Hogyan készítsem el a teát?

Back to Blog

Megosztom ezt a bejegyzést

Hogyan készítsem el a teát?

Gyere el hozzánk, ahol segítünk Neked eligazodni a teák világában!

Üzletünk teázó is egyben, ahol a tea készítéséhez segítséget is kapsz és egyben ajánlást is, hogy mely teatípus lehet Neked a legmegfelelőbb.

Teavolution Tea Room & Shop – 1071 Budapest, Dembinszky utca 32.

Bővebben rólunk itt olvashatsz

Minden hónapban tartunk “Bevezető tea oktatásokat”, mely program keretében aktívan gyakorolhatjátok a teakészítést is, mi pedig mesélünk a különféle teákról és azok készítőiről, utazásaink történetéről.

Annak érdekében, hogy megfelelően tudjam értékelni a teát, ismernem kell az adott teatípus főbb jellemzőit és az elkészítés megfelelő módját. Persze egy teát sokféleképpen el lehet készíteni az eredmény pedig nem jó vagy rossz, hanem más.

Ezen túlmenően szükségünk van némi intuícióra, nyitottságra, odafigyelésre és egyre több tapasztalatra.

Teakészítésnél körültekintően kell megválasztani:

  • Víz. A tea elkészítéséhez jó minőségű, friss, megfelelő ásványi anyag tartalmú lágy vízre lesz szükségünk! (A csapvizet, ha lehet, kerüljük.) A 400 mg/liter fölötti össz. oldott ásványi anyag tartalmú vizeket is hagyjuk a szupermarket polcain. Olyan semleges ph-jú, lágy vizet használjunk amelynek önmagában is jó íze van, mert ez rendkívüli módon befolyásolja majd az elkészült italunkat. Zöld teához lehet ásványokban nagyon szegény (Norda), sötétebb teákhoz picit gazdagabb (Nestle Vera). (de ne túl pl. Szentkirályi). Sajnos a vízszűrő is adhat hozzá nem kívánatos ízeket, attól függően, hogy milyen.
  • Megfelelő készítő edények is szükségesek. El kell döntenünk, hogy ázsiai vagy nyugati módon szeretnénk teát készíteni. Más lesz a tea/víz arány. Az előző kevesebb víz, több tealevél és rövid felöntések többször, az utóbbi kevesebb tea, több víz, egyszer, hosszabban áztatva. Ázsiai módszerrel intenzívebb ízű teát lehet készíteni és összeadva az egyes felöntéseket nagyjából ugyanazt a mennyiséget kapjuk, csak mindegyiknek kicsit más lesz az íze. Ha egy és ugyanazt a teáskannát szeretnénk használni különféle tea típusokra (fehér, zöld, wulong, vörös), akkor az csak porcelán vagy üveg lehet. A különféle agyagok porózusak, átveszik a tea ízét így ideálisan csak egy teatípus elkészítésére alkalmasak. Vékony falú porcelán csészék, amelyek belül lehetőleg fehérek,  vagy éppen üvegek, hogy a tea színét és árnyalatát is jól lehessen látni bennük.  A vastagabb falú csészék gyakran hatással vannak a tea finom aromáira kóstoláskor, kevésbé lehet megízlelni és érezni bennük. A kivételek: érdesebb felületű, agyagkerámia csészékben például nagyon jól érezhető a tea illata, annak elfogyasztása után is. Fontos szempont ugyanis az, hogy a tea elfogyasztása után, milyen illat maradt az üres csészében.

Nálunk többféle tea kellék közül válogathatsz, akár a ázsiai módszerrel (pl. “gongfu”), akár a nyugati készítési móddal szeretnél teázni. Keress minket, segítünk!

  • Tealevelek: érdemes olyan szakboltból vásárolni, ahol információkat tudnak adni a tea származásáról, évjáratáról és szemmel láthatólag odafigyelnek a megfelelő tárolásra és a tisztaságra. A tealevél minősége függ az ültetvény elhelyezkedésétől, környezetétől, az éghajlattól, a teanövények gondozóitól és feldolgozóitól.

Teakészítés ázsiai módszerrel, “gaiwan” (kínai fedeles csésze) vagy kis kínai kanna és kiöntő használatával:

  1. Melegíts fel, de ne forrald túl a vizet. Csak “rákszem” nagyságú buborékokig…
  2. Ezzel a vízzel melegítsd elő a teás eszközöket, majd öntsd ki
  3. Tegyél megfelelő mennyiségű tealevelet a gaiwanba.
  4. “Ébreszd fel” a teát egy kevés vízzel és gyorsan öntsd is le, a szűrőn keresztül (ha zavarnak a kis levéldarabkák), egyenesen a kiöntőbe. Ezzel a vízzel is átöblítheted a csészéket, hogy azok átvegyék a tea aromáját.
  5. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét, öntsd a levekre, áztasd őket egy rövid ideig.
  6. Öntsd át a kiöntőbe a gaiwanból. Ez lesz az első felöntés. Innen szervírozva mindenki ugyanolyan erősségű teát kap.
  7. Öntsd le újra és újra, ameddig élvezetes.

 

                 “A 3 mérték”

Megfelelő mennyiségű tealevél: Egyéni ízlés dolga, a tealevél mennyisége. Mi körülbelül 5 gr tealevelet használunk 150ml-es teakészítő edényhez és 7-8 gr-ot az erősebben sodort (pl: oolong) teákhoz. Próbálkozz, kóstolj és figyelj!

Megfelelő hőmérséklet: Ez az egyik legfontosabb „mérték”, amire gondosan kell figyelned. Tudnod kell jól megválasztanod a teádnak megfelelő hőfokot! Általános szabály, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vizet használj a zöldebb, apró levelű teákhoz, magasabbat a sötétebb, jobban sütött és erőteljesebben hengerelt teákhoz. A túloldalon egy táblázatban összefoglaltuk ezeket.

Megfelelő időzítés: A zöld teák és a friss oolongok érzékenyek, gyors, lágy mozdulattal kell leönteni őket, míg a többi tea rugalmasabb, „bírósabb”. Ha túláztatod a teádat, keserű lesz és csersavas. Figyeljünk az időzítésre és a jelenlétre!

Teát készíteni, kiváló gyakorlat. Kerüljük a zajt, a “zajos mozdulatokat”, a csörömpölést, kapkodást! Az elkészült tea visszatükrözi hangulatodat, hozzáállásodat és jelenlétedet.

 

A tea elkészítése “nyugati” módszerrel:

Itt a tealevél és a víz aránya kb. 10-12 gr tealevél / 1 liter víz. Körülbelül 3-5-8 percig áztatjuk, attól függően, hogy milyen típusú teát készítünk el. Itt csak egyszer lehet felönteni a tealeveleket, melyek minden ízt kiadnak magukból. A nagyobb mennyiségű víz miatt, nem lesz olyan ízletes az italunk, mintha ázsiai módszerrel készítenénk, de kevesebb odafigyelést igényel. Ennél a módszernél a legfontosabb, hogy ne “nyomorítsuk bele” a tealeveleket szűk szűrőbe vagy teatojásba, mert nem tudnak kinyílni és az ízt kiadni. Inkább hagyjuk őket szabadon úszkálni és utána az egészet szűrjük le. Persze minél apróbbak, töröttebbek a tealevelek, annál gyorsabban kioldódnak, ezt is vegyük figyelembe.

Összességében a teakészítésről

A tea készítése a test, a fej és a szív összehangolt munkája.

Kiváló koncentrációs gyakorlat, ami arra tanít, hogy “jelen legyünk”. Türelemről és gondosságról van szó, jó teát készíteni, pedig művészet.

Szerintünk a jó tea jellemzői a következők: finom, egészséges, hiteles és megéri az árát. Minden általunk kínált teát gondosan választunk ki. A tealevél önmagában nem elég. Az emberi tényező, a készítő személye, hozzáállása legalább annyira számít.

Back to Blog