Akció!

Tencha – Seishin no shiro

4900 Ft

-42%

Könnyed főzetű, édes japán tea különlegesség! Smaragdzöld színű, lágy, matchára és édes fehér teára emlékeztető íz világú.

Készleten

Tencha - Seishin no shiro 8480 Ft 4900 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Tencha – Seishin no shiro

Könnyed főzetű, édes japán tea különlegesség! A ‘tencha’ tulajdonképpen az őrlés előtti matcha. Smaragdzöld színű, lágy, matchára és édes fehér teára emlékeztető íz világú. Főzete könnyed mint egy magashegyi tajvani oolong. Ezek a levelek gőzölés után nincsenek sodorva, emiatt van picit lágyabb íze. A levél fásabb részeit és a szárakat is eltávolítják, így csak a tiszta levél belső marad. Ezt kell felönteni ez esetben egy kicsit forróbb (85 Cels.) vízzel, hosszabban áztatva (2 perc).
Friss és zsenge mint egy tavaszi saláta… (olyannyira, hogy a teázás végén akár egy pici hozzáadott szójaszósszal és rizs ecettel önmagában el is fogyaszthatjuk. Főtt rizs tetejére szórva vagy valamilyen öntetbe keverve – gourmand felhasználási módjai lehetnek a tencha-nak.)
Mi elsősorban tea-főzet készítésére ajánljuk – a lágyabb, édesebb ízek kedvelőinek!
Ajánljuk mellé a megegyező nevű matcha változatát!

40 gr-os kiszerelés, aromazáró tasakban. Japánban csomagolva, hűtve tárolt.

A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kiotóhoz közeli és a matcháról híres Uji-ban.
A “Shichimeien” azt jelenti, hogy “hét nagyszerű teakert” amelyeket Ashikaga sógun a Muromachi korban (1338-1573) elismert és nagyra értékelt. Ebből a hétből már csak egy maradt meg Uji belterületén: az ‘Okunoyama’ nevű – amely a Horii család tulajdonában van a híres Byōdōin templomhoz egészen közel. A család teaboltja pedig az ‘Agata’ shinto szentély előtt található és szinte észrevétlenül bújik meg ebben az utcában.
Említésre méltó, hogy a 3. generációs Horii Chojiro találta fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet nem tartott meg magának, hanem elterjesztett Uji-ban (és mára már szinte egész Japánban) – hatékonyabbá téve a tealevelek feldolgozását.
2019-ben meglepetés volt számunkra, hogy szállásunk utcájának a végében felfedezett teakert ennyire híres, innentől további “véletlenek sorozata” vezetett el minket a személyes ismeretségig valamint egy közös együttműködéshez. Az egyik legmeghatározóbb élményünk volt a matcha örlő helységüknek a megtekintése, ahol viszonylag sok hagyományos gránitköves malom surrogva őröl halkan a sötétben…
A család 600 éve végzi a tea gyártásának teljes folyamatát, a termesztéstől a szedésen át a feldolgozásig, szárításig és őrlésig ami ritkaság.
Matcháik – a magas minőségnek és a kistermelői gyártásnak köszönhetően – kifinomultak és gazdagok, édeskés, hosszú utóízzel.

További információk

Tömeg 40 g
Termőhely

Uji – Kyoto – Japán