Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

Hogyan készítsem el a teát?

Hogyan készítsem el a teát? Annak érdekében, hogy megfelelően tudjam értékelni a teát, ismernem kell az adott teatípus főbb jellemzőit és az elkészítés megfelelő módját. 
Persze egy teát sokféleképpen el lehet készíteni az eredmény pedig nem jó vagy rossz, hanem más. Különbözőek vagyunk az ízlésünk is más, így bíztatok mindenkit arra, hogy kísérletezzen és találja meg a számára legmegfelelőbb teát és teakészítési módot!

Ezen túlmenően szükségünk van némi intuícióra, nyitottságra, odafigyelésre és egyre több tapasztalatra. Szükséges még

Először tisztázzuk, mi is a tea pontosan, mert ennek az elkészítési módjáról lesz szó a cikkben. 🙂
Teának a Camellia Sinensis teanövény leveleiből készült italt nevezzük. Minden más gyógynövényből, gyümölcsből, stb készült italt, főzetnek hívjuk, angolul tisane.

Először is, szükséged lesz megfelelő teára, melyek megfelelő helyről származnak. Ne csak a zöldséged és gyümölcsöd származási helyét figyeld gondosan, hanem az akár minden nap fogyasztott teád gyökereit is.
Ázsiai kistermelők teáit találod meg itt, melyeket személyesen szerzünk be nektek, utazásaink alkalmával. A teafarmerekkel a kapcsolatunk baráti és szinte mindennapos. Hála a modern kommunikációs eszközöknek, folyamatos kapcsolatban vagyunk.

Teavolution Tea szakbolt és webshop

Teakészítésnél körültekintően kell megválasztani a következőket:

Víz

A tea elkészítéséhez jó minőségű, friss, megfelelő ásványi anyag tartalmú lágy vízre lesz szükségünk! Ideális a jó ízű forrásvíz, a Szentendre felett található Lajos-forrás vize kiváló teához. Ha nálunk jársz a boltban, valószínűleg ebből készítjük majd a megkóstolni szánt teádat.
(A csapvizet, ha lehet, kerüljük.) Ha mégis csapvizet használunk, előtte szűrjük meg valamilyen vízszűrő kancsóval. Megtisztítja a vizet a klórtól és akár a víz édességéért felelős magnéziumot is pótolja a szűrés alkalmával.

A 300-400 mg/liter alatti összes oldott ásványi anyag tartalmú vizeket részesítsük előnyben. A bolti vizek közül a Nestle Vera jól használható teakészítéshez.
Olyan semleges ph-jú, lágy vizet használjunk amelynek önmagában is jó íze van, mert ez rendkívüli módon befolyásolja majd az elkészült italunkat. 
Zöld teához, vagy zöld puerhez (sheng puer) lehet ásványokban nagyon szegény vizet használni (Norda, Volvic).

Teakészítési módja

Jó teát egy tálban, mélyebb csészében is el lehet készíteni. Beletesszük a leveleket, felöntjük a megfelelő forró vízzel és elszürcsölgetjük. 

El kell döntenünk, hogy ázsiai vagy nyugati módon szeretnénk teát készíteni. 
Más lesz a tealevél / víz arány. Az ázsiai kevesebb víz, több tealevél és rövid felöntések többször, a nyugati kevesebb tealevél, több víz, egyszer, vagy maximum kétszer hosszabban áztatva. 

Ázsiai módszerrel ízletesebb teát lehet készíteni és összeadva az egyes felöntéseket nagyjából ugyanazt a tea mennyiséget kapjuk, mintha nyugati módon, nagyobb mennyiséget áztatnánk egyszerre.

Teakészítő eszközök

Ha egy és ugyanazt a teáskannát szeretnénk használni különféle tea típusokra (fehér, zöld, oolong, vörös, puer), akkor az csak porcelán vagy üveg lehet. A különféle agyagok porózusak, átveszik a tea ízét így ideálisan csak egy teatípus elkészítésére alkalmasak. 

A tea fogyasztását vékony falú porcelán csészékből ajánljuk, amelyek belül lehetőleg fehérek, vagy világosak, hogy a tea színét és árnyalatát is jól lehessen látni bennük.  
A modern dupla falú csészék helyett, válasszunk selymes porcelánokat vagy celadon mázzal ellátott agyagkerámia eszközöket. Utóbbinak “érdesebb” felülete van, így még jobban érződik benne a tea illata.

Praktikus teakészítő eszközök (modernebbek és tradicionálisak)

Teakészítés ázsiai módon:

 1. Melegíts fel, de ne forrald túl a vizet. Amint felforrt a víz, kapcsold is ki a forralódat.
 2. Ezzel a vízzel melegítsd elő a teás eszközöket, majd öntsd ki.
 3. Tegyél megfelelő mennyiségű tealevelet a választott teakészítő eszközbe.
 4. „Ébreszd fel” a teát egy kevés vízzel és gyorsan öntsd is le, egyenesen a kiöntőbe. Ezzel a vízzel is átöblítheted a csészéket, hogy azok is átmelegedjenek.
 5. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét, öntsd a levekre a megfelelő hőmérsékletű vizet, áztasd őket egy rövid ideig, ez gyakran 15-20 másodpercnél nem hosszabb.
  Ezekhez hasznos instrukciókat találsz teáink csomagolásán, illetve ha bejöttök hozzánk a boltba, szívesen elmondjuk.
 6. Öntsd át a kiöntőbe a gaiwanból az elkészült teát. Ez lesz az első felöntés.
  Innen szervírozva mindenki ugyanolyan erősségű és ízű teát kap.
 7. Öntsd le újra és újra, ameddig élvezetes és ameddig teázni szeretnél. Ennyi az egész. 🙂

Teakészítő eszközeink teljes listáját itt találod

A teakészítés “3 mérték”-e

Megfelelő mennyiségű tealevél: Egyéni ízlés dolga, a tealevél mennyisége. Mi körülbelül 5 gr tealevelet használunk 150 ml-es teakészítő edényhez. Próbálkozz, kóstolj és figyelj!

Megfelelő hőmérséklet: Ez az egyik legfontosabb „mérték”, amire gondosan kell figyelned. Tudnod kell jól megválasztanod a teádnak megfelelő hőfokot! Általános szabály, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vizet használj a zöldebb, apró levelű teákhoz, magasabbat a sötétebb, jobban sütött, oxidáltabb és erőteljesebben hengerelt teákhoz.

Megfelelő időzítés: A zöld teák és a friss oolongok érzékenyek, gyors, lágy mozdulattal kell leönteni őket, míg a többi tea rugalmasabb, „bírósabb”. Ha túláztatod a teádat, keserű lesz és csersavas. Figyeljünk az időzítésre és a jelenlétre!

Teát készíteni, kiváló gyakorlat. 
Kerüljük a zajt, a „zajos mozdulatokat”, a csörömpölést, kapkodást!
Az elkészült tea visszatükrözi hangulatodat, hozzáállásodat és jelenlétedet.

A tea elkészítése „nyugati” módszerrel

Itt a tealevél és a víz aránya kb. 5 gr tealevél / 400 ml víz. Körülbelül 3-5-8 percig áztatjuk, attól függően, hogy milyen típusú teát készítünk el. Ennél a teakészítési módnál 1-2 alkalommal lehet felönteni a teákat. Fontos, hogy bár a nyugati módnál megszoktuk a “teatojást”, ezt felejtsük el. Ebben nincs helye a tealeveleknek kinyílni, ezáltal nem tudnak minden ízt kiadni magukból a levelek.

Inkább hagyjuk őket szabadon úszkálni és utána az egészet szűrjük le. Persze minél apróbbak, töröttebbek a tealevelek, annál gyorsabban kioldódnak, ezt is vegyük figyelembe amikor készítjük az italt. Ilyenkor csökkentsük az áztatási időt.

Összességében a tea készítésről 

„A tea készítése a test munkája, módja az elméjé, tartalma a szívé.”

Kiváló koncentrációs gyakorlat, ami arra tanít, hogy „jelen legyünk”. Türelemről és gondosságról van szó, jó teát készíteni, pedig művészet.

Szerintünk a jó tea jellemzői a következők: finom, egészséges, hiteles és megbízható forrásból származik. Minden általunk kínált teát gondosan választunk ki. A tealevél önmagában nem elég. Az emberi tényező, a készítő személye, hozzáállása legalább annyira számít.

Nézz körbe Youtube csatornánkon, ahol teakészítéssel, és teás utazásainkkal kapcsolatos videókat találsz.

További hasznos cikkeinket is olvasd el:

GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.