Puer tea

Back to Blog
shu puerh tea

Megosztom ezt a bejegyzést

Puer tea

Puer, puerh tea

A puer tea az utóérlelt teák kategóriájának egyik tagja, melyet a Kína, Yunnan tartományának déli részén, a Mekong folyó, a laoszi, vietnámi, burmai határ környékén készítenek. A történetek szerint Puerh városáról kapta a nevét. (a pu erh ; pu er írásmódok is helyesek)

Két fő fajtája a nyers, vagy zöld (világos vagy “sheng“) és a felgyorsított érlelési eljárással készült (sötét vagy “shu“) puer. Általában korong, tégla vagy madárfészek formájúra préselt változatban, illetve szálas formában is kapható. Mindkettő származhat ültetvényes, elhagyott ültetvényes vagy vadon termő teacserjékről, teafákról.

Mivel – hasonlóan egyes borfajtákhoz – hosszabban eltartható, “évjáratos” ritkaság is lehet. Ára az alapanyagtól, termőhelytől és a gyártótól, készítőtől függően csillagászati magasságokat is elérhet. (Egy-egy ritkább, 40-50! éves préselt korong ára akár több százezer dollár is lehet.)

Eredete és készítésének folyamata 2004 óra védett.

Puer tea alapanyagának termesztése és készítése

Teanövény típus: a yunnan-i nagy levelű fajta (Da Ye Zhong; Sinensis Assamica) és több alfaja.
Főbb termőterületek: A 6 híres teahegységYunnan déli része, a laoszi, vietnámi határ környéke – Xishuangbanna – a Lan Cang (Mekong) folyótól keletre.

Szedés: Tavasszal, nyáron és ősszel. A tavaszi és az őszi teák a legértékesebbek. Rügy; rügy+egy levél; rügy+két levél kombinációkban szedik. (a jó minőséghez kézzel természetesen). A rügy a legértékesebb, de egy teán belül gyakran vegyesen találjuk ezeket a szedési módokat, gyakran blendelik őket.

Világos puer készítése (sheng): A leveleket néhány órán át napon szárítják, ezután nagyméretű wok-okban – enyhén megsütik. Utána kézzel sodorják: ezzel összetörik a sejtfalakat, hogy a levél belsejében lévő nedvesség felszabadulásával elinduljon a fermentációs folyamat, valamint felszínre kerüljenek az levél belsejében lévő íz és illatanyagok. Pihentetik, majd újra szárítják. Az így elkészült tea neve “Mao Cha“, nyers tea, amit vagy szálas tea formában értékesítenek, vagy pedig préselni visznek. (Szálas formában gyorsabban érik mint préselt formában.) Préseléskor a leveleket újra enyhén gőzölik, szövetbe csomagolják, majd súlyt helyeznek rá, vagy géppel préselik a kívánt formába. Ezután indul az érlelési folyamat, hogy az érés során, az idő teltével tovább alakuljanak a már említett ízjegyek. Egy jól elkészített Puernél az íz pozitív irányba történő változása akár több évtizedig is eltarthat.

Sötét puer készítése (shu): A sötét puer feldolgozása a “Mao Cha” állapotig ugyanaz mint a világos puernél. Innentől azonban változik a folyamat: gőzölés és formába préselés helyett “bedunsztolják“, azaz nedves környezetben halmokba rakják, letakarják, imitálva – és felgyorsítva – a természetes érési folyamatot. A nedves nyersanyagot közben többször átforgatják gondosan átválogatják, hogy csak a legjobb minőségű tealevelek maradjanak benne. Ez a folyamat 6 hónap-1 évig tarthat, gondos kezek és szakértő szemek felügyelete alatt.

A kész tea érlelése: Mind a világos, mind a sötét puernek jót tesz a hosszabb ideig tartó érlelés. (A sötét puernél csak a jobb minőségűeknél tapasztalható jelentősebb változás.) Változás tapasztalható mind a tea likőr állagában, színében mind ízében. Az íz általában kisimultabb, édeskésebb lesz.

Rövid puer történelem

A puer készítés történelme egyes kutatók szerint 200 évvel Krisztus előttig, a Han dinasztiáig nyúlik vissza.

Yunnan volt a híres “Lovas Tea Út” kiindulópontja, ahonnan a teát Tibetbe és Észak-Kínába szállították. A formába préselésnek praktikus oka volt: könnyebb volt így szállítani. Az utólagos fermentációt a legenda szerint a lovak izzadsága okozta, valószínűbb azonban, hogy ez Yunnan párás klímája miatt következett be a hosszú út alatt, illetve az utazás közben előforduló esők okozta átnedvesedés.

A gyorsított érlelés eljárás technikáját a híres kunming-i Meng Hai tea gyár fejleszette ki 1972-ben. (hasonló technika létezett már korábban is, Kína más területein)

A 2003-2004 -ben felfújt “puerh-lufi” az árakat az egekig emelte, ekkor számos gyenge minőségű hamisítvány került a kínai piacra. Az ebből az időből származó teák továbbra is gyanúsnak számítanak és csak megbízható beszerzési forrásból érdemes vásárolni ezeket.

A főbb, híres és nagyobb tradicionális puer teagyárak: Menghai, Xiaguan, Kunming. Újabb,  jó hírnévre szert tett gyárak: Haiwan, Xing Hai, Changtai, Mengku, Nan Jian.

Puer tea elkészítése:

Víz: Alacsony oldott ásványi anyag tartalmú, lágy víz (200mg/l alatt; PH 7 fölött) Ideális a jó ízű forrásvíz.

A világos (sheng) puer leöntését alacsonyabb hőfokon javasolt kezdeni (85-90C) és később emelni. Gaiwanban érdemes a sheng puer teákat elkészíteni. Röviden felöntésekkel készítsük el a teánkat.

A sötét (shu) puer bírja a hőt és a hosszabb áztatást, használjatok yixing kannát az elkészítéséhez. A hőfok forráspontig emelhető.

Mennyiségek: Nagyobb mennyiségű tea (5-7 g) és kevesebb vízmennyiség javasolt (140 ml) rövid áztatási idővel. (10-15 mp).

A levelek szétválasztása: Puer tea bontásához való késsel, vagy egy erősebb, rövidebb (de nem túl éles) pengéjű késsel feszítsük szét a koronggá préselt leveleket. Legyünk nagyon óvatosak a teakorongok bontásakot.

Leöntési idők: Fent már említettük, itt egy kicsit bővebben: első – 15 mp, második – 12 mp, harmadik – 25 mp, negyedik – 40 mp, ötödik – 50 mp. Természetesen ez csak egy lehetséges módja a teakészítésnek, egyéni ízlések szerint készítsük el teánkat.

 A puer egészségre gyakorolt hatása

Kínában a puer teát a népgyógyászat széles körben használja. Egy nehezebb étkezés után kiválóan segíti az emésztést a shu (érlelt) puer, illetve az öregebb, idősebb sheng puer teák.

Back to Blog