Barion Pixel

Közvetlenül a termelőktől és készítőktől származó kínai, japán és tajvani teák és teakellékek – Tea szaküzlet és Webshop

A teáról – Mi a tea?

A teáról – Mi a tea?

Sokszor teszitek fel a kérdést, hogy mi a tea? Amikor „teáról” beszélünk, mi mindig a „Camellia sinensis” növény, feldolgozott leveleire gondolunk.

Az angol nyelvben külön létezik a „gyógynövény tea” – „herbal tea” vagy „gyógynövény infúzió” – „herbal infusion”, vagy az esetleg még használt „tisane” szó, amelyek bármilyen olyan növényi főzetet jelentenek, melyek nem a Camellia sinensis leveléből származnak. Különítsük el mi is gondolatban ezt a két csoportot, hiszen más-más növényekből készülnek. 

Mindennapi szóhasználatunkban elterjedt, hogy a „tea” kifejezést használjuk a gyógynövény és gyümölcs forrázatokra is (van olyan ország, ahol ezt használják a kávéra, kakaóra is). Az Oxford szótárban így definiálják a „tea” kifejezést. https://en.oxforddictionaries.com/definition/tea

Teanövény fajtái

A teafélék nagy családjából kizárólag a Camellia sinensis -ből készül emberi fogyasztásra alkalmas ital. Természetesen sok-sok fajtát megkülönböztetünk ezen a nemzetségen belül is. Ugyanúgy, mint ahogy számos szőlőfajta létezik– például a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay, a Merlot, a Pinot noir, a Syrah és még sorolhatnánk – a „fehér borszőlő” és „vörös borszőlő” fő csoportok alatt, ugyan ez a helyzet a Camellia sinensis, a teanövény esetében is. Egyes fajtákból jellemzően fehér teát készítenek, mert a fajta jellegéből adódóan erre a típusra a legalkalmasabb.

A tea növény vadon fejlődő változata akár 10-15 méter magas fává is megnő, őshazája Dél-Kínai határvidék, beleértve Laoszt, Vietnámot és Burmát és az Indiával határos területeket. Ezt hívjuk nagy levelű „Da Ye Zhong  大叶种” változatnak (Sinensis var. Assamica) melynek trópusi, szub-trópusi éghajlatra, bőséges csapadékra és párára van szüksége a fejlődéshez.

kis levelű, kisebbre növő változat (Sinensis var. Sinensis) sokkal ellenállóbb a magasabb hegyi, zordabb éghajlati körülményeknek, lassabban fejlődik, ízvilága pedig összetettebb. A két fő faj között sok átmenet, keresztezés létezik. Egyes változatok akár több száz évig is elélhetnek. Az ilyen öreg fákat a mai napig korlátozottan ugyan, de szedik/szüretelik és a leveleikből nagyon jó minőségű és ritka teákat állítanak elő. (például Kína Yunnan tartományában ebből készítik az utóérlelt „puer” teákat)

A teacserje termesztett változatait általában jellemzően visszanyesik a könnyebb szüretelés miatt. A levelek betakarítása történhet tradicionális módon kézzel vagy géppel. Az értékesebb teákat általában kézzel szedik, így gondosabban, precízebben lehet feldolgozni az igen drága alapanyagot. Kínában is – ahol sokáig a tradicionális szedési mód volt a jellemző – egyre gyakrabban használják a gépeket az egyszerűbb teákhoz – mivel itt is évek óta emelkednek a munkabérek. Különböző szedési módokat különböztetünk meg, hogy a levél mely részét, részeit szedik le az adott tea típushoz. Természetesen számos szedési sztenderd létezik ami teafajtánként és időpontonként változó.

Szedési módok, tea típusok

A különböző szedési módok alapján betakarított tealeveleket, különféle teákká dolgozzák fel. Csak és kizárólag a feldolgozás módja határozza meg a kapott tea típusát. Ugyanabból a teanövény leveleiből készíthetnek fehér, sárga, zöld, wulong, vörös (fekete) és utóérlelt teákat. További információkat a Tea feldolgozás típusai alatt találhattok. 

