Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

Melyik teakészítő eszköz szükséges?

Melyik teakészítő eszköz szükséges?

Megvannak a tealevelek, a vízforraló, a jó víz. És most? A teafőzéshez – teakészítéshez szükségünk lesz még néhány eszközre. Ebben az útmutatóban áttekintjük az alapokat, hogy elkezdhessük a teázást. A nélkülözhetetlen tárgyak, opcionális extrák, anyagválaszték és ajánlásaink következnek.

Alapvető teakészítő eszközök

Ha itt vagy, valószínűleg ismered a Gong Fu teakészítési módot, ha pedig nem, akkor már hallottál róla, hogy miért ez a legjobb módja a tea készítésének.

Ezek azok az alap eszközök, amelyekre a Gong Fu stílusú teakészítéshez szükséged van.

“Főzőedény”

Ez az a hely, ahol a varázslat zajlik. Általában egy teáskanna vagy valami gaiwan, azaz „fedeles csésze”, de még egy hagyományos tálban is működik. Beleteszel egy marék jó helyről származó tealevelet, ráöntöd a vizet és leszürcsölöd az elkészült italt.

Kiöntő vagy „Dekantáló” kanna

Egy hely, ahová a teát önteni kell, miután a tea elkészült a teakannában vagy a gaiwanban. A Gong Fu teakészítésnél ezt Gong Dao Bei-nek nevezik. Ne felejtsd el, hogy annyi teát kell tudnia befogadni, amennyi a teakészítő edényben készül egy alkalommal.

eilong kiöntő 400 ml

Csésze

Remélhetőleg elég nyilvánvaló, valami szép tárgy, amiből inni lehet.

Alapvető megfontolások teakészítő eszköz választásakor

Teát készíteni bárhol és bármivel lehet, de egy saját teáskészlet sokat élvezetesebbé teszi a teázást. Néhány dolgot érdemes figyelembe venni, amikor megvásárolja az első teás készletét, történetesen a méretezést, az anyagokat és az opcionális extrákat.

Méret

A Gong Fu teakészítéshez a kis méretű teáskészletek működnek a legjobban, hogy a legtöbbet hozhasd ki a tealevelekből. Jellemzően 100-200 ml-es teáskannák vagy gaiwanok és 25-50 ml-es csészék, hogy gyorsabban elhűljön a tea, és hogy megoszthasd a tevékenységedet másokkal.

Anyagok

A teáskészletekhez használt anyagok széles skáláját találhatod. Főként porcelán, üveg, agyag és fém. Mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei, amelyeket a következő bejegyzésekben mélyebben is megvizsgálunk. Előjáróban a fő különbségek a következők:

Porcelán

Amit a teára nézve „semlegesnek” nevezünk, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem változtatja meg a tea ízét vagy érzetét. Emiatt minden teával jól működik és használható is bármely tea elkészítéséhez. Nem kell egy dedikált teatípust készíteni benne.

Üveg

A porcelánhoz hasonlóan az üveg is “semleges” hatású. A fő különbség az üveg és a porcelán között a hő megtartásában van, az üveg valamivel gyorsabban vezeti el a hőt. Emiatt a zöld teához a legjobban az üveg teáskészletek illenek, de az üvegből is bármilyen típusú tea elkészíthető.

Agyag

A mázatlan belső felületének köszönhetően az agyagedények magukba szívják a teát, és finom hatást gyakorolnak az ízre és a tapintásra. Az agyag emellett sokkal jobban megtartja a hőt, mint a porcelán és az üveg, így jobban alkalmas a sötétebb és nagyobb levelű teákhoz. A könnyebb, lágyabb teák, például a friss fehér és zöld teák általában nem alkalmasak agyagedényekhez, néhány kivételtől eltekintve, amelyeket egy másik alkalommal szintén megbeszélünk.

Fém

Talán már láttál fém teáskészleteket a teakészítéshez, például öntöttvas vagy ezüst teáskannákat. Általában ezeket nem Gong Fu méretben készítik, és amennyire a kísérleteink során meg tudtuk állapítani, nem sok előnye van a fém teás edények használatának, bár egy fém vízforraló a víz felmelegítésére némi ásványosságot kölcsönözhet (öntöttvas).

OPCIONÁLIS EXTRÁK

Mivel a puszta, letisztult, alapvető eszközöket már kiveséztük, emeljük ki az egyéb felszereléseket, amelyekkel még jobban kiegészítheted a kezdő teás szettedet:

Szűrő

A szűrő segít kiszűrni a csészébe kerülő törött tealeveleket. Egyesek inkább nem használják ezeket, mivel a teában lévő finom részecskék, amelyek hozzájárulnak a textúrához, szintén hozzáadnak a teázás élményéhez.

Teatálcák

A teakészítés rendetlen lehet, különösen, ha még csak most ismerkedünk a gaiwan használatával. Szép alapot is biztosít és nemcsak funkcionálisak a teatálcák.

Teakendő

Egy másik „opcionális szükséglet” a készlet véglegesítéséhez és a teázás rendetlenségétől való mentesítéséhez.

Személyes ajánlásaink kínálatunkból

Most, hogy már lefedtük az alapokat, itt van néhány javaslat, hogy konkrétan mely eszközökkel indulhatsz el az úton.

Gong Fu üveg teáskanna – Tökéletes méretű Gong Fu teáskanna, amely megmutatja a leveleket és könnyű a használata.

Porcelán gaiwan – letisztult fehér gaiwanunk, bármely teával jól működik.

Porcelán vagy üveg kiöntő – A gaiwanodhoz passzoló kiöntőt választhatsz.

NGyÁ barna csésze – Egy pár hozzáillő csésze a teázás megosztásához.

Finom szövésű fém szűrő – A kristálytiszta tea biztosítása érdekében.

Gong Fu teatálca – Csodálatos és stabil alapot ad a teakészítéshez.

Teakendő – Szuper nedvszívó törülköző bársonyos kék felsővel, amely jól néz ki és jól érzi magát.

Chabu – Keretezze teázását egy gyönyörű teafutóval. Teljessé teszi a teázás esztétikáját, és felfogja a kiömlött folyadékot.

Utazó Gong Fu szett – Praktikus és gyönyörű, stílusos eszköz teakészítéshez.

A következőkben bővebben kitérünk a többi teakészítő eszközre. Szép teákat, nyugodt jelenlétet!

GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.