Matcha Hatsu mukashi

8600 Ft23900 Ft

A Horii Shichimei család belépő szintű matcha teája, a Hatsumukashi igazán könnyű, kellemes ízével és erőteljes, varázslatos illatával minden kóstolót elvarázsol. Csipetnyi fanyarsága az első korty után mutatkozik meg, majd szélesebb, gazdagabb tónusai egy jól lekerekített, harmonikus ízélményt kínálnak, emlékezetes élménnyel ajándékozva meg, fogyasztóját.
Igazán kiváló, fantasztikus ár-érték arányú matcha tea, melyet usucha (híg tea) készítésre alkottak.
30 és 100 grammos kiszerelésben, fémdobozban, hűtve tárolva.

Hatsu mukashi usucha matcha tea
Matcha Hatsu mukashi 8600 Ft23900 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Matcha Hatsu mukashi

A Horii Shichimei család belépő szintű matcha teája, a Hatsumukashi igazán könnyű, kellemes ízével és erőteljes, varázslatos illatával minden kóstolót elvarázsol.
Csipetnyi fanyarsága az első korty után mutatkozik meg, majd szélesebb, gazdagabb tónusai egy jól lekerekített, harmonikus ízélményt kínálnak, emlékezetes élménnyel ajándékozva meg, fogyasztóját. Igazán kiváló, fantasztikus ár-érték arányú Matcha tea, melyet usucha (híg tea) készítésre alkottak.

30 grammos és 100 grammos kiszerelésben, légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva.

Átfogó írásunk a Matcha teáról itt olvasható.


Egy kis történelem

A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kiotóhoz közeli és a matcháról híres Uji-ban.
A „Shichimeien” azt jelenti, hogy „hét nagyszerű teakert” amelyeket Ashikaga sógun a Muromachi korban (1338-1573) elismert és nagyra értékelt. Ebből a hétből már csak egy maradt meg Uji belterületén: az ‘Okunoyama’ nevű – amely a Horii család tulajdonában van a híres Byōdōin templomhoz egészen közel. A család teaboltja pedig az ‘Agata’ shinto szentély előtt található és szinte észrevétlenül bújik meg ebben az utcában.
Említésre méltó, hogy a 3. generációs Horii Chojiro találta fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet nem tartott meg magának, hanem elterjesztett Uji-ban (és mára már szinte egész Japánban) – hatékonyabbá téve a tealevelek feldolgozását.


2019-ben meglepetés volt számunkra, hogy szállásunk utcájának a végében felfedezett teakert ennyire híres, innentől további „véletlenek sorozata” vezetett el minket a személyes ismeretségig valamint egy közös együttműködéshez. Az egyik legmeghatározóbb élményünk volt a matcha örlő helységüknek a megtekintése, ahol viszonylag sok hagyományos gránitköves malom surrogva őröl halkan a sötétben…
A család 600 éve végzi a tea gyártásának teljes folyamatát, a termesztéstől a szedésen át a feldolgozásig, szárításig és őrlésig ami ritkaság.
Matcháik – a magas minőségnek és a kistermelői gyártásnak köszönhetően – kifinomultak és gazdagok, édeskés, hosszú utóízzel.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok.

Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre, így fogyasztás előtt egy 30 perccel vegyétek ki a hűtőből.
A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 1-2 hónapon belül jönnek elő a teából, így érdemes ez idő alatt elfogyasztani.

Használjatok alacsony ásványi anyag tartalmú vizet a készítéshez, 100 mg/l alatti ásványi anyag tartalmút. A csapvizet kerüljétek. Ha tehetitek, látogassatok meg egy Budapesthez közeli forrást, melynek alacsony ásványi anyag tartalmú a vize. Ilyen a Lajos forrás, Szentendre felett.
Kereskedelmi forgalomban kapható víz, mely jó a matcha készítéshez: Norda, Volvic


Shichimeien család az édes és fanyar ízek egyensúlyával rendelkező teája:

Agata no shiro

Seichin no shiro

Yufu no mukashi


Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi (matcha kanál) mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 – 90°C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.

Pár fotó a Shichimeien családnál, a Facebook oldalunkon.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

A videóban Balázs megmutatja a matcha készítés lépéseit.


További információk

Tömeg 30 g
Opció: No selection

Hatsu mukashi 30, Hatsu mukashi + 1 db matcha szett, Hatsu mukashi 100

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán