Matcha Yufu no Mukashi

21400 Ft36700 Ft

Krémes, édes utóízű tea amely usucha és koicha készítésére is alkalmas. Lágysága és kifinomult íze egy igazán különleges usucha-vá teszi, de próbáljátok ki sűrű teának is elkészíteni! Bírja a magasabb (80 Cels.) hőfokkal való elkészítést is.

30 gr-os légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva a teaboltunkban.

Matcha Yufu no Mukashi 21400 Ft36700 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Matcha Yufu no Mukashi

Hounsai sensei, az Urasenke teaiskola mesterének kedvenc teája.

Rendkívül finom, elegáns, testes koicha (sűrű tea) készíthető belőle.
Összetett, egyenletes héjú, harmonikus ízei nem keserűek, nem is fanyarak, hanem inkább az édes oldalon, őszi, diós ízekkel és aromákkal gazdagít bennünket.
Usuchaként (híg teaként) is kiváló, finom, hosszantartó lecsengéssel.

30 gr-os légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva a teaboltunkban.


A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kiotóhoz közeli és a matcháról híres Uji-ban.
A „Shichimeien” azt jelenti, hogy „hét nagyszerű teakert” amelyeket Ashikaga sógun a Muromachi korban (1338-1573) elismert és nagyra értékelt. Ebből a hétből már csak egy maradt meg Uji belterületén: az ‘Okunoyama’ nevű – amely a Horii család tulajdonában van a híres Byōdōin templomhoz egészen közel. A család teaboltja pedig az ‘Agata’ shinto szentély előtt található és szinte észrevétlenül bújik meg ebben az utcában.

Említésre méltó, hogy a 3. generációs Horii Chojiro találta fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet nem tartott meg magának, hanem elterjesztett Uji-ban (és mára már szinte egész Japánban) – hatékonyabbá téve a tealevelek feldolgozását.
2019-ben meglepetés volt számunkra, hogy szállásunk utcájának a végében felfedezett teakert ennyire híres, innentől további „véletlenek sorozata” vezetett el minket a személyes ismeretségig valamint egy közös együttműködéshez.

Az egyik legmeghatározóbb élményünk volt a matcha örlő helységüknek a megtekintése, ahol viszonylag sok hagyományos gránitköves malom surrogva őröl halkan a sötétben…
A család 600 éve végzi a tea gyártásának teljes folyamatát, a termesztéstől a szedésen át a feldolgozásig, szárításig és őrlésig ami ritkaság.
Matcháik – a magas minőségnek és a kistermelői gyártásnak köszönhetően – kifinomultak és gazdagok, édeskés, hosszú utóízzel.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljuk itt az üzletben.

Yufu no mukashi elkészítés:

  1. Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre, így fogyasztás előtt egy fél órával vegyétek ki a hűtőből. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 1 hónapon belül jönnek elő a teából.
  2. Használjatok alacsonyabb (100mg/L) ásványi anyag tartalmú vagy pedig szűrt vizet a készítéshez – amennyiben lehetséges. Kereskedelmi forgalomban kapható víz, mely jó lehet a matcha készítéshez: Norda, Nestlé Vera, Volvic vagy pedig a BWT magnéziumos szűrőbetétje.

Shichimeien család további teái kínálatunkban: Agata no shiro, Seishin no shiro, Narino, Todomukashi


Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi (matcha kanál) mennyiség.
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 – 90°C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.

Pár fotó a Shichimeien családnál, a Facebook oldalunkon.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha tea?

Matcha tea kínálatunk itt

A videóban Balázs megmutatja a matcha készítés lépéseit.

További információk

Tömeg N/A
Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán

Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett