Matcha tea
Shoujyu 松寿 matcha tea
13200 Ft26500 Ft Select options

Shoujyu 松寿 matcha tea

13200 Ft26500 Ft

Édeskés és gazdag aromával rendelkező, tradicionális Uji matcha. Illatos és alacsonyabb vízhőfokkal elkészítve selymesen édes.
A matcha tea elkészítésének módját lentebb olvashatod.

30 gr-os hűtve tárolt fém dobozban.

More options
Törlés

Hogyan válassz a teatípusok között?
Segítségre van szükséged?

Shoujyu 松寿 matcha tea

Shoujyu 松寿 – Sódzsu (családnév) = fenyő + hosszú élet

Yoshida teafarmról (Uji, Kyoto) származó porrá őrölt japán zöld tea.

Édeskés, gazdag aromával rendelkező tradicionális Uji-matcha. Híg tea usucha 薄茶 készítéséhez ajánljuk.

Az édes mellett a jó egyensúlyban lévő, enyhén fanyarkás ízjegyek csupán arra utalnak, hogy a növény napfény hatására ‘katekineket’, azaz magas antioxidáns tartalmú vegyületeket állított elő. Mondhatjuk, hogy ez a matcha (is) nagyon egészséges. Hidegebb víz (65-70 Cels.) használatával az édeskés irányba tolhatjuk el a kioldódást, forróbb (85 Cels.) vizet használva “mindent” ki tudunk belőle oldani – viszont így fanyarabb matchát kapunk.


A Matcha lassú forgású gránit malmokkal kíméletesen 5-10 mikron szemcseméretű teaporrá őrölnek. A matcha – a szálas teákkal ellentétben – vízzel elkeverve és felhabosítva fogyasztható, tehát nem csak egy forrázat készül és így az egész tealevelet elfogyasztjuk – minden hasznos összetevőjével együtt.
Japánba a zen szerzetesek által került át a tea Kínából és ők népszerűsítették a fogyasztását is.

(Egy adag usuchához (híg tea) kb. 1,5-2 gr teaport (kb. 2 chashaku) és 60 ml, a koichához (sűrű tea) 3-4 gr (kb. 4 chashaku) matchát és 20 ml. vizet használj!)

A matchát a chawannak nevezett kb. 10-12 cm átmérőjű teáscsészében készítjük el, a bambuszból készült chasenteaecsettel keverjük habosra kb. 60-80 ml vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 fok között váltakozik. Nyáron inkább a hűvösebb vízzel készítsük el, télen pedig a melegebbel, de ezt a használt matcha típusa alapján is meghatározhatjuk.

A habosítás nem tart sokáig, technikája, mozdulata kis odafigyeléssel hamar megtanulható. “W” formáló ecsetmozdulatokkal, pillanatok alatt lesz habos és iható a tea. Az usucha felszíne akkor jó, ha habos, de buborékmentesen krémes, míg a koicha állaga pedig a megolvadt csokoládéhoz kell, hogy hasonlítson.

Napi egy csésze matcha fogyasztása felfrissíti a testet és a lelket.

Hasznos javaslat: A teapor csomósodását elkerülhetjük, ha átszitáljuk a teaport egy szűrőn keresztül, vagy pedig először hideg vízzel egy pasztát készítünk, utána öntjük rá a meleg vizet és habosítjuk.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok! Amikor felbontjátok és napi szinten fogyasztjátok elegendő hűvös helyen tárolni. Személy szerint úgy szoktam, hogy a bontott matcha dobozkát beteszem a hűtőbe és azelőtt kiveszem 1-2 órával, hogy fogyasztani szeretném. De az is előfordult, hogy egy doboz teljes elfogyasztásánál kihagytam a hűtőt és hűvös helyre tettem. Így is isteni volt. 🙂


Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 7-8 hónapon belül jönnek elő a teából.

Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 – 90°C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

A többi matcha teánkat pedig itt találod: Matcha teáink

További információk

Tömeg N/A
Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán