Oolong, wulong tea

Back to Blog
wulong készítés

Megosztom ezt a bejegyzést

Oolong, wulong tea

A wulong = oolong teák a maguk körülbelül 300 éves történelmükkel a részben oxidált teák közé tartoznak (valahol a zöld és a vörös teák között helyezkednek el). (Oxidációs szintjük 15-80% közötti) A számtalan wulong fajta közül egyik a zöld teához, másik pedig a vörös/fekete teához áll közelebb, attól függően, hogy a leveleket mennyire hagyták oxidálódni.

Koffeintartalmuk mérsékelt, így egész  nap fogyaszthatóak – akár a délutáni, esti órákban is.

Készítésükkor a legnagyobb odafigyelést, szakértelmet és rengeteg kézi munkát igénylő tea típus. Ízükben nagyon változatosak: a könnyű, gyümölcsös, édestől a telt, ásványos, karamellásig. Népszerűségük egyre növekszik, ahogy az emberek felfedezik az ízükben rejlő hihetetlen változatosságot, mélységet.

  • Növény: A Camelia Sinensis egy különleges, hosszú levelű fajtájából, ennek kb. 20 alfajából készítik. Folyamatosan új fajtákkal kísérleteznek.
  • Termőterületek: Délkelet-Kínában: Fujian északi illetve déli része; Guangdong (Kanton) környéke; és Tajvan hegyvidéki területei. (ez a négy fő termőterület négy erősen különböző jellegű teákat ad)
  • Szedés: A wulong teákat érett levélfázisban szedik, akkor amikor az új rügyhármas már teljesen kibomlott, fiatal levéllé serdült. Nyárra, illetve őszre lesznek ezek a levelek aromákban és illóolajokban a leggazdagabbak, illetve elég erősek, hogy elviseljék a feldolgozás folyamatát.
  • Feldolgozás: Szedés után a leveleket a napon vagy beltéren fonnyasztják. Ezt követi a rázás, sodrás és a sütés több fázisa. Ez sokszor 8-10 órán át tart és egyszerre csak kis mennyiségekkel lehet dolgozni. A lassú oxidációt követően a kellő pillanatban a teát besütik, azaz megállítják az oxidációt, megkapva a tea végleges állapotát. Az időzítés és a fent említett lépések intenzitása – a fajta és a termőhely mellett – felelős a tea illatáért, aromáiért.

A wulong tea szélsőségesen eredet védett termék. A legtöbb termőhelyen fellelhetőek a nemzeti kincsként nagy becsben tartott ősfák, emellett az első, második és harmadik generációs fák is. Az áruk is ennek megfelelően változhat, hogy mely típusú, korú teafáról szedték őket.

Az észak Fujianban található Wuyi hegy szikláiról származó Dahongpao (Nagy vörös köntös) a wulong teák között a legbecsesebb helyet foglalja el. Ára a nagyon magastól a csillagászatiig terjed. (Az eredeti Dahongpao tulajdonképpen elérhetetlen.)

A Wuyi Yan Cha (azaz “szikla tea”, “a szikla ékszere, virága”) a legkorábbi oolong fajta. Melyik terület, melyik szikla, melyik fája? Ezek a kérdések ennél a kategóriánál már számítanak. A hegyes vagy kerek formába sodrás – mind a termőhelyen fellelhető tradícióktól és a fajtától függ. A “szikla teákat” jellemzően hegyesre, a magashegyi, tajvani wulongokat gömbszerűre sodorják.

A tajvani wulongok többnyire magashegyi körülmények között, vegyszermentesen termesztett, különleges ízű, “nagyon stabil” fajták.

Ez a teafajta tovább érlelésre is alkalmas – amennyiben megfelelően besütik, emellett a sütés további karaktert ad a kész teának.

Tipp: elkészítéséhez használjunk “jó vizet”, (alacsony oldott ásványi anyag tartalmú, semleges ízű forrásvíz, “Nestle Vera” palackozott forrásvíz) és tároljuk megfelelően! (hűvös, sötét, hőtől és szagoktól elzárt helyen.)

 Ismertebb oolong fajták

  • Iron Buddha (Tie Guan Yin) és társaik: A “mindennapi” wulongok legismertebb, legelterjedtebb fajtája. Több néven is említik: Tie Guan Yin, Iron Buddha, Iron Goddess of Mercy. Sodort wulong, legjobb területei: Xi Ping; Anxi (Fujian). Édes, virágos főzettel rendelkezik.
  • Wu Yi hegyi wulong teák: Da Hong pao”Nagy vörös köntös”-nek hívják a legismertebb Wuyi hegyi wulongot, a mély, intenzív mindent beborító íze, aromája miatt. Erősebben fermentált wulong, már “majdnem fekete tea”. A már említett Wuyi hegyen és környékén készítik. (Észak Fujian) Manapság előfordul kevésbé pörkölt Da Hong Pao, kínálatunkban is megtalálható. További Wuyi hegyi wuolongok: (Roi Gui, Da Hong Pao, Tie Luo Han, Shui Jin Qui, Shui Xian)
  • Főnix hegyi Dan Cong wulongok: Dan Cong (single bush) a wulong teák pezsgője. Jellemzőjük, hogy természetesen hozzák különböző virágok, fűszerek illatát. (orhidea, narancs, gyömbér virág, mandula, fahéj) Áruk csillagászati magasságokat is elérhet. A Chao Zhou (Guangdong) körüli öreg fákról szedik a leveleket. Gazdag, barnás-narancsos főzete kirobbanóan barackos, mézes aromájú. Dancong wulong teák további fajtái: (Mi Lan Xiang, Gui Hua Xiang, Yu Lan Xiang, Jiang Hua Xiang, Dong Fang Hong, Ba Xian)
  • Tajvani wulongok: Tajvan magas hegyein termesztik az egyik legfinomabb, édes ízvilágú, kézzel gömbökké sodort wulongokat. Az Alishan az egyik ilyen hegy. A magas hegyi körülményeknek köszönhető lassú érés, valamint a lassú oxidáció és az erőteljes “gyúrás” következtében édes, virágos aromák kerülnek ebben a teában a felszínre.

Wulong tea egészségügyi hatásai

Némileg kevesebb antioxidánst tartalmaz mint, a zöld tea, mégis számtalan, jótékony és előnyös hatása van a szervezetre. Feldolgozási módjuknak, és az értékes termőhelyeknek köszönhetően, tartalmaznak egyéb jótékony anyagokat is.

Back to Blog