A tea helyes tárolása

Back to Blog

Megosztom ezt a bejegyzést

A tea helyes tárolása

A tea tárolása egyszerű tud lenni, de figyelni kell pár részletre és gondosan kell eljárni.

Figyelned kell rá, hogy légmentesen zárható edényben vagy zacskóban tárold (ha nálunk vásárolod a teát, ilyen zacskókban kapod őket) egy sötét, hűvös és száraz helyen.

Ez a hely legyen mentes mindennemű szagtól. Ha ezeket betartod akkor minden bizonnyal finom teát fogsz inni. A tea helyes tárolása mindenképpen fontos.

Ha egy kicsit mélyebben bele szeretnénk ebbe menni, akkor olvasd tovább a bejegyzést!

Amikor arról beszélünk, hogy “megromlik a tea” az oxidációra és nedvességre gondolunk.

A tealevelek oxidációja megkezdődik, amint leszedik őket a teanövényről. A feldolgozási módja határozza meg, hogy meddig hagyják ezt a folyamatot végbemenni, illetve, hogy hagyják-e egyáltalán. A különféle teatípusok közötti különbségeket az oxidációs szint határozza meg. Akár kevésbé- vagy teljes mértékben oxidált teáról is beszélünk, az elkészült tea az idő múlásával újra oxidálódhat és károsodhat ízében, zamatában. Ez a legtöbb zöld és sárga tea esetében fokozott veszély, ezeknél intenzíven érezhető, hogy a tea 1 év elteltével már sokat veszített frissességéből.

Az eleve erősen oxidált teák, nem annyira kitettek a további oxidációnak.

Mi a helyzet a tea érlelésével? Ehhez mindenképpen szükséges a megfelelő tároló eszköz és körülmények, valamint, hogy tisztázzuk, mit értünk “érlelés” alatt. Idővel változik a tea íze, természetesen itt is az oxidáció hatására. A pincében hagyott Tokaji Aszú is az idő és a parafadugón keresztül bejutott levegő hatására változik (de erről boros szakembert kérdezzünk majd meg). Az “öregebb”, ódon ízt is tehát az oxidáció és az idő tényező okozza. Mindezek után kétféle hosszabb tárolási módot határozunk meg a tea esetében.

Hermetikusan lezárt tárolás

Amikor a teát légmentesen záródó edényben tároljuk, ahová a környezeti oxigén csak lassan képes beszivárogni és idővel oxidálni a leveleket. Az oolong teák esetében gyakori, hogy levákumozva és fagyasztva tárolják ezeket. Előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb agyagedényekben viasszal lezárva tárolják az értékesebb teákat akár sok éven keresztül. (megj.:Alishan-hegyén a mi tea termelőink is így tettek azon versenyre benevezett teáikkal, amelyeket később (a nem dobogós helyezés miatt) nem tudtak eladni. Kísérleteznek, hogy mi lesz belőlük az évek múlásával.)

Nem hermetikusan lezárt tárolás

Pu-er és más utóérlelt teákat, jellemzően nem zárják el teljesen a levegő páratartalmától, hanem kontrolláltan egy bizonyos szinten tartják azt kihasználva ezzel az oxidáció és a -mikrobák által szabályozott- fermentáció hatását. Így kerekedik, változik az íz, érik a tea. A nyers puer alapanyagának előkészítésekor alacsonyabb hőmérséklet használnak, szándékosan azért, hogy az oxidatív enzimek a levelek belsejében megmaradjanak, és egyértelműen lehetővé tegyék a későbbi oxidációt.

Szóval, ha nem vagyunk aktívan elszánva, hogy érleljük teáinkat, csak szeretnénk megőrizni friss jellegüket, mit kell tennünk?

Hat “tárolási törvényt” kell betartanunk, melyek segítenek nekünk ebben:

  • A teát tartsuk oxigéntől elzártan!

A tealevél idővel tovább oxidálódik ha oxigénnel érintkezik. Még, ha légmentesen záródó edényben is tároljuk környezeti levegő marad a tealevelek között illetve tároló fedele alatt (a légmentes nem jelenti azt, hogy levegő-mentes). Teakészítők egyes esetekben nitrogén-elárasztásos technikát használnak, illetve vákum lezárással csomagolják teáikat, hogy megakadályozzák a további oxigénnel való érintkezést a tárolás során. Gyakran raknak a csomagba “oxigén felvevő” kis tasakokat. Ezek a kis tasakok vasat és sót tartalmaznak. Amikor elhelyezzük a légmentesen záródó edényben a maradék oxigén oxidálja a vasat. Miután a tasakban lévő vas oxidálódott, a kis csomag újra már nem használható, így ezek csak hosszas tárolásra jók, nem pedig mindennapos, kinyitjuk-bezárjuk tárolásra.

