Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

oolong tea - szikla teák a Wuyi hegyen

Oolong tea (wulong tea)

Oolong tea vagy wulong tea története, típusai és hogy miért szeretjük annyira

Alapok

A wulong tea vagy oolong teák a maguk körülbelül 300 éves történelmükkel a részben oxidált teák közé tartoznak.
A legszélesebb skálán mozgó tea típus, egyes típusai a zöld teához, mások pedig a vörös (fekete) teához állnak közelebb. 
Ez attól függ, hogy mennyire hagyják a leveleket oxidálódni.
Oolong teának azokat lehet nevezni, melyek a végleges formájukat többszöri, intenzívebb és kontrollált zúzás, sodrás, sütés által nyerik el, illetve kifejlettebb levelekből készülnek.

Egyik tea mesterünk, Mrs. Chen az oolong tea minőségét egy háromszöggel szemléltette, melynek csúcsain a következők szerepeltek: 
természetes környezet – éghajlat – teafarmer szakértelme.
Ha ennek a háromszögnek bármelyik pontja, alapja nem stabil, az elkészült tea nem lehet tökéletes.
Ha esetleg rossz a talaj minősége, gyengék lesznek a növények. 
Ha rossz az időjárás például sokat esik, nem lesz tartalmas ízű a tea, szó szerint “vizes” lesz. 
Ha nem megfelelően gazdálkodnak a teafarmerek, a feldolgozás során több ponton hibáznak, szintén hibás tea készülhet.

Mi is pontosan az oolong tea?

Az oolong vagy Wulong kifejezés, “fekete sárkányt” jelent kínaiul (wu long: 烏龍). A hosszúkásra sodort levelek formája és színvilága egy sötét “szellem” sárkányra emlékezteti a kínaiakat.

A kínai pinyin átírat a wu long, vagy wulong is helyes, akárcsak az angolszász átírat az oolong. 
Az oolong nem egy teanövény fajta. Nem is egy szedési stílus. 
Egy tökéletesre hangolt feldolgozási folyamat, amihez a természet és az emberi erőfeszítések összhangja szükséges.

„Legnagyobb szakértelmet igénylő tea típus.”

Feldolgozása már a levelek leszedésétől kezdve rendkívül aprólékos folyamat. 
Kis mennyiségű leveleket tudnak egyszerre feldolgozni manufakturális körülmények között.
A teakészítő családok gyakran teakertenként külön szedik a leveleket és “dűlőnként” dolgozzák fel és értékesítik is. Itt is egy újabb párhuzam a manufakturális borkészítéssel.

Ahogy azt már említettük, ennek a teatípusnak a feldolgozásakor a levelek folyamatos zúzásának, sodrásának és pihentetésének a tökéletes időzítése szükséges. 

A oolong tea levelek leszedését követő rövid fonnyasztás után a zúzás – sodrás megsérti a sejtfalakat és lehetővé teszi, hogy a levelekben lévő illat és aroma anyagok a felszínre kerüljenek, átalakuljanak még mielőtt hőkezeléssel rögzítenénk őket a levelek felszínén. 
Természetesen a levegővel reakcióba lépve oxidálódnak és átalakulnak, finomodnak, sűrűsödnek.

Wuyi szikla teák termővidékén tett rövid séta – Hanggal érdemes megnézni 🙂

Az oolong vagy wulong tea rövid története

Az oolong tea eredetileg Dél-Kínából és Tajvanról származik és a többi teatípushoz hasonlóan, a Camellia Sinensis – teanövény leveleiből készül. Természetesen nem mindegy milyen teanövény fajtából, nem mindegyik alkalmas ugyanis oolong tea készítésére. 
A teanövény fajtát úgy képzeljétek el, mint az almák között is van gála, jonatán, idared, stb. Vagy a fehér borszőlők esetében létezik furmint, olaszrizling, hárslevelű, stb. 
Mindegyik más-más karakterrel rendelkezik. Valamelyik édesebb, aromásabb, savakban gazdagabb, stb. 

Ugyan így van ez, a tea esetében is.
Más teákhoz hasonlóan az oolong teák egyedi íze a feldolgozás módjától olyan, amilyen. 
A fentebb említett oxidációs szint 8% és kb. 90% között mozog. 
Ez a széles skála, széles karakterisztikát is ad ennek a teatípusnak. 
Ízük a virágos, zöldes, édes és gyümölcsöstől a fás és sütött, diós és megannyi íz- és aromajegy között változhat.

Az oolong tea feldolgozásának lépései

Fontos megjegyezni, hogy ezek a lépések a 4 fő oolong tea termő vidéken eltérhetnek egy-két ponton. Más eszközöket, időzítést és formát használnak.

