Gaba black édes, fűszeres oolong tea

3240 Ft11780 Ft

Édes, fűszeres, gazdag aromájú fekete tea, magas GABA tartalommal. A fűszeresebb assami teák kedvelőknek kifejezetten ajánljuk.

Gaba black édes, fűszeres oolong tea 3240 Ft11780 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Eredet: Dong Ding terület, Lugu, Nantou, Tajvan
Kultúrnövény: Qing Xing (Chin Shin)

Gaba Black tea elkészítése

A víz hőmérséklete és a levelek mennyisége: 90 Celsius fok – 6g tealevél / 100 – 120 ml víz.

Javasolt készítési módszer: Yixing agyag teáskanna vagy egy kisebb gaiwan. Először az üres teáskannát / gaiwant és a teáscsészéket forró vízzel elő kell melegíteni. Amikor a teáskanna felmelegedett, akkor tedd bele a tealeveleket. Miután megszagoltad a meleg és enyhén nedves leveleket a kannában, óvatosan öntsd a megfelelő hőmérsékletű vizet a kannába.
Egy gyors ébresztést követően 30-50 másodperces felöntésekkel teázhatjuk, így, ázsiai teakészítési mód szerint.

A Gaba Black tea ízvilága és karaktