Shoujyu 松寿 matcha tea

14090 Ft29390 Ft

Édeskés és gazdag aromával rendelkező, tradicionális Uji matcha. Illatos és alacsonyabb vízhőfokkal elkészítve selymesen édes.
A matcha tea elkészítésének módját lentebb olvashatod.

30 gr-os hűtve tárolt fém dobozban.

Shouju matcha Ujiból édes és krémes
Shoujyu 松寿 matcha tea 14090 Ft29390 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Shoujyu 松寿 matcha tea

Shoujyu 松寿 – Sódzsu (családnév) = fenyő + hosszú élet

Yoshida teafarmról (Uji, Kyoto) származó porrá őrölt japán zöld tea.

Édeskés, gazdag aromával rendelkező tradicionális Uji-matcha. Híg tea usucha 薄茶 készítéséhez ajánljuk.

Az édes mellett a jó egyensúlyban lévő, enyhén fanyarkás ízjegyek csupán arra utalnak, hogy a növény napfény hatására ‘katekineket’, azaz magas antioxidáns tartalmú vegyületeket állított elő. Mondhatjuk, hogy ez a matcha (is) nagyon egészséges. Hidegebb víz (65-70 Cels.) használatával az édeskés irányba tolhatjuk el a kioldódást, forróbb (85 Cels.) vizet használva „mindent” ki tudunk belőle oldani – viszont így fanyarabb matchát kapunk.


A Matcha lassú forgású gránit malmokkal kíméletesen 5-10 mikron szemcseméretű teaporrá őrölnek. A matcha – a szálas teákkal ellentétben – vízzel elkeverve és felhabosítva fogyasztható, tehát nem csak egy forrázat készül és így az egész tealevelet elfogyasztjuk – minden hasznos összetevőjével együtt.
Japánba a zen szerzetesek által került át a tea Kínából és ők népszerűsítették a fogyasztását is.

(Egy adag usuchához (híg tea) kb. 1,5-2 g teaport (kb. 2 chashaku) és 60 ml, a koichához (sűrű tea) 3-4 g (kb. 4 chashaku) matchát és 20 ml. vizet használj!)

A matchát a chawannak nevezett kb. 10-12 cm átmérőjű teáscsészében készítjük el, a bambuszból készült chasenteaecsettel keverjük habosra kb. 60-80 ml vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 fok között váltakozik. Nyáron inkább a hűvösebb vízzel készítsük el, télen pedig a melegebbel, de ezt a használt matcha típusa alapján is meghatározhatjuk.

A habosítás nem tart sokáig, technikája, mozdulata kis odafigyeléssel hamar megtanulható. „W” formáló ecsetmozdulatokkal, pillanatok alatt lesz habos és iható a tea. Az usucha felszíne akkor jó, ha habos, de buborékmentesen krémes, míg a koicha állaga pedig a megolvadt csokoládéhoz kell, hogy hasonlítson.

Napi egy csésze matcha fogyasztása felfrissíti a testet és a lelket.

Hasznos javaslat: A teapor csomósodását elkerülhetjük, ha átszitáljuk a teaport egy szűrőn keresztül, vagy pedig először hideg vízzel egy pasztát készítünk, utána öntjük rá a meleg vizet és habosítjuk.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok! Amikor felbontjátok és napi szinten fogyasztjátok elegendő hűvös helyen tárolni. Személy szerint úgy szoktam, hogy a bontott matcha dobozkát beteszem a hűtőbe és azelőtt kiveszem 1-2 órával, hogy fogyasztani szeretném. De az is előfordult, hogy egy doboz teljes elfogyasztásánál kihagytam a hűtőt és hűvös helyre tettem. Így is isteni volt. 🙂


Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 7-8 hónapon belül jönnek elő a teából.

Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 g (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 – 90°C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

A többi matcha teánkat pedig itt találod: Matcha teáink

További információk

Tömeg N/A
Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán