Annak érdekében, hogy megfelelően tudjam értékelni a teát, ismernem kell az adott teatípus jellemzőit, hogy gondosan készíthessem el az italt. A feldolgozását, tulajdonságait, melyek segítenek nekem a megfelelő elkészítési mód megválasztásában.

Ezen túlmenően szükségünk van némi intuícióra, nyitottságra és némi tapasztalatra.

Teakészítésnél körültekintően kell megválasztani:

 • Mindenek előtt, jó minőségű tiszta víz szükséges a tea elkészítéséhez! Nem csapvíz! Ásványi anyagban alacsony víz, melynek önmagában is jó íze van. Ne legyen kellemetlen íze, mert befolyásolja majd az elkészült italunkat.
 • Megfelelő készítő edények is szükségesek. Vékony falú porcelán csészék, amelyek belül lehetőleg fehérek,  vagy éppen üvegek, hogy a tea színét és árnyalatát jól lehessen látni bennük.  A vastagabb falú csészék gyakran hatással vannak a tea finom aromáira, kevésbé lehet megízlelni és érezni bennük. A kivételek azonban erősítik a szabályt! Az érdesebb felületű, agyagkerámia csészékben például nagyon jól érezhető a tea illata, annak elfogyasztása után is. Fontos szempont ugyanis az, hogy a tea elfogyasztása után, milyen illat maradt az üres csészében.
  • Egy jó teáskanna üvegből, öntöttvasból, porcelánból, kőből, vagy agyagból készülhet. Ha egy és ugyanazt a teáskannát szeretnénk használni különféle tea típusokra (fehér, wulong, vörös), akkor az csak porcelán vagy üveg lehet. A különféle agyagok porózusak, így egy teatípus elkészítésére lesznek alkalmasak.
  • Tehát, ha puert készítesz az agyag kerámia eszközödben, akkor “pueres kanna lesz”. Ha szikla wulongot, akkor “wulongos kanna”.
  • A japán teákhoz ajánlott a kyushu típusú kannák használata. Jól megszűrik az apróbb levelű japán teákat és gyorsan önthető belőlük ki a tea, ami azt eredményezi, hogy ízletes teát kapsz végeredményül, ami biztosan nem lesz keserű vagy túlságosan fanyar.

Kínálatunkban többféle tea kellék közül válogathatsz, akár a Gongfu (ázsiai) módszerrel, akár a nyugati készítési móddal szeretnél teázni.

A teakészítés folyamata az ázsia mód szerint, gaiwan és kiöntő használatával:

Hogyan készítsd el a teádat?

 1. Melegíts fel tiszta, lágy vizet (pl. forrásvíz)
 2. Ezzel melegítsd elő a teás eszközöket, majd öntsd ki az eszközökből.
 3. Tegyél megfelelő mennyiségű tealevelet a gaiwanba.
 4. Ébreszd fel a teát egy kevés vízzel és gyorsan öntsd le, keresztül a szűrőn (ha használsz), egyenesen a kiöntőbe.
 5. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét, öntsd a levekre a vizet, áztasd egy rövid ideig. Ez lesz az első felöntés.
 6. Öntsd át a kiöntőbe a gaiwanból.
 7. Öntsd le újra és újra, ameddig élvezetes.

3 „eszköz”

Jó tea: Teát csak szakértelemmel rendelkező, „teaszakboltban” vásároljunk! Szükség van az ízérzékelés edzésére, fejlesztésére, odafigyelésre és gyakorlásra. A teát fénytől és szagoktól védett, száraz, hűvös helyen tárold, zárható fém eszközben!

Jó víz: Jó ízű vizet használj, lehetőleg forrásvizet, vagy nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet! A csapvízben klór és egyéb ásványi anyagok vannak, amelyek befolyásolják a tea ízét és természetét. Ne forrald túl és újra a vizet, mert veszít oxigén tartalmából, amelytől a tea „lapos” lesz!

Jól megválasztott teás eszközök: Az üveg, porcelán és a kőből készült eszközök alkalmasak teakészítésre, jól bírják a hőváltozást és nem oldódik ki belőlük káros anyag. Alacsony hőmérsékleten készített teák részére használj üveg eszközöket, a magas hőmérsékleten készültekhez Yixing kannát. A Gaiwan (fedeles csésze) szinte az összes teához alkalmas.

                 3 „mérték”

Megfelelő mennyiségű tealevél: Egyéni ízlés dolga, a tealevél mennyisége. Mi körülbelül 5 gr tealevelet használunk 150ml-es teakészítő edényhez és 7-8 gr-ot az erősebben sodort (pl: oolong) teákhoz. Próbálkozz, kóstolj és figyelj!

Megfelelő hőmérséklet: Ez az egyik legfontosabb „mérték”, amire gondosan kell figyelned. Tudnod kell jól megválasztanod a teádnak megfelelő hőfokot! Általános szabály, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vizet használj a zöldebb, apró levelű teákhoz, magasabb hőmérsékletet a sötétebb, jobban sütött és erőteljesebben hengerelt teákhoz. A túloldalon egy táblázatban összefoglaltuk ezeket.

Megfelelő időzítés: A zöld teák és a friss oolongok érzékenyek, gyors, lágy mozdulattal kell leönteni őket, míg a többi tea rugalmasabb, „bírósabb”. Ha túláztatod a teádat, keserű lesz és csersavas. Figyeljünk az időzítésre és a jelenlétre!

Teát készíteni, kiváló gyakorlat. Az elkészült tea visszatükrözi hangulatodat, hozzáállásodat és jelenlétedet.

Két készítési mód ismert leginkább és terjed el.

 1. Klasszikus, nyugati teakészítési módszer, melyet szinte mindannyian ismerünk.
 2. Keleti, vagy ázsia készítési mód (nem az indiaira gondolunk), amit Gongfu cha-nak is nevezünk.

A tea elkészítése a Gongfu Cha módszerrel mindenféle kínai teához:

 • Töltsük meg a teáskannát forró vízzel, öntsük a forró vizet a kiöntőbe, onnan az ivócsészékbe és végül a bambusz vagy más anyagból készült tálcába. Ha van teaállatkád is a tálcán, arra is önts fürdővizet.
 • Rakd bele a megfelelő mennyiségű tealevelet az előmelegített teáskannába (4 gr / 1 dl az arány, de ízlés szerint eltérhet). Ébreszd fel gyorsan a leveleket a megfelelő hőmérsékletű vízzel és azonnal öntsön is le az ébresztő vizet a kiöntőbe, melyet Cha hai-nak nevezünk. Onnan az illatoló csészékbe (ha használsz ilyet), majd az ivó csészékbe. Végül öntsük a tálcába (és egy maradékot a teaszentre, vagy teaállatkára).
 • Öntsük ismét a megfelelő hőmérsékletű vizet a kannában lévő tealevelekre. és onnan szinte azonnal a kiöntőbe. Ez az idő 10-20-30-50-60 mp is lehet, attól függően, hogy milyen típusú teát készíted és hogy hogyan is szereted fogyasztani az adott teát. A kiöntőből az illatoló csészébe (ha van ilyen) vagy a csészékbe töltjük a finom teát.
 • Az illatoló csésze, nem kötelező eszköz, opcionálisan választhatod, ha illatosabb fajta teát készítesz. Ebből a csészéből rögtön az ivó csészébe öntik a vendégek a teát és szorgosan szagolgatni kezdik a hosszú csészét, melyben nagyon jól érződik a tea illata. Ezután az ivó csészét felemelik, megnézik a tea színét, majd a teát három korttyal fogyasztják el a parányi csészéből. Ezt követően addig folytatod a tealeveleket a megfelelő hőmérsékletű vízzel öntögetni a kannában, ameddig van íze.

Teakanna mellett a másik legelterjedtebb eszköz a gaiwan, azaz a fedeles csésze. A fenti folyamat gaiwannal is ugyanígy működik, általában itt már nincs illatoló/szagló csésze.

A Gongfu cha, vagy ázsiai módszernél a tealevelek aránylag jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen, az öntésenként felhasznált víz mennyiségéhez képest.

 

A tea elkészítése a “klasszikus” nyugati módszerrel:

A klasszikus nyugati stílus esetében a tealevél és víz aránya: kb. 12 gr tealevél / 1 liter víz. A megfelelő mennyiségű vizet a megfelelő hőmérsékleten ráöntjük a teára és kb. 3-5-8 percig áztatjuk. Attól függően, hogy milyen típusú teát készítünk el. Itt csak egyszer lehet felönteni a tealeveleket, melyek minden ízt kiadnak magukból. A nagyobb mennyiségű víz miatt, nem lesz olyan ízletes az italunk, mint az ázsiai mód szerinti készítésnél.

Összességében a teakészítésről

A tea készítése a test munkája, módja az elméjé, tartalma a szívé.”

Kiváló koncentrációs gyakorlat, ami arra tanít, hogy jelen legyünk.Türelemről és gondosságról van szó, jó teát készíteni, művészet.

A jó tealevél minősége függ az ültetvény elhelyezkedésétől, környezetétől, az éghajlattól és a minőség iránt elkötelezett tea gazdájától. A teanövény speciális éghajlati körülményeket igényel.

Szerintünk a jó tea jellemzői a következők: finom, egészséges, hiteles és megéri az árát. Minden általunk kínált teát gondosan választunk ki. A tealevél önmagában nem elég. Az emberi tényező, a készítő személye, hozzáállása legalább annyira számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.