2021 Smoky ZSXZ – érlelt

5280 Ft15950 Ft

Vörös (fekete) tea rajongóknak emlékezetes pillanatokat hoz majd, bővebb leírást lentebb találtok. Várunk sok szeretettel Titeket boltunkban, a Nagyszombat utcában.

Add to Cart

2021 Smoky ZSXZ - érlelt 5280 Ft15950 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

2021 Smoky ZSXZ – érlelt
5280 Ft15950 Ft
Elérhetőségeink:

Balázs +36-30-552-19-81

Dóri +36-30-953-49-39

Gyere el személyesen üzletünkbe a teljes választékot itt találod meg és jobban tudunk segíteni Neked a megfelelő tea vagy eszköz megtalálásában!

1036 Budapest, Nagyszombat utca 1/C.

2021 Smoky Zheng shan xiao zhong

„You Yen Xiao Zhong”

Fenyőfa parázs felett, enyhén füstölt zheng shan xiao zhong, Wuyi hegyi vörös tea.

A füstölés mesterien sikerült, nem nyomja el a teát, csupán körbe öleli, ezzel is kiemelve édességét. A felöntések előrehaladtával kifinomultan kirajzolódik a teafajta gyümölcsössége és citrusossága. Karakteres, de mégsem tolakodó személyiség ez a tea, akivel szívesen tölt el az ember jónéhány órát beszélgetve.

A tea enyhén fenyőgyantás, lágy füstösség és kifejezetten jól érzékelhető édes gyümölcsösség jellemzi. Ritkaságnak számít, az utolsó 1 kg-ot vásároltuk meg belőle, melyet termelőnk menekített meg nekünk egy kínaitól, aki elvitte az összes rendelkezésre állót a szülőhelyéről.

Rendkívül különlegesnek találtuk, máshoz nem fogható aromával és erővel, így kértünk belőle, hogy megmutathassuk Nektek.

Megkérdeztük kedves termelőnket, hogy készítenek a mai időkben füstölt zheng shan vörös teát úgy, hogy tilos kivágni fenyőt a térségben.

A kínai kormánynak le kell adni az igénylést, hogy mennyi fenyőre van szükség ahhoz, hogy füstölt teát tudjon készíteni a termelő. Miután beérkezett az igény és elbírálták, megkaphatja a termelő a szükséges fenyő alapanyagot. Ez a tea tradíció és kincs, így megfelelő szabályozással, mindig elérhető lesz majd.


Elkészítéséhez használjatok alacsony ásványi anyag tartalmú lágy vizet, ne csapvizet, vagy ha nincs más megoldás, akkor szűrjétek meg magnézium betétes szűrőkancsóval. Több márka is forgalmaz ilyet.

5-7 gr tealevelet használjatok 150-180 ml vízhez, majd egy gyors felébresztést követően (amit én személy szerint mindig elfogyasztok) 10-15 másodperces felöntésekkel teázok hosszú-hosszú ideig. Balázs jobban kedveli ezt a teát, mint én, de borban is ő az aki a markánsabb vörösborokat vagy hordósabb, érleltebb somlóiakat fogyasztja (bár utóbbit én is szívesen).
Így azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges és ritka dolgokat, kedvelik a markánsabb ízeket, akár fűszerekben, akár illatokban. Nem fogtok csalódni benne. 🙂 – Dóri


Érdemes még megkóstolni a “keemun-i” vörös teánkat, nincs benne nyoma sem a füstölésnek, de igazán kakaós jellegű tea.

Kóstoljátok meg ennek a teának a nem füstölt, igazán virágos és édes változatát. Zheng Shan Xiao Zhong

Illetve a vörös tea típust jól bemutató cikkünk pedig itt található. 

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség: No selection

100 g, 50 g

Termőhely: No selection

Wuyi-hegy (Zheng yan) – Fujian – Kína