A Camellia sinensis növényből a fenti, hatféle teatípus készülhet. A teák kínálatának végtelen sokfélesége a tea növény variánsaiból, földrajzi és éghajlati különbségekből („terroir„) származik, no meg persze az emberi kéz gondos munkájából. A tea készítőjének, gazdájának rendkívül fontos szerepe van, ő az aki a folyamatot irányítja, összefogja.

A szüretet és feldolgozást követően a kész tea mindig meghatároz különböző elkészítési és felszolgálási módokat – attól függően, hogy melyik országban és milyen tea típus készülünk elfogyasztani.

Tea típusok

Fehér tea, zöld tea, Wulong tea, vörös tea (fekete tea, Utóérlelt teák

Érdekességek, szokások a világban

A különböző helyi szokásokat és tradíciókat is alapul lehet tehát venni, az elkészítésnek különböző módjai lehetségesek. Így nyer értelmet például a híres angol tea„, „orosz tea fogalma, még akkor is, ha a teanövények nem nőnek Angliában vagy Oroszországban (kivéve egy-két Nagy-Britannia-ban máshol létező tea kertet, illetve az oroszok közelében Grúziát – de az egy másik ország.).

Ezek a kifejezések a brit vagy pedig orosz emberek ízlését és szokását követő elkészítési és felszolgálási módokra utalnak, nem pedig a tea földrajzi eredetére.

Az arabok jellemzően kínai zöld teát fogyasztanak erősre főzve, sok cukorral, mentával. A törökök a saját maguk által termesztett teát, jó erősre főzve szintén cukrozva, forró vízzel hígítva. Indiában pedig Masala Chai-nak vagy Chai-nak hívják a fűszerekkel (vagy anélkül) tejjel felfőzött fekete teát. Ahány ország, annyi szokás. A prémium indiai teák (Assam, Darjeeling, Nilgiri vidékekről) vagy a ceyloniak jellemzően nem a helyi piacra, nem a helyi lakosság számára készülnek.Szerintünk mégis a legkifinomultabb tea kultúrája Tajvannak, Japánnak, Koreának és Kínának van amely országokban most furcsa módon egyre nagyobb teret hódít a kávé, nálunk pedig hiány van ebből a „zen” életérzést is közvetítő kultúrából. A honlapunkon található teák jellemzően ezekről a vidékekről származnak, illatuk és ízük a termőterületet, a szüretet és a teakészítő mester munkáját dicsérik.

Bővebb cikkünk a tea helyes tárolásáról

Még egy kis érdekesség

4-5 kg ​​frissen szedett levél szükséges ahhoz, hogy 1 kg feldolgozott teát elkészítsen a teafarmer. A levelek a leszedésüket követően azonnal fonnyadni kezdenek, melynek gyorsaságát a teafarmerek ellenőriznek és befolyásolnak. Ettől is függ részben az elkészült tea végső aromája.
Ezután a feldolgozás módja meghatározza, hogy milyen típusú tea lesz a végtermék. Egyik legjelentősebb ilyen paraméter, az oxidáció mértéke.

Például a zöld tea nagyon kevéssé oxidálódik, jellemzően körülbelül 5% körül, míg a skála másik végén a fekete tea (Kínában vörös tea) 70-90 %-kos oxidációs mértéke helyezkedik el. A vörös teák (fekete tea) feldolgozásakor hengergetik, sodorják a leveleket, hogy gyorsítsák az oxidációs folyamatot és, hogy a levelek mélyén lévő íz és aromaanyagok a felszínre kerüljenek.

Aktuális híreinket pedig Facebook oldalunkon ellenőrizhetitek.

GLS házhoz szállítás

Gyors és pontos házhoz szállítás a GLS segítségével

Ritka teák és különlegességek

Közvetlenül kínai, japán és tajvani kistermelőktől, akiket személyesen ismerünk.

Kérdésed van?

Keress bennünket személyesen a teaboltban vagy online!

100% Biztonságos BARION fizetés

Online bankkártyával is fizethetsz vásárlásodért, illetve személyesen a teaboltban.