  • A teát tartsuk távol a től!

A hő, a meleg felgyorsítja az oxidációt (igen, a hőt használják, hogy megakadályozzák az oxidációt a teák besütésekor, de az egy másik történet). Néhány finomabb zöld, sárga és oolong tea legjobb tárolási helye a fagyasztó vagy a hűtőszekrény, ahol jelentősen lassulnak az oxidációs folyamatok. Itt viszont figyelnünk kell a nedvesség lecsapódására a leveleken! Célszerű, a nagyobb csomag teából egy kisebb mennyiséget, heti adagot kivenni és azt nyitogatni napi szinten. (Teát nagyobb mennyiségben jó tárolni, nem kis tasakokban. lásd később) Mielőtt a teát a fagyasztóba helyeznénk, szorítsuk ki belőle a levegőt mert lecsapódik a pára, amely a száraz tealeveleknek nem tesz majd jót. A legfontosabb dolog, amire emlékezz a hidegen tárolt teák esetében, hogy amikor kiveszed a csomagot a hűtőből vagy fagyasztóból, addig ne nyisd ki, amíg el nem éri a szoba hőmérsékletét. A másnap fogyasztani kívánt, hűtve tárolt teákat előző este érdemes kivenni a hűtőszekrényből.

  • A teát tartsuk távol a fénytől

A fény által okozott károsodás a teának fémes ízt ad, ami nem jó és nem is finom. A pontos kémiai folyamatok megfigyelését és leírását hagyjuk a szakemberekre.

  • A teát tartsuk távol az erős szagoktól

A tealevél gyönyörűen elnyeli környezetének minden illatát. Ez rendkívül előnyös az ízesített teák előállításakor. Jázmin tea esetében, a jázmin virágok minden illatát magába szívja és jól meg is őrzi a tea. A tea tároló edénynek is illat mentesnek kell lennie és a konyha szekrényünk sem ideális, ha mellette az ázsiai fűszerek csücsülnek. Bizonyos fa tároló dobozok, gumi tömítések, amik a légmentességet segítik, ugyanúgy bánthatják teánkat erős illatuk miatt és rossz ízt adhatnak neki.

  • A teát tartsuk távol a nedvességtől

Nem nagy titok, hogy a tealevelek íze úgy jön ki igazán, ha nedvességet kap. De azt nem akarjuk, hogy ez az íz már a tárolás során is kioldódjon, igaz? Ezért a nedvességtől és párától való távol tartás igen fontos. Ki is próbálhatod: hagyj kint egy adagnyi teát egy egész napra, másnap készítsd el. Teljesen más íze lesz. Szépen felszívja a levegőben lévő nedvességet, ami elindítja benne a kioldódási folyamatokat. Mindössze egy légmentesen záródó tárolóra lesz szükséged ahhoz, hogy kizárd a nedvességet.

  • A teát lehetőleg nagyobb mennyiségben tárold

Ez a pont lényegében az első és a negyedik pont kombinációja, de érdemes külön is megemlíteni. Egy majdnem üres, légmentes edényben egy pici tea sokkal gyorsabban megromlik, mintha ugyanezen edény, tele van. Ahhoz, hogy a tea jól megőrizze frissességét, töltsük meg a tartályt, amennyire csak lehet, rendezzük el a leveleket rázással, ütögetéssel és ezután rakjunk bele még. Szorosan simuló levelek között az oxigén nehezebben kap helyet, így kisebb a valószínűsége, hogy a tea nem fogja magába szívni környezete illatát.

Röviden: nagy mennyiségű tea egy helyen kevésbé romlik meg mint egy kis kupac tea.

Ez a koncepció rendkívül fontos, amikor puer teát tárolsz vagy érlelsz. Ezeket ne tedd hűtőbe se fagyasztóba. Külön sötét szekrényt tarts nekik, gyakran szellőztess, nézz be hozzájuk, rendezd át őket! Itt is az a megfelelő, ha a polcot  /szekrényt teljesen kitöltse a érlelni, tárolni kívánt tea.

Két pont még a végére:

  1. Azon teák, amelyek kevésbé oxidáltak (zöld, sárga és fehér) gyorsabban romlanak, mint az erőteljesebben oxidált társaik (oolong és vörös tea)
  2. A töröttebb, apróbb levelű teák melyeknél nagyobb felület érintkezik a levegővel – gyorsabban veszítik el a minőségüket.

Kis odafigyeléssel és a tea helyes tárolásával tehát sokáig élvezhetjük kedvenc ízeinket.

Most pedig nézd meg a teáidat, ellenőrizd le, hogy biztosan jól tárolod-e őket!

Back to Blog