Termesztés

A teanövényeket sorokban termesztik, melyek egységét, teakerteknek nevezzük. Nem nagy összefüggő területekre gondoljatok termelőink teái esetében, inkább kisebb kertekre, melyek különféle adottságokkal rendelkeznek. Olyan ez, mint a sok-sok aprócska dűlő a bortermesztésben.
Az öregebb bokrok, fák rendezetlenebb sorokban nőnek.

Szüret megfelelő időzítése

Wuyi oolong tea leveleinek szürete

A legjobb oolongokat, tavaszi szüretek alkalmával takarítják be. Kézzel és kézi gépekkel egyaránt szüretelhetnek. Bizonyos régiókban többször is szedik a teát, mivel a környezeti adottságok megengedik, például Tajvanon, akár mind a 4 évszakban is szednek. Itt is a tavaszi tudja a kimagasló teákat adni, illetve a téliek is. A Wuyi hegyen május elejétől indul a szedés, viszont a tealevelek besütése egészen decemberig eltarthat. A Főnix-hegységben április környékén kezdődnek a szüreti munkálatok.

Szedés módja

2019 május – A Ma Tou Yan – Lófej sziklához túráztunk, az egyik leghíresebb Rou Gui szikla oolong termőhelyéhez. A szüreti szezonban rengeteg teaszedővel találkoztunk, akik a hatalmas és nehéz zsákokkal kilométereket gyalogolnak a feldolgozó üzemekig.

A teanövény első három-négy levele, mely a friss hajtásból kifejlődött alkalmas ennek a teatípusnak az elkészítéséhez. A túl apró és fejletlen levelek vagy rügyek nem is bírnák ki az erőteljesebb sodrás-zúzás fázisokat, illetve aromákban sem annyira gazdagok. A tealevelek kézzel szedése a legjobb módja a tökéletes tea megalkotásához, illetve a teanövénynek is ez a legkellemesebb. A mai időkben már a Japánban használt két ember által kezelhető kézi vágó gépet is használják, mivel a munkaerő nagyon drága lett Kínában, illetve nehéz szakképzett teaszedőket találni a szüreti szezonban.

Fonnyasztás – “hervadás

A tealevelek leszedésüket követően, a leveleken belüli enzimek azonnal kémiai reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, változásnak indulnak, barnulni, fonnyadni kezdenek. Ebben a szakaszban egyre puhábbak lesznek, mint amikor egy virágot leszakítunk, hamar hervadni, puhulni kezd. 
A nedvesség tartalmukból is veszítenek, segítve a későbbi sodrások munkálatait. A teafarmer folyamatosan ellenőrzi a leveleket, mikor állnak készen a további feldolgozásra.
Többféle stílus van a fonnyasztás folyamatában. Ha az időjárás engedi a szabadban, napon hagyják a leveleket pihenni, majd a teakészítő folyamatosan átforgatja a kerek bambusz tálcákra rakott leveleket, hogy egyenletesen oxidálódjanak. Az átforgatás közben sérülnek is a levelek, és még mielőtt a napon teljesen megszáradnának, beltérben, árnyékban folytatják a folyamatot. Az átforgatás, átdobálás folyamatos. Régi időkben és a kisebb termelőink bambusz tálcákat használnak. 
bambusz kosarak, melyeken egyenletes rétegben tudnak száradnak a levelek.

oolong tea levelek fonnyasztása

Oxidáció

A már említett oxidáció, amikor a levelek barnulni, változni, mélyülni kezdenek. Elindul átalakulásuk, ízprofiljuk kialakul. 
Tajvanon általában hosszú szőtt bambusz hengerekben folyamatosan forgatják a leveleket, miközben enyhén sérülnek, közben meleg levegővel fújják őket, hogy jól átjárja őket az oxigén. 
Ha az időjárás szükségessé teszi, ezt a levegőt fűtik faszén parázson átfújt meleg levegővel.

Levelek fonnyasztása beltérben. Faszén parázs termeli a hőt és a dobban folyamatosan forgó levelek puhulnak.

Az oxidáció a tea ízének megváltoztatása mellett a levelek színét sötétebb árnyalatúvá változtatja. Minél több az oxidáció, annál sötétebb a szín és mélyebb, karakteresebb ízűvé változik a tea. 
Ezért a vörös teák (fekete teák) mély sötétvörös színűek. A teakészítő képessége és tapasztalata itt is nagyon fontos szerepet játszik a kívánt típusú tea oxidációs szintjének szabályozásában.

Oxidáció megállítása – besütés

Ehhez hasonló dobokban végzik a “shaqing” folyamatot. Szikla wulong termelőnket, Mrs. Yuexing-et láthatjátok a képen, aki a feldolgozásról mesél éppen nekünk.

Az oxidációs folyamat megállítására hőkezelést használnak. A teakészítő, tea termelő határozza meg, hogy mekkora legyen a levelek oxidációs szintje, meg a hőkezeléssel megállítja a folyamatot. A felelős enzimek leállnak és a tea változása megáll.

