Zöld tea

Back to Blog

Megosztom ezt a bejegyzést

Zöld tea

A zöld teánál a friss rügyek és fiatal levelek alig oxidálódtak (0-5%), megtartották zöld színüket, mert nem sokkal a szedés után hőkezeléssel megállítják a levelek barnulását. Számtalan, változatos (sodort, préselt, lapított stb.) formában találjuk meg. A készítés módja, a forma kialakítása az adott régiótól, a helyi tradícióktól függ.

Az enzimek által végbemenő oxidációt két féle módon állíthatják meg: sütéssel vagy gőzöléssel. Sütött teák jellemzően a kínai vagy a vietnámi zöldek, gőzöltek pedig jellemzően a koreai valamint a japán zöld teák. (ez nem jelenti azt pl., hogy Japánban ne találnánk sütött zöld teákat) A jó minőségű zöld teák talán egyik legfontosabb eleme az épp kinyíló, energiával teli rügy.

Emiatt jellemzően édes, “mogyorós” vagy füves, “spenótos”, “cukorborsós” ízhatással rendelkeznek (amennyiben jól készítik el őket 🙂 ), Megőrzik a tavaszi rügyfakadáskor a növényben jelen lévő gazdag ásványi- és egyéb hasznos anyagokat.

Szedés: A legjobb minőségű a tavaszi tea, az első két szedésből készülhet amelynek ideje (termőterülettől és fajtától függően) április vége/május eleje. A későbbi (nyári) szedések – a különleges adottságú területek és fajták kivételével – csak gyengébb minőséget adnak.

Feldolgozás: Szedés és pihentetés (fonnyasztás) után hőkezeléssel megállítják a további oxidációt, majd az alapanyag többszöri sodrásával, lapításával, préseléssel – mindig az adott régióra jellemző módon – alakítják ki a jellegzetes formákat. Ez nagy ügyességet és tapasztalatot igénylő művelet. A sodrás több lépcsős folyamat és közben (tradícionális feldolgozás esetén jellemzően nagyobb wok-ban, kézzel) melegítik, sütik a megtört sejtfalú leveleket. A végső szárítás közben a levelek nedvességtartalma 2% alá csökken.

Zöld tea elkészítése jellemzően 70 és 80 fok közötti vízzel történik, gyors leöntésekkel, kb. 20-30 mp.

Hidegvizes áztatással is bátran próbálkozzunk! Lágy, édes ízű, frissítő italt kapunk.

Koffeinben gazdagabbak, tehát inkább a délelőtti órákban fogyasszuk őket, de mindenképpen étkezések után!

Egészségügyi hatások

  1. Sejt védő, sejt regeneráló, betegség megelőző hatás – az antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően. (polifenolok – pl. EGCG) Ide kapcsolódik a rák is: számos kutatási eredmény alapján csökkentheti a kialakulásának kockázatát.
  2. Gyengéd stimuláló, élénkítő hatás – a teában lévő koffein és az L-Theanin aminosav együttes hatásának köszönhetően élénkít, javítja az agyműködést, de mindezt nem “lórugás” szerű módon teszi.
  3. Baktérium és vírusölő hatás (katekinek) – csökkentheti az influenza és egyéb fertőzések kialakulásának esélyét. Javítja az általános száj higiénét, hatásos lehet fogszuvasodás és rossz lehellet ellen.
  4. Javíthatja a fizikai teljesítményt, gyorsíthatja az anyagcserét és ezzel összefüggésben támogathatja a testsúly csökkentést. – Megjegyezzük, hogy ezzel kapcsolatosan (fogyás) több, egymásnak ellentmondó kutatási eredményt találhatunk ebben a témában. Valamint vegyük figyelembe az egyénenként változó hatást is!
  5. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét. Csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja az inzulin érzékenységet.
  6. Idős korban kifejezetten ajánlott az agyműködés serkentésére és egyes idegrendszeri megbetegedések (Alzheimer kór; Parkinson kór) megelőzésére.

Forrás: Internet

Megjegyzésünk: a zöld tea mindenképpen több mint egy zöld ital. Hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, ha megbízható forrásból, jó minőségű terméket vásárolunk. Viszont nem csodaszer. Úgyhogy a teázgatás mellett figyeljünk oda a mértékletes és minőségi táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és a stressz csökkentésére! 🙂

Hogyan vizsgáld a zöld teát?

A kínai zöld teák levelei nem lehetnek töröttek, szép, élénk színűek, enyhén fényesek a természetes olajoktól. A száraz leveleknek is legyen “észrevehető” illata. Az főzött teaital a legjobb minőségű tealevelekből mindig élénk színű, jól áttekinthető. A prémium zöld teát gyakran határozza meg a felhasznált levelek szedési kombinációja. Egy rügy, egy bimbó és egy levél, vagy egy bimbó és két levél a megszokott és elterjedt szüretelési mód. A száraz tealevelek színe világos zöld, vagy sárgás zöld. ncia, amely mögött a nyugati tanulmányok az egészségügyi előnyei a zöld tea váltott igény jobb minőségű levél.

Back to Blog