A zöld teánál a friss rügyek és fiatal levelek alig oxidálódtak (0-5%), megtartották zöld színüket, mert nem sokkal a szedés után hőkezeléssel megállítják a levelek barnulását. Számtalan, változatos (sodort, préselt, lapított stb.) formában találjuk meg. A készítés módja, a forma kialakítása az adott régiótól, a helyi tradícióktól függ.

Az enzimek által végbemenő oxidációt két féle módon állíthatják meg: sütéssel vagy gőzöléssel. Sütött teák jellemzően a kínai vagy a vietnámi zöldek, gőzöltek pedig jellemzően a koreai valamint a japán zöld teák. (ez nem jelenti azt pl., hogy Japánban ne találnánk sütött zöld teákat) A jó minőségű zöld teák talán egyik legfontosabb eleme az épp kinyíló, energiával teli rügy.

Emiatt jellemzően édes, “mogyorós” vagy füves, “spenótos”, “cukorborsós” ízhatással rendelkeznek (amennyiben jól készítik el őket 🙂 ), Megőrzik a tavaszi rügyfakadáskor a növényben jelen lévő gazdag ásványi- és egyéb hasznos anyagokat.

Szedés: A legjobb minőségű a tavaszi tea, az első két szedésből készülhet amelynek ideje (termőterülettől és fajtától függően) április vége/május eleje. A későbbi (nyári) szedések – a különleges adottságú területek és fajták kivételével – csak gyengébb minőséget adnak.

Feldolgozás: Szedés és pihentetés (fonnyasztás) után hőkezeléssel megállítják a további oxidációt, majd az alapanyag többszöri sodrásával, lapításával, préseléssel – mindig az adott régióra jellemző módon – alakítják ki a jellegzetes formákat. Ez nagy ügyességet és tapasztalatot igénylő művelet. A sodrás több lépcsős folyamat és közben (tradícionális feldolgozás esetén jellemzően nagyobb wok-ban, kézzel) melegítik, sütik a megtört sejtfalú leveleket. A végső szárítás közben a levelek nedvességtartalma 2% alá csökken.

Zöld tea elkészítése jellemzően 70 és 80 fok közötti vízzel történik, gyors leöntésekkel, kb. 20-30 mp.

Hidegvizes áztatással is bátran próbálkozzunk! Lágy, édes ízű, frissítő italt kapunk.

Koffeinben gazdagabbak, tehát inkább a délelőtti órákban fogyasszuk őket, de mindenképpen étkezések után!

Egészségügyi hatások

  1. Sejt védő, sejt regeneráló, betegség megelőző hatás – az antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően. (polifenolok – pl. EGCG) Ide kapcsolódik a rák is: számos kutatási eredmény alapján csökkentheti a kialakulásának kockázatát.
  2. Gyengéd stimuláló, élénkítő hatás – a teában lévő koffein és az L-Theanin aminosav együttes hatásának köszönhetően élénkít, javítja az agyműködést, de mindezt nem “lórugás” szerű módon teszi.
  3. Baktérium és vírusölő hatás (katekinek) – csökkentheti az influenza és egyéb fertőzések kialakulásának esélyét. Javítja az általános száj higiénét, hatásos lehet fogszuvasodás és rossz lehellet ellen.
  4. Javíthatja a fizikai teljesítményt, gyorsíthatja az anyagcserét és ezzel összefüggésben támogathatja a testsúly csökkentést. – Megjegyezzük, hogy ezzel kapcsolatosan (fogyás) több, egymásnak ellentmondó kutatási eredményt találhatunk ebben a témában. Valamint vegyük figyelembe az egyénenként változó hatást is!
  5. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét. Csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja az inzulin érzékenységet.
  6. Idős korban kifejezetten ajánlott az agyműködés serkentésére és egyes idegrendszeri megbetegedések (Alzheimer kór; Parkinson kór) megelőzésére.

Forrás: Internet

Megjegyzésünk: a zöld tea mindenképpen több mint egy zöld ital. Hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, ha megbízható forrásból, jó minőségű terméket vásárolunk. Viszont nem csodaszer. Úgyhogy a teázgatás mellett figyeljünk oda a mértékletes és minőségi táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és a stressz csökkentésére! 🙂

Hogyan vizsgáld a zöld teát?

A kínai zöld teák levelei nem lehetnek töröttek, szép, élénk színűek, enyhén fényesek a természetes olajoktól. A száraz leveleknek is legyen “észrevehető” illata. Az főzött teaital a legjobb minőségű tealevelekből mindig élénk színű, jól áttekinthető. A prémium zöld teát gyakran határozza meg a felhasznált levelek szedési kombinációja. Egy rügy, egy bimbó és egy levél, vagy egy bimbó és két levél a megszokott és elterjedt szüretelési mód. A száraz tealevelek színe világos zöld, vagy sárgás zöld. ncia, amely mögött a nyugati tanulmányok az egészségügyi előnyei a zöld tea váltott igény jobb minőségű levél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Dear Tea Friends! We are off to take some tea from China and Japan. You still may place the order but it will be proceeded after 25th of May. Thanks for understanding and support! Elrejtés