Matcha teapor

Matcha teáink
Két – hagyományos matcha-val (抹茶) régóta foglalkozó – termelő családtól Uji-ból és egy közepes méretű, organikus teákkal foglalkozó cégtől Shizuokából hozunk matchákat – mindegyikőjüket személyesen is felkerestük.
Ennek a teatípusnak a porrá őrölt leveleit, vízzel habosra keverve fogyasztjuk el. (Más teákból főzetet, forrázatot készítünk, de a levél a kannában marad.) A matcha fogyasztása újabban nagy népszerűségnek örvend. Pedig több mint ezer éves múlttal rendelkezik és a japán teaszertartáshoz valamint a zen buddhizmushoz szorosan kapcsolódik.
Nekünk a matcha lényegét a ceremónia matcha mutatja meg. Erőteljes, krémes, zamatos, hosszú utóízű. Ezekből egyre kevesebb készül Japánban, mert az ún. „konyhai matcha” kategória egyre népszerűbb. Ezek viszont leginkább ipari feldolgozásúak és durvább őrlésűek. Önmagukban nem is ajánljuk fogyasztani, csak valamilyen „latte” vagy édesség formában.
A porrá őrölt zöld tea nem matcha. Az igazi matcha kifejezetten erre a célra, speciálisan feldolgozott tealevelekből (tencha) kerül őrlésre.

Intenzív – picit a pirított tökmagra és a spenótra emlékeztető – íze miatt meghatározó és emlékezetes pillanat, amikor az ember először kóstol ceremónia matchát.
Ha jó minőségű, akkor nem keserű, hanem gazdag íz világú, telt és „krémes”, hosszú utóízzel. Magas teanin és a koffein tartalma. Úgy mondjuk: nyugodt éberséggel ajándékoz meg minket.

Show Filters

Mind a(z) 15 találat megjelenítve

Mind a(z) 15 találat megjelenítve