Fukamushi Asanoka 2021

9500 Ft

Hosszan gőzölt japán zöld, intenzív, erős, íz gazdag főzettel, organikus teakertből.
Az apró levéldarabok miatt hideg vízben is könnyebben kiázik. “Szűretlen” hatást keltő főzete a második felöntéstől kis túlzással szinte már matcha sűrűségű!
Az ‘Asanoka’ növényváltozat 75-85 fokos vízzel elkészítve mutatja meg “umami”-ban gazdag, igazi arcát. (az apró darabok miatt indokolt lehet egy picit nagyobb szűrő felülettel rendelkező, nagyobb űrtartalmú teakészítőt választani).
Bővebben még lentebb olvashatsz erről a teáról.

Elfogyott

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Fukamushi Asanoka 2021

Hosszan gőzölt japán zöld tea, mely rendkívül virágos és igen gazdag ízű. Az “ umamis” japán zöld teákat kedvelőknek kötelező.

Az ‘Asanoka’ növényváltozat 75-85 fokos vízzel elkészítve mutatja meg “umami”-ban gazdag, igazi arcát.
(az apró darabok miatt indokolt lehet egy picit nagyobb szűrő felülettel rendelkező, nagyobb űrtartalmú teakészítőt választani)


‘Ichi ban cha’, azaz tavaszi első szedésű tea Komaki úr organikus teakertjéből (Hioki, Kinpo/Kagosima prefektúra). Ez a második év, hogy az Asanoka náluk organikus teát ad, hiszen több év kellett ahhoz, hogy egy hagyományos termelésről a bio-ra átálljanak. Hosszabban gőzölt (fukamushi), ez pedig – a sok apró tealevél/rügy darabka miatt is – egyedi ízgazdagságot és teltséget eredményez.

Egy teanövény variánsból készült aminek neve ‘Asanoka’. Ezt 1996-ban nemesítették a ‘Yabukita’ és egy másik kínai változat keresztezésével. Relatíve fiatal fajtának minősül a japán teás világban, ellenálló a hideggel szemben ezért előszeretettel ültetik hegyvidéki részre.  Leggyakrabban sencha és fukamushi sencha készítéséhez használják.

Gazdag, telt frissesség, hosszabb utóíz és a háttérben megbúvó édesség jellemzi.

A tea készítőjéről (Komaki úr):

Egy harmadik generációs teakészítő család fejeként gazdálkodik két felnőtt fiával együtt. A család immáron 65 éve foglalkozik teakészítéssel. Édesapja Ujiban (Kyoto pref.) tanulta a teakészítést. Év közben csak 5-en dolgoznak a földeken, csak a szüreti időszakban csatlakoznak hozzájuk kisegítők. Saját feldolgozó üzemük közvetlenül a teakert mellett található, így tavasszal a leveleket nagyon hatékonyan, gyorsan és friss állapotban tudják feldolgozni.

25 éve foglalkoznak organikus termesztéssel is (annak idején az elsők között kezdték el ezen a területen) és évről évre növekszik ilyen művelésű területeiknek az aránya. A teanövények itt egy jellegzetes fekete színű földben (japánul ‘Kuroboku’) növekednek, amely vulkáni hamuban kifejezetten gazdag és jó vízelvezetésű talaj.

Jellemzően fukamushi (hosszabban gőzölt) teákat készítenek több növényváltozatból.

A japán zöld teákról:

A Kínából átkerült és még magról szaporodott “eredeti változatok” (‘zairai’) mellett japán ízlésre nemesített teanövények, az óceán közelsége valamint a gyakran vulkanikus termőtalaj összetéveszthetetlen “japán ízt” kölcsönöz a teáknak. Jellemzően gőzöléssel állítják meg a tealevelek oxidációját ezért mondhatjuk, hogy a japán zöldek picikét zöldséges, spenótos ízvilággal rendelkeznek. (a kínai teákra jobban jellemző “besütés” is előfordul azonban – ‘Kamairi cha’) A levelek végső szárítása forró levegővel történik, ezért enyhén pirított ízek is előbukkanhatnak. A sokak által kedvelt Hojicha pedig egy második feldolgozás során kifejezetten erősebben megpirított, alacsonyabb koffeintartalmú teatípus.

Ismertebb japán tea változatok (a teljesség igénye nélkül): sencha; bancha; gyokuro; kabuse-cha; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha… stb.

A Kyoto környéki Uji-ban jellemzően rövidebb gőzölést (kb. 8 mp.) használnak, hiszen az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek – emiatt mondhatni fölösleges a hosszú gőzölést. Más területeken hosszabb, 20-30 vagy akár 90 mp-es gőzölést is használhatnak. Ilyenkor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó zöld tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá, erőteljesebbé varázsolja a teát, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

A hosszabban (1-másfél perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikusabb módszer.)

Az édesebb japán zöld teák speciális termesztési módszere az árnyékolás – amelynek több módja létezik. Általában az egész ültetvény fölé (változó ideig) árnyékoló hálót feszítenek ki. (most már ritkaságnak számít a régen elterjedt náddal, rizsszalmával történő árnyékolás) Az árnyék miatt a levelek smaragdzöld színűek és édesek maradnak. Az umami íz élményt igyekeznek így kiemelni ami a levelek aminosav gazdagságnak köszönhető. A ceremónia matcha, a gyokuro és a kabusecha árnyékolt ültetvényekről származó levelekből készül.


Javasolt készítési mód:

1. Tegyél 5 gr (kb. 1 tk) tealevelet, egy japán teáskannába (‘kyusu’, ‘hohin’ vagy ‘shiboridashi’), kb. 200 ml vízhez.
2. Hűtsd vissza a felforralt vizet 65-75 ° C-ra és öntsd a kannában pihenő tealevelekre.
3. Az első áztatási idő 1-másfél perc legyen, majd gyorsan szűrd le. Utána rövidebb időt használj (30 mp vagy azonnal)!

A japán zöld teát kb. 3-szor lehet leönteni és mindig frissen el kell fogyasztani. A második, harmadik felöntéshez picit melegebb (80° C – 85° C) vizet haszálj! Ezeket a felöntéseket már szinte azonnal le kell önteni, mert különben a főzet túlzottan erős, esetleg keserű lesz. (ami nem feltétlenül probléma, mi kifejezetten szeretjük)

A teakészítés egyéni ízlés kérdése is, ezért ugyanazt a teát próbáld meg többféle módon is elkészíteni, hogy rálelj, a saját világodra! Jó kísérletezést!


A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

További információk

Tömeg 80 g
Termőhely

Makizono – Kagoshima – Japán