Houraku 豊楽 – „Teavolution blend”

13500 Ft28800 Ft

Édes és nagyon telt ízű Uji-matcha.  Sok matchát megkóstolva született egy elképzelésünk, hogy milyen lenne számunkra az ideális matcha, ezt megbeszéltük Masahiro Yoshida úrral. Egy kis türelmet kért tőlünk, majd hamarosan küldött is egy mintát ebből az általa kevert matchából (2018-ban) és adott neki egy szép, művészi japán nevet: „Houraku” – jelentése „örömben, mosolyban bővelkedni”

Így született meg a Teavolution első saját matcha blendje – ami azóta is az egyik kedvenc – általunk is napi szinten, híg teaként fogyasztott – matchánk. Köszönjük szépen Masahiro!

30 g, fém dobozos kiszerelésben.

Houraku - Teavolution blend matcha tea, ujjiból, közvetlenül a termelőtől
Houraku 豊楽 - "Teavolution blend" 13500 Ft28800 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Houraku 豊楽 – matcha tea

Houraku 豊楽 (hóraku) = Bőség, gazdagság + öröm (örömben gazdag)

A Yoshida teafarmról (Uji, Kyoto) származó porrá őrölt, árnyékolt, japán zöld tea, (ceremónia matcha).
Masahiro Yoshida urat kértük meg 2018-ban, hogy készítsen nekünk egy ‘Teavolution matcha keveréket’. Szerettünk volna egy hangsúlyosan édes, de emellett nagyon telt, karakteres, illatos matchát. Szerintünk nagyon jól sikerült, ez az egyik kedvenc – általunk is napi szinten fogyasztott – matchánk…

Alapvetően híg tea (usucha) készítéséhez, de annyira telt, hogy koichának is ki lehet próbálni.

Az édes mellett a jó egyensúlyban lévő, enyhén fanyarkás ízjegyek egy matchában csupán arra utalnak, hogy a növény napfény hatására ‘katekineket’, azaz magas antioxidáns tartalmú vegyületeket állított elő. Ami azt jelenti, hogy egészséges. Hidegebb víz (65-70 Cels.) használatával az édeskés irányba tolhatjuk el a kioldódást, forróbb (85 Cels.) vizet használva „mindent” ki tudunk belőle oldani – viszont így fanyarabb matchát kapunk.


A Matcha lassú forgású gránit malmokkal kíméletesen 5-10 mikron szemcseméretű teaporrá őrölnek. A matcha – a szálas teákkal ellentétben – vízzel elkeverve és felhabosítva fogyasztható, tehát nem csak egy forrázat készül és így az egész tealevelet elfogyasztjuk – minden hasznos összetevőjével együtt.
Japánba a zen szerzetesek által került át a tea Kínából és ők népszerűsítették a fogyasztását is. Az ősi Kínában a kezdeti időkben porteát fogyasztottak.

(Egy adag usuchához (híg tea) kb. 2 g teaport (kb. 2 chashaku – matcha kanál) és 60-80ml, a koichához (sűrű tea) 3-4 g (kb. 4 chashaku) matchát és 20-25 ml. vizet használj)

A matchát a chawannak nevezett kb. 10-14 cm átmérőjű teáscsészében készítjük el, a bambuszból készült chasenteaecsettel keverjük habosra kb. 60-80 ml vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 fok között váltakozik. Nyáron inkább a hűvösebb vízzel készítsük el, télen pedig a melegebbel, de ezt a használt matcha típusa alapján is meghatározhatjuk.

A habosítás nem tart sokáig, technikája, mozdulata kis odafigyeléssel hamar megtanulható. „W” formáló ecsetmozdulatokkal, pillanatok alatt lesz habos és iható a tea. Az usucha felszíne akkor jó, ha habos, de buborékmentesen krémes, míg a koicha állaga pedig a megolvadt csokoládéhoz kell, hogy hasonlítson.

Napi egy csésze matcha fogyasztása felfrissíti a testet és a lelket.

Hasznos javaslat: A teapor csomósodását elkerülhetjük, ha átszitáljuk a matchát egy szűrőn keresztül.

A matchát tároljátok abban a dobozkában, amiben kapjátok, mindenképpen hűvös helyen. Hűtőszekrényben praktikus, de fogyasztás előtt hagyni kell, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre, különben lecsapódik rá a pára.

A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 7-8 hónapon belül jönnek elő a teából.

Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

Matcha tea kínálatunk itt

Ismeretterjesztő videót is készített Balázs a Youtube-ra, itt tudjátok megnézni. Érdemes követni Youtube csatornánkat, ahol sok-sok érdekességet találtok. 🙂

További információk

Tömeg N/A
Opció: No selection

matcha tea, matcha tea + matcha szett

Termőhely: No selection

Uji – Kyoto – Japán