Tajvani oolong – kicsit eltérő feldolgozás
Tajvan – Meishan – A betonkeverőnek tűnő gépek szolgálnak arra, hogy az összesodort teagolyókat “szétrázza”, majd újra és újra és újra

A tajvani és az anxi oolong teák kis gömb formájúvá sodortak. A fonnyasztás-hervasztás fázisát követően nagy kendőkbe teszik, majd különféle gépek segítségével összesodorják őket kis golyókká.

A fenti képen a “betonkeverőhöz” hasonló berendezések azt a célt szolgálják, hogy az összesodort leveleket szétrázzák, az újabb összesodrás előtt. Ezt a folyamatot egész éjszaka végzik, amíg elnyeri a tea végleges, golyó formáját.

Bizonyos típusoknál újabb sütések (faszén parázs felett vagy elektromos sütőkben)

A teafajtától függően a tealeveleket megsütik. Ez egy szintén nagyon fontos utómunkálat, amely önmagában művészet és hatalmas szakmai tudás szükséges hozzá. Találkoztunk már olyannal, hogy 3-4 teatermelő 1 teasütő mesterhez hordja a teáit, mert még nem rendelkeznek elég tapasztalattal ahhoz, hogy megfelelően készítsék el a teájuk sütését.
A teasütő mesterek, mindent figyelembe vesznek. Milyen a tealevél fajtája, a betakarítás ideje, az oxidációs szintje, hogy meghatározzák a megfelelő sütési szintet. Kóstolással döntik el, hogy milyen stílusú sütés áll a legjobban az adott teának.

Olyan oolongok is vannak, melyeket nem sütnek be egyáltalán. 
Ilyen teánk például a tajvani Jin Xuan.
A sütést gyakran faszén parázs felett végezik a szikla wulongok esetében illetve a tradicionálisabb oolongoknál. 
Faszén parázs felett sütött tajvani oolong tea
Tajvanon és Anxiban jellemzően már elektromos sütőket használnak, melyek stabilabbak és kontrollálhatóbbak.

A 4 fő oolong tea termő vidék

Anxi oolongok (Tie Guan Yin)

Általában elmondható, hogy a tajvani oolongok mellett, a kezdő teázók első teája a teás szlengben emlegetett “tiku”. Kellemes, virágos, picit krémes ízvilágú. Könnyen érthető és jól tűri a teakészítő esetleges hibázásait. Termőhelye: Fujian – Anxi. Gömb formájúvá sodort teák ezek.

Wu Yi hegyi szikla oolong teák

A Wuyi-hegység a világörökség részét képező ékszerdoboz, szintén Fujian tartományban található, annak kicsit északibb részén. A szikla wulongként ismert teák kivételes aromájúak, sütöttem karakterűek, ásványosak és rendkívül ízesek. Elkészítésük rendkívüli szakértelmet jelent ezen a parányinak mondható teatermő vidéken.
Szikla wulong teáinkat itt találod meg

oolong tea - szikla teák a Wuyi hegyen
Wuyi oolong tea növények a szűk sziklahasadékokban.

Főnix hegyi Dan Cong oolongok

Guangdong tartományban található Dan Cong (single bush) típusú oolongokat, a “teák pezsgőjének” is nevezik. Jellemzőjük, hogy természetesen hozzák különböző egzotikus virágok, fűszerek illatát. Parfümös teák, melyekben érződik a termőtalaj mineralitása.
Főnix hegyi teáinkat itt találod meg

Wudongshan – Főnix-hegy a dancong oolong teák híres teahegye

Tajvani oolong teák

A kezdő teások másik kedvenc, mindennapi teája, mely sok mosolyt és örömöt okoz fogyasztójának. Tajvan magas hegyein termesztik, édeskés, krémes, virágos ízűek.
A tajvani teatermelők innovatív emberek, akik folyamatosan kísérleteznek újabb feldolgozási módokkal, teanövény fajták keresztezésével. A sok közül igen közkedvelt, nyugtató hatásukról és édeskés, sütőtökre emlékeztető ízükről, a Gaba oolongok.
Tajvani teáinkat itt találod meg

Alishan Tajvan magas hegyeinek egyike, reggel gyönyörű arcát mutatta meg nekünk.

Érdemes külön kezelnünk

Itt szükséges megemlítenünk egy olyan kategóriát, hogy “sütött vagy érlelt oolongok” Lehetnek ezek wuyiról vagy Tajvanról valók, közös ismérvük a tradicionális faszén parázs felett sütés és idős koruk. Akár 10-20 éves oolongok is lehetnek ezek, melyeket évről évre újra besütnek és tovább érlelnek.

Teljes oolong tea kínálatunkat, pedig itt találod.

Oolong tea egészségügyi hatásai

Némileg kevesebb antioxidánst tartalmaz mint a zöld tea, mégis számtalan, jótékony és előnyös hatása van a szervezetre. 
Itt van egy érdekes angol nyelvű kutatás az oolong tea hatásairól.

GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.