‘Shin Matcha’ Kunpu no Shiro

12800 Ft26100 Ft

A Kunpu no Shiro egy kizárólag 2022 májusában szedett levelekből készített új matcha. (shin matcha)
Szezonális különlegesség, minden évben csak limitált mennyiség készül belőle minden tavasszal! 
Friss, enyhén édeskés, kissé egy árnyékolt sencha-ra (kabusecha) emlékeztető karakterű! 
Érdemes megkóstolni, nekünk kellemes meglepetést okozott!

 

Kunpu no shiro
'Shin Matcha' Kunpu no Shiro 12800 Ft26100 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Matcha Kunpu no Shiro

A Kunpu no Shiro egy friss, igazán zöld usucha tea, különlegesen izgalmas ízzel. 2022 májusában szedett, Shin Matcha.

A 75-80 fokon elkészített tea a gyokuro és a sencha karakterek keverékére emlékeztet minket, lágyan fanyar és gazdag ízű. Shin Matcha ami azt jelenti, hogy a készítéséhez felhasznált leveleket 2022 májusában szüretelték. A teát alacsonyabb hőfokon és az usucha arányához használt víznél kevesebbel elkészítve sűrűsödik az íze, hígabban, hosszabb vízzel viszont nem érdemes elkészíteni, úgy igazán csillapodott ízeket mutat.

Érdemes kísérletezni ezzel a teával, hiszen 70 fokon főzve, vagy sűrűbb teaként készítve a merészsége, krémessége jelentősen növelhető. Ezt a teát nem célszerű túl hígítani, mert akkor az íze csillapodik, és akkor már csak a kesernyés tónusok dominálnának az ízben.

30 gr-os légmentesen zárt fémdobozban, hűtve tárolva a teaboltunkban.


A Horii Shichimeien egy nagy múlttal rendelkező, tradicionális teakészítő cég a Kiotóhoz közeli és a matcháról híres Uji-ban.
A “Shichimeien” azt jelenti, hogy “hét nagyszerű teakert” amelyeket Ashikaga sógun a Muromachi korban (1338-1573) elismert és nagyra értékelt. Ebből a hétből már csak egy maradt meg Uji belterületén: az ‘Okunoyama’ nevű – amely a Horii család tulajdonában van a híres Byōdōin templomhoz egészen közel. A család teaboltja pedig az ‘Agata’ shinto szentély előtt található és szinte észrevétlenül bújik meg ebben az utcában.
Említésre méltó, hogy a 3. generációs Horii Chojiro találta fel az ún. ‘tencha ro’-t, a tencha szárító kemencét amelyet nem tartott meg magának, hanem elterjesztett Uji-ban (és mára már szinte egész Japánban) – hatékonyabbá téve a tealevelek feldolgozását.
2019-ben meglepetés volt számunkra, hogy szállásunk utcájának a végében felfedezett teakert ennyire híres, innentől további “véletlenek sorozata” vezetett el minket a személyes ismeretségig valamint egy közös együttműködéshez. Az egyik legmeghatározóbb élményünk volt a matcha örlő helységüknek a megtekintése, ahol viszonylag sok hagyományos gránitköves malom surrogva őröl halkan a sötétben…
A család 600 éve végzi a tea gyártásának teljes folyamatát, a termesztéstől a szedésen át a feldolgozásig, szárításig és őrlésig ami ritkaság.
Matcháik – a magas minőségnek és a kistermelői gyártásnak köszönhetően – kifinomultak és gazdagok, édeskés, hosszú utóízzel.


Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok.

Kunpu no Shiro matcha elkészítése:

Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre, így fogyasztás előtt egy fél órával vegyétek ki a hűtőből. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 1 hónapon belül jönnek elő a teából.

Használjatok alacsonyabb (100mg/L) ásványi anyag tartalmú vagy pedig szűrt vizet a készítéshez – amennyiben lehetséges. Kereskedelmi forgalomban kapható víz, mely jó lehet a matcha készítéshez: Norda, Nestlé Vera, Volvic vagy pedig a BWT magnéziumos szűrőbetétje.


Shichimeien család további teái: Shichimeien no mukashi
Seishin no shiro,
Yufu no mukashi
Agata no Shiro


Usucha (薄茶), azaz híg tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 2 gr (≈ 2 kk) 2 chashaku-nyi (matcha kanál) mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 60 – 90 ml, 70 – 80 °C
Keverd el és habosítsd fel matcha ecset (chasen) segítségével.

Pár fotó a Shichimeien családnál, a Facebook oldalunkon.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

A videóban Balázs megmutatja a matcha készítés lépéseit.

Matcha tea készítés

További információk

Tömeg N/A
Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán