi szedésből csak a legjobb matchák jönnek)

Ezután a japán teákra jellemző rövid (15-20 mp.es) gőzölés következik ami segít megőrizni a levelek élénkzöld színét és bel tartalmi értékeit. 

Ezután a – a többi szálas teatípustól eltérően – a leveleket nem sodorják és zúzzák, hanem lassan, több lépcsőben kiterítve hűtik és megszárítják, majd pedig egy dob szerű gépben átforgatják, ahol a szárak és a levélerezet elválik a levélhústól. A visszamaradt levélhúst összegyűjtik: ezt hívják ’tencha’-nak. Ez lesz tehát a matcha alapanyaga. 

A tencha-t akár több hónapig is pihentetik, raktározzák (mivel még túl friss, nyers), majd a különböző termőhelyről származó leveleket meghatározott arányban összekeverik (ezt egy szakavatott keverőmester végzi), végül lassú forgású gránitmalmokkal (lehetőleg sötétben), általában csak megrendeléskor – megőrlik. Az alapanyag igen érzékeny, a fény és a hő gyengítheti a minőségét. Az őrlés után a szemcsék mérete 5-10 mikron körüli lesz. (1 mm = 1000 micron)

A matcha szinte mindig különböző területekről és/vagy növényfajtákról származó levelek keveréke. (blend) A ceremónia matcha pedig ezen belül is önálló kis műremek amelyet egy mester nagy szakértelemmel állított össze. Ehhez mérten még egy művészi nevet is szoktak neki adni.

A matcha élettani hatásai:

Csak a matcha fogyasztásától nem szabad csodákat várni, ha amúgy más életmódbeli változást nem alakít ki magának az ember. Helyes táplálkozás, testmozgás, pihenés stb. Ennek ellenére a jótékony hatások nem elhanyagolhatóak. Pl.:

  • Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma (katekinek)
  • Élénkítő hatása a lassabban felszívódó koffein miatt tovább tart
  • Enyhén nyugtató hatását is érezhetjük a benne lévő L-Theanin aminosav miatt
  • C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható
  • Hasznos rostokat tartalmaz (mivel az egész levelet elfogyasztjuk)
  • Gyorsítja az anyagcserét

Mennyi matcha-t fogyaszthatok:

Naponta 1-2 alkalommal – az általunk javasolt mennyiség. Ez másfél-2 gramm matcha-t jelent adagonként. (Koicha-nál 4,5- 5 grammot!). Érdemes előtte egy kevés ételt is fogyasztani, mert a matcha nyersessége megterhelheti – különösen az érzékeny gyomrú vagy egyébként fázós emberek – emésztését. Emellett figyelni a kellő mennyiségű vízfogyasztásra! (ez általánosságban is igaz)

Melyik matcha-t válasszuk:

A “matcha” szót gyakran láthatjuk bármilyen, eredet- és minőség megjelölés nélküli, porrá őrölt zöld teán, amelynek keserű az íze és sárgás-barna vagy szürkés a színe. Az ilyeneket kerüljük!

Olyan matcha-t válasszunk, amely megbízható forrásból származik, nyomon követhető az eredete és kaphatunk esetleg némi háttérinformációt is a termék előállítójáról, termelőjéről vagy termőhelyéről. 

Lehetőleg 1, másfél éves szavatossági időn belül legyen. (megj.: a nagyon jó matcha-k, helyes tárolással akár több évig is élvezhetőek. Lásd. később: Hogyan tároljam a matcha-t) (Illetve: a tea tárolása bejegyzésünk)

Nem ugyanaz a matcha való lattéba, desszertekhez vagy pedig önmagában fogyasztásra. Ez az egyik legfontosabb szempont.

A ceremónia matcha-k között kiemelkednek azok, amelyek Uji-ból (Kyoto prefektúra) származnak. Ezek ízgazdagságban általában felülmúlják a többi termőhelyről származó társaikat. 

A legjobbakat hagyományos, lassú forgású gránit malmokkal, sötétben őrlik. Ha a torokban kaparó érzetet tapasztalunk, akkor valószínűleg nem volt megfelelő az őrlés.  A jó matcha érzetre olyan mintha selyemmel bélelték volna ki a szánkat. 

A matcha blend-ek, keverékek között alapból nagy íz-különbségek lehetnek. Ezt a készítéskor felhasznált víz minősége és hőfoka is tovább befolyásolja. Lehet fanyarabb, édesebb, könnyedebb vagy fajsúlyosabb. Unalmas vagy izgalmas. Mindenkinek meg kell keresnie az ízlésének, hangulatának megfelelőt. Többet meg kell kóstolni.

A matcha tea elkészítése

Ha matcha-t készítünk, akkor a teljes (szár nélküli) tealevelet elfogyasztjuk, annak minden bel tartalmi értékével együtt. 

Ceremónia matcha: 75-80 Celsius fokos, tiszta forrásvizet vagy szűrt vizet érdemes használni az elkészítéséhez! (Norda; Nestlé Vera; Szigetközi ásványvíz; Lajosforrás vize stb.) Fontos, hogy a teához használt víz alacsony (60-200 mg/l.) ásványi anyag tartalommal rendelkezzen.

Az elkészítéshez szükséges eszközök: bambusz ecset (chasen), (ecsettartóval), bambusz kanál (chasaku) és egy matcha készítő tál (chawan). Esetleg egy sűrű szövésű szita.

Melegítsük elő a chawan-t, a meleg vízben forgassuk át az ecsetet. Töröljük szárazra az edényt. Mérjük bele a megfelelő mennyiségű matcha-t:

Híg tea – Usucha: 1,5-2 gramm teapor (2-3 chashaku) és 60 ml. víz

Sűrű tea – Koicha: 3-4 gramm teapor és 20 ml. víz.

(csak a gyártó által kifejezetten koicha készítéséhez javasolt teát érdemes ez utóbbi módon felhasználni.) 

Ha van rá módunk, szitáljuk át a matcha-t, ha nincs, készíthetünk pasztát kevesebb vízzel (ez nem mondható hagyományos elkészítési módnak, viszont jól megelőzhető vele a csomósodás.)

Ha rákerült a víz a matcha-ra, laza vállal, laza de gyors csuklómozdulattal, „W” mintát az ecsettel leírva, kb. 20-30 mp-ig keverjük habosra a matcha-t a vízzel. 

Odafigyelve fogyasszuk el a matcha-t. Utána öblítsük el az ecsetet és a chawant. Az ecset kerüljön vissza az ecset tartóra, különben nem tartja meg a formáját. 

Konyhai matcha tea: Először a tej (növényi tej) utána szórjuk rá a matcha-t! Kézi vagy gépi tej habosítóval keverjük össze. Tipp: a csomósodás elkerülésére a matcha porból előre készíthetünk egy híg pasztát, majd ezt adjuk a hideg vagy meleg tejhez. Ha nem így teszünk, akkor szitáljuk előtte át.  

Hogyan tároljam a matcha-t:

Fénytől, melegtől, nedvességtől és a szagoktól óvni kell! Hűtőben csak akkor érdemes tartani, ha nem vehet át más szagokat és fogyasztás előtt van időnk visszamelegíteni szobahőmérsékletre. Ellenkező esetben a mikronnyi, hideg levéldarabkákon kicsapódik a levegőben lévő nedvesség. 

A matcha tea – és minden tea – érzékenyen reagál a környezeti hatásokra.

Fénytől, hőtől, szagoktól és párától óvni kell! Légmentesen zárható, fém tároló edényben tartsuk, lehetőleg a hűtőszekrényben (ha van bent kolbász, akkor ne).

A teaceremónia:

A cél a pillanat lehető legteljesebb megélése. Vendéglátás, tea készítése a vendégnek. 

Alapelvei a XVI. század óta:

harmónia ( wa), tisztelet ( kei), tisztaság ( sei) és nyugalom ( jaku)

Minden pici apró részlet számít: a színek, a hangok, a használati eszközök, a falitekercs szezonális üzenete stb. 

A japán tea ceremónia mindig a jelen pillanat egyszerű szépségére és mélységére világít rá. Lehet rövidebb tea összejövetel (chakai (茶会) vagy pedig formálisabb, hosszabb tea esemény (chaji (茶事). Utóbbi több fogásos étkezést is tartalmaz, illetve sűrű teát (koicha) majd később híg teát (usucha) is felszolgálnak.

(Magyarországon is van lehetőség tea ceremóniát tanulni. Az egyik legnagyobb japán tea iskola magyarországi képviseleténél, az Urasenke iskolában.)

Japán tea szertartást erre létrehozott, japán felügyelet alatt álló iskolákban lehet tanulni világszerte. 

Ha mi szeretnénk kialakítani a saját (nem tradicionális) kis tea ceremóniánkat akkor készüljünk rá kellőképpen elő: időpont, eszközök, zavartalan környezet, rászánt idő, jó tea, félretett telefon. Először is vizsgáljuk meg, fogalmazzuk meg magunknak, hogy milyen a belső környezetünk. Kezdjünk el a légzésünkre, testtartásunkra, mozdulatainkra odafigyelni. Ne gondoljuk, hogy ez könnyű vagy magától értetődő! Napi működésünk – beleértve a beszédet és testmozdulatokat is – nagyon kis százaléka működik tudatosan. Ha megvan a testre és belső környezetre irányuló éberség, akkor próbáljuk mindezt megtartva beengedni a külső környezetet is: hangok, látvány, illatok. Próbáljuk mindezt a matcha készítése közben megtartani. Ezt mélyebben átélni hosszú gyakorlás kérdése. Egy szép út. 

Back to Blog