shu puerh tea

Teaismeret – Puer, puerh tea

A puer tea egy speciális, utóérlelésre is alkalmas nagy levelű Camellia Sinensis fajtából, variánsból készült tea. Kína Yunnan tartományának déli részéről, a Mekong folyó, a laoszi, vietnámi, burmai határ környékéről ered és Puerh városáról kapta a nevét. (a pu erh ; pu er írásmódok is helyesek)

Két fő fajtája a nyers, érleletlen (világos vagy “sheng“) és az érlelt (sötét vagy “shu“) puer. Általában korong, tégla vagy madárfészek formájúra préselt változatban vagy ritkábban szálas tea formában is kapható. Mindkettő származhat ültetvényes vagy vadon termő teacserjéről, teafákról. Természetesen ez utóbbi a ritkább és a drágább is.

Mivel – hasonlóan a jó borokhoz – hosszabban eltartható, “évjáratos” ritkaság is lehet. Ára az alapanyagtól, termőhelytől és a gyártótól függően csillagászati magasságokat is elérhet. (Egy-egy ritkább, 40-50! éves préselt korong ára akár több százezer dollár is lehet.)

Eredete és készítésének folyamata 2004 óra védett.

A legjobb minőségű puerh teák akár 50-60 alkalommal is felönthetőek és hihetetlenül kifinomult, összetett ízvilággal rendelkeznek. Az ízek a földes, avaros-tól az édes, gyümölcsösig terjedhetnek. A piacon elérhető, megfizethető puereket, 15 alkalommal is leönthetjük.

A puerh tea magas koffein tartalommal bír!

Puer termesztés és gyártás

Puer Termőfajták: a yunnan-i nagy levelű fajta (Da Ye; Sinensis Assamica) és több alfaja.
Főbb termőterületek: A 6 híres teahegységYunnan déli része, a laoszi, vietnámi határ környéke – Xishuangbanna – a Lan Cang (Mekong) folyótól keletre.

A kínai kormány határozata értelmében a ‘puerh tea’, fajta- és eredetvédett termék, termőhely megjelöléssel.

Szedés: Tavasszal, nyáron és ősszel. A tavaszi és az őszi teák a legértékesebbek. Rügy; rügy+egy levél; rügy+két levél kombinációkban szedik. (a jó minőséghez kézzel természetesen). A rügy a legértékesebb, de egy teán belül gyakran vegyesen találjuk ezeket a szedési módokat.

Világos puer készítése (sheng): A leveleket néhány órán át napon szárítják, ezután nagyméretű wok-okban – enyhén megsütik. Utána kézzel sodorják: ezzel összetörik a sejtfalakat, hogy a levél belsejében lévő nedvesség felszabadulásával elinduljon a fermentációs folyamat. Pihentetik, majd újra szárítják. Az így elkészült tea neve “Mao Cha“, amit vagy szálas tea formában értékesítenek, vagy pedig préselni visznek. (Szálas formában gyorsabban érik mint préselt formában.) Préseléskor a leveleket újra gőzölik, szövetbe csomagolják, majd súlyt helyeznek rá, vagy géppel préselik a formába. Ezután 1-2 évig utóérlelik, hogy az érés során tovább alakuljanak a már említett ízjegyek. Egy jól elkészített Puernél az íz pozitív irányba történő változása akár több évtizedig is eltarthat.

Sötét puer készítése (shu): A sötét puerh feldolgozása a “Mao Cha” állapotig ugyanaz mint a világos puernél. Innentől azonban változik a folyamat: gőzölés és formába préselés helyett “bedunsztolják“, azaz nedves környezetben halmokba rakják, letakarják, imitálva – és felgyorsítva – a természetes érési folyamatot. A nedves nyersanyagot közben többször átforgatják gondosan átválogatják, hogy csak a legjobb minőségű tealevelek maradjanak benne. Ez a folyamat 6 hónap-1 évig tarthat.

A kész tea érlelése: Mind a világos, mind a sötét puernek jót tesz a hosszabb ideig tartó érlelés. (A sötét puernél csak a jobb minőségűeknél tapasztalható jelentősebb változás.) Változás tapasztalható mind a tea likőr állagában, színében mind ízében. Az íz általában kisimultabb, édeskésebb lesz.

Rövid puer történelem

A puer készítés történelme egyes kutatók szerint 200 évvel Krisztus előttig, a Han dinasztiáig nyúlik vissza.

Yunnan volt a híres “Lovas Tea Út” kiindulópontja, ahonnan a teát Tibetbe és Észak-Kínába szállították. A formába préselésnek praktikus oka volt: könnyebb volt így szállítani. Az utólagos fermentációt a legenda szerint a lovak izzadsága okozta, valószínűbb azonban, hogy ez Yunnan párás klímája miatt következett be a hosszú út alatt.

A gyorsított érlelés eljárás technikáját a híres kunming-i Meng Hai tea gyár fejleszette ki 1972-ben. (hasonló technika létezett korábban is: gátlástalanabb tea kereskedők használták a tea hamisítására)

A 2003-2004 -ben felfújt “puerh-lufi” az árakat az egekig tolta, ekkor számos gyenge minőségű hamisítvány került a kínai piacra. Az ebből az időből származó teák továbbra is gyanúsnak számítanak és csak megbízható beszerzési forrásból érdemes vásárolni ezeket.

A híres tradicionális puer teagyárak: Menghai, Xiaguan, Kunming. Újabb,  jó hírnévre szert tett gyárak: Haiwan, Xing Hai, Changtai, Mengku.

Puer készítése, lefőzése:

Víz: Alacsony oldott ásványi anyag tartalmú, lágy víz (400mg/l alatt; PH 7 fölött) Legjobb az ilyen forrásvíz.

A világos (sheng) puer leöntését érdemes alacsonyabb hőfokon kezdeni (85C) és később emelni. Gaiwanban érdemes a sheng puerh teákat elkészíteni. Röviden kell áztatni, mert gyorsan keseredik (főleg amíg fiatal).

A sötét (shu) puer bírja a hőt és a hosszabb áztatást, használjatok yixing kannát az elkészítéséhez.

Mennyiségek: Nagyobb mennyiségű tea (5-7 g) és kevesebb vízmennyiség javasolt (140 ml) rövid áztatási idővel. (10-15 mp).

A levelek szétválasztása: Puerh késsel, osztriga késsel vagy egy erősebb, rövidebb (de nem túl éles) pengéjű késsel feszítsük szét a koronggá préselt leveleket. Legyünk nagyon óvatosak a puerh tea bontásakor.

Leöntési idők: Fent már említettük, itt egy kicsit bővebben: első – 15 mp, második – 12 mp, harmadik – 25 mp, negyedik – 40 mp, ötödik – 50 mp.. Sok múlik a puerh minőségén, a tea és a víz arányán.

 A puer egészségre gyakorolt hatása

Kínában a puer teát a népgyógyászat széles körben használja. Egy nehezebb étkezés után kiválóan segíti az emésztést a shu (érlelt) puer, illetve az öregebb, idősebb sheng puer teák.