Amber Gaba oolong

3120 Ft11340 Ft

Édes pirított kalács illatú, mézes és igen gyümölcsös, nyugtató hatású oolong tea. A tea ébresztés után mézes, datolyás és szilvás desszerthez hasonlít. Egyik személyes kedvencem az őszi-téli időszakban és mindenki akinek eddig megmutattam, nagyon örült neki. 🙂

Amber gaba oolong. Rendkívül magas Gaba tartalommal bírő, édes, fűszeres ízvilágú, könnyed oolong.
Amber Gaba oolong 3120 Ft11340 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Amber gaba oolong teánk Alishan hegyről származik, Tajvan középső régiójából.
Chin Shin (Qing Xin) teanövény fajtát dolgoznak fel és készítik el ezt a mézesen édes, oxidált és sütött teát.


A előmelegített, nedves teáskannában vagy egy gaiwanban a száraz levelek illata olyan, mint egy édes pirított kalács. Mézes és gyümölcsös. Kínai datolya és krémes sárgabarack.

Amint felébresztettük a teát, mézes, datolyás és szilvás desszert illat jelenik meg.

A teaital íze a nedves levelek aromájához hasonló, méz, datolya, édes keksz. Akik ismerik a híres skót „short bread” típusú kekszeket, na pont arra hasonlít.

Tavaszi szedésű alapanyag. A teanövények 1000 m magasságban nőnek.


Amber Gaba oolong elkészítése

Elkészítéséhez a kínai gongfu módszer szerintünk a legideálisabb. Szépen nyílik ki a tea és mutatja meg magát. Kb. 6 gramm levelet használjatok 100 ml vízhez. A víz hőfoka 95 fok körül lehet egész nyugodtan. Akkor jön elő igazán, fűszeres ízvilága. Az első felöntés 25 másodperces legyen, majd a felöntések előre haladtával 5 másodpercekkel növelhetitek. 9-10 felöntés is a teában van, így kalkuláljatok.

Ha a nyugati módszer szerint szeretnétek elkészíteni, akkor 1 gramm tealevelet számoljatok 100 ml vízhez, 2-2,5 perc legyen az első felöntés és a továbbiak pedig 30 másodperccel hosszabbak. Így kb. 3 alkalommal tudjátok felönteni a teát.

Mi a Gaba?

Ahhoz, hogy GABA teának nevezhessünk egy teát, a leveleknek legalább 150 mg GABA-t kell tartalmazniuk 100 grammonként ( egy hagyományos eljárással készült oolong tea kb. 6 mg-ot tartalmaz).

Amber Gaba oolong teánk még ennél is magasabb Gaba tartalommal bír.

A leszüretelt tealeveleket néhány órára egy lezárt kamrába helyezik, és nitrogénnel pumpálják át, hogy kiszorítsák az oxigént. A levelekben lévő glutaminsav idővel GABA-vá alakul át. A tealeveleket ezután a szokásos módon feldolgozzák és csomagolják.

Az 1980-as évek óta a GABA teákat főként Japánban és Tajvanon állítják elő. A nemzetközi piacon értékesített GABA teák többsége tajvani GABA oolong tea.

A Gaba a gamma-amino-vajsav rövidítése, egy aminosav, amely a központi idegrendszer egyik fő neurotranszmittere.

A neurotranszmitterek segítik az idegjelek közlekedését a sejtek (neuronok) között. Leegyszerűsítve segítik az ingerület átvitelt az agyunkban, továbbá segíti az idegek közötti túlzott reakciókat.

Koffein a GABA teában

A GABA tea közepes mennyiségű koffeint tartalmaz, mivel a Camillia Sinensis teanövényből készül, mely tartalmaz koffeint. Kifejlett leveleket használnak az oolong teatípushoz, melynek a koffein tartalma a legkevesebb. A nitrogén hozzáadása megőrzi a levelekben található katechineket, így a GABA tea körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a tea, amelyből készült.

Érdekes angol nyelvű információ és kutatás a Gabáról.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696076/

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség: No selection

100 g, 25 g, 50 g

Termőhely: No selection

Alishan-hegy – Nantou régió – Tajvan