Matcha Okunoyama

19400 Ft34700 Ft

Ritka és igen különleges Matcha tea, abból a teakertből, mely az első volt Japánban, ahol teát kezdtek ültetni. A teanövény fajta is különleges, a nevét a teakertről kapta, Okunoyama. 20 gr-os dobozban, Japánban csomagolva, hűtve tárolva.

Okunoyama matcha tea
Matcha Okunoyama 19400 Ft34700 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Matcha Okunoyama

Az Oku no Yama Matcha tea a fanyar, édes és enyhén kesernyés ízek egyenletes és tökéletes keveréke. Usucha (vékony vagy híg tea) formájában fogyasztva harmonikusan kifinomult, szélsőségektől mentes tea. Ha koicha (sűrű tea) formájában készíted, erősebb és kifejezettebb ízű, határozottan testes teád lesz. Fanyar és friss aromákkal nyit, de ezt egy ravasz és hirtelen édesség követ, és frissítően és hosszan fejeződik be. Ahhoz, hogy a lehető legjobban ki tudjuk bontakoztatni ennek a teának a legkifinomultabb ízét, figyelnünk kell a víz hőmérsékletére: a túl alacsony hőmérséklet felborítja a tea ízének finom egyensúlyát. Általánosságban elmondható, hogy a Shichimeien Matcha teáknak, a melegebb víz áll jól. Melegebb alatt a 80 fok körüli hőfokra gondolok. 🙂

20 grammos fémdobozban elérhető, hűtve tárolva.


Érdekesség, hogy az Okunoyama teakert egy kis részén található egy 400 éves teanövény, az „Okunoyama” valódi és eredeti fajtája. Azok a teanövények, amelyek mélyen a földbe gyökereztek, örök életűnek mondhatók. Bár ízletes teát csak körülbelül 100 éves korig lehet szüretelni egy növényről, a Horii család mégis szeretettel és gondoskodással ápolja ezt az öreg növényt, ahogyan a többit is, mert létezése fontos emlékeztető a tea és a föld közötti mély kapcsolatra.


A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kyoto közeli Uji-ban. 2019-ben találkozhattunk velük személyesen. Azon kevés helyek közé tartozik a környéken, amelyek saját teakerttel rendelkeznek Uji belterületén. A család teakertjét a hét híres kert közé sorolta Ashikaga sógun, még a Muromachi korban (Uji Shichimeien néven). Emellett ők találták fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet vagy hasonlót ma is minden matcha feldolgozó használ.

Ma a család „Okunoyama” kertnek nevezi és egy kis dombon található, a híres Byōdōin templomhoz közel. Meglepetés volt számunkra, hogy éppen a szerény kis szállásunk utcájának végében találtunk rá erre a teakertre, először nem is sejtve, hogy ez az az a kert. 🙂
Az elmúlt 600 évben a család folytatta a teák termesztését és feldolgozását. A tea gyártásának egész folyamatát, a szedéstől a feldolgozásig, szárításig és őrlésig minden lépést saját maguk végeznek. Hihetetlen matcha őrlő helységükben halkan surrognak a gránit malmok a sötétben.
A család teaboltja éppen az Agata shinto szentély előtt található, szinte észrevétlenül bújik meg ebben a kis utcában.

A Matcha teáról bővebben itt olvashatsz.

Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok.

Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre, így fogyasztás előtt egy fél órával vegyétek ki a hűtőből. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 1 hónapon belül jönnek elő a teából.

Használjatok alacsony ásványi anyag tartalmú vizet a készítéshez, 100 mg/l alatti ásványi anyag tartalmút. Kereskedelmi forgalomban kapható víz, mely jó a matcha készítéshez: Norda, Volvic, Nestlé Vera vagy pedig a BWT magnéziumos szűrőbetétje.

Shichimeien család az édes és fanyar ízek egyensúlyával rendelkező teája ez.

Kóstoljátok meg a család többi teáit is! Agata no Shiro


Hogyan készítsd el?

Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi (matcha kanál) mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 80 °C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.

Balázs készített egy videót, hogy lépésről lépésre hogyan is készítsd el otthon a Matcha teádat.

Pár fotó a Shichimeien családnál, a Facebook oldalunkon.

További információk

Tömeg N/A
Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán

Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett