Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

Bai Hao Yin Zhen - Silver needle rügyes fehér tea

Mi a fehér tea?

Ismerd meg a fehér teát, annak fajtáit, származási helyét, hogyan kell megfelelően elkészíteni, és fedezd fel milyen ízűek, milyen hatásúak

A fehér tea a rügyeket vastagon borító ezüstfehér pihékről kapta a nevétl és ennek a teatípusnak a legvilágosabb a főzete is. 

A 6 teatípus közül ezt a teát dolgozzák fel a legkevésbé.
Szedés után az alapanyagot – hagyományos feldolgozás esetén – először árnyékban majd a napon szárítják. 
Csak minimálisan oxidálódott, nem sodort tea.

Főzete, könnyed, lágy és frissítő, mint egy könnyű olaszrizling. 
Íze és illata virágos, édes, őszibarackos. 
A színe nagyon halvány, ezüstösen zöld ha pár éves fehér teáról beszélünk. 

Ha idősebb 5-10 év körüli már érlelt teáról beszélünk, akkor a főzetének színe, borostyán, arany színű. Könnyű, gyümölcsös ital. 
Szálas vagy koronggá préselt formában is megtalálhatjuk akárcsak a puerh teákat. 
Eredetileg Fujian tartományból származik, de yunnani alapanyagból is készítenek fehér teát.
Főbb termőterületei: Jian Yang, Fuding, és Zheng He megyék, Fujian tartmány északkeleti negyede. 

Első feljegyzések a legősibb termőhelynek a Tai Mu Shan régiót jelölik meg.

Gyönyörű videó a fehér teáról. Kínaiul van és nincs felirat, de így is érdemes megnéznetek a hangulat miatt.

Fehér tea feldolgozása

A fentiek alapján azt gondolnánk, hogy ezt a teatípust készíteni egyszerű, hiszen alig kell feldolgozni. Ez azonban nem így van. 

Az érzékeny, törékeny alapanyag könnyen elveszíti színét, ízét, jellegét, aromáját, ha a folyamat közben nem vigyázzák hozzáértő mesterek. 
A felszínen már megszáradt levelek például belül nedvesek maradhatnak, ha nem figyelnek kellőképpen az átforgatásra és a megfelelő hőmérsékletre. A kész tea állott vagy jellegtelen ízű lesz. 
Egy tapasztalt teakészítő mester szerint a kulcs: a gyorsaság és a hőmérséklet megfelelő megválasztása.

A teaszedők négy „általános” levél kombinációban szedik ehhez a legkevésbé feldolgozott teatípushoz szükséges alapanyagot: 
Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle), 
Bai Mu Dan (fehér bazsarózsa),
Gong Mei,
Shou Mei (Öröklét szemöldöke).
 
Ellentétben a zöld tea készítésével, amelyhez felhasznált tealevelek ki vannak téve a magasabb hőmérsékleten történő besütésnek (oxidáció megállítása), természetes módon, napon szárítják, alacsonyabb hőmérsékleten, így megőrzi a tealevél magasabb polifenol tartalmát.

Hagyományosan, a frissen szedett leveleket és rügyeket árnyékban pihentetik, hogy veszítsen nedvesség tartalmából, majd szárítás céljából napfényre helyezik ki nagyobb bambusz tálcákban. A videóban is láthatjátok, illetve ezen a fotón.

Fehér tea napon történő szárítása

Ha nem süt a nap, akkor a végső szárítást fűtött helyiségekben végzik, szintén bambusz tálcákra, vékony rétegekbe helyezve a leveleket.

tea ára sok tényezőtől függ. Legfontosabb a termőhely, az időszak amikor szedték és, hogy csak rügyekből, vagy már levelekből áll. Minél rügyesebb egy tea annál magasabb az ára. A csak rügyekből álló tea a legdrágább, mivel szedése kézzel történik és a sok apró rügyből nagyon nagy mennyiséget kell leszedni ahhoz, hogy eladható mennyiségű teát kapjál.

Fehér tea elkészítése

Elkészítéséhez alacsonyabb hőfokot használunk, mint a fermentált teák vagy az oxidáltabbak esetében. 85-90 C körüli vízhőfok megfelelő, az áztatási idő pedig attól függ, hogy ázsiai vagy európai módot használtok.

Alacsony ásványi anyag tartamú, lágy vizet kell használnotok, melynek összes oldott ásványi anyag tartalma 200 mg/ liter alatti. Legalkalmasabb a jó ízű forrásvíz vagy szűrt víz.

Fehér tea hatása

A kíméletes feldolgozás hatására, sok hasznos hatóanyag rejtőzik ebben a teatípusban. A szép bőr és az egészséges fogak megőrzésében lehet szerepe, egyéb vélt vagy valós hatásáról sokat olvashattok más fórumokon. Mi ebbe nem mennénk bele, mert nem vagyunk sem orvosok, sem kutatók. Amit viszont ajánlunk: figyeljétek a testetek visszajelzését fogyasztása közben! 🙂 

Itt egy angol nyelvű kutatás a jótékony egészségügyi hatásáról.

GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.