Mi a fehér tea?

Back to Blog

Mi a fehér tea?

A fehér teát a rügyeket vastagon borító ezüstfehér pihékről nevezték el és ennek a teatípusnak a legvilágosabb a főzete is. Szedés után az alapanyagot – hagyományos feldolgozás esetén – a napon szárítják. Csak minimálisan oxidálódott és feldolgozott tea.

Főzete, könnyed, lágy és frissítő, mint egy könnyű olaszrizling. Íze és illata virágos, édes, őszibarackos. A színe nagyon halvány, ezüstösen zöld. A fehér tea könnyű, gyümölcsös ital. Szálas vagy koronggá préselt formában is megtalálhatjuk akárcsak a puerh teákat. Eredetileg Fujian tartományból származik, de yunnani alapanyagból is készítik. (mint pl. a webshopunkban megtalálható “Ezüst holdfény”) Főbb termőterületei: Jian Yang, Fuding, és Zheng He megyék, Fujian tartmány északkeleti negyede. Közel ezer évre nyúlik vissza történelme.

Feldolgozás:

A fentiek alapján azt gondolnánk, hogy fehér teát készíteni egyszerű, hiszen alig kell feldolgozni. Ez azonban nem így van. Az érzékeny, törékeny alapanyag könnyen elveszíti színét, ízét, jellegét, aromáját, ha a folyamat közben nem vigyázzák hozzáértő mesterek. A felszínen már megszáradt levelek például belül nedvesek maradhatnak, ha nem figyelnek kellőképpen az átforgatásra és a megfelelő hőmérsékletre. A kész tea állott vagy jellegtelen ízű lesz. Egy tapasztalt teakészítő mester szerint a kulcs: a gyorsaság és a hőmérséklet megfelelő megválasztása.

A fehér tea szedők négy “általános” levél kombinációban szedik a fehér teákhoz szükséges alapanyagot: Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle), Bai Mu Dan (fehér bazsarózsa), Shou Mei, és a Gong Mei. Ellentétben a zöld tea készítésével, amelyhez felhasznált tealevelek ki vannak téve a magas hőmérsékleten történő besütésnek (oxidáció megállítása), a fehér teát természetes módon, napon szárítják, alacsonyabb hőmérsékleten, így megőrzi a tealevél magasabb polifenol tartalmát.

Nem napos időszakokban a teaszárítást, 40 ° C-ra melegített, helyiségbe helyezik, résekkel szabdalt bambusz tálcákra, állványokra, hogy a levegő jól át tudja járni. Fontos a gondoskodás, főleg a Bai Hao Yin Zhen teánál, amely a legtöbb rügyet tartalmazó fehér tea típus, nehogy “megégjenek”. A szárító helyiségnek jól szellőzőnek kell lennie.

Elkészítés

Fehér teákhoz általában 80-85 fokos vizet használhattok, a felöntések ideje lehet hosszabb, akár 1 perc is.

4-5 -ször leönthető illetve hidegen is kiáztatható. Hideg vízben 2-3 óra alatt készül el és így elkészítve kiváló frissítő.

Egészségügyi hatások

A kíméletes feldolgozás hatására, a fehér teában sok hasznos hatóanyag rejlik. A szép bőr és az egészséges fogak megőrzésében lehet szerepe, egyéb vélt vagy valós hatásáról sokat olvashattok más fórumokon. Mi ebbe nem mennénk bele, mert nem vagyunk sem orvosok, sem kutatók. Amit viszont ajánlunk: figyeljétek a test visszajelzését! 🙂 

Back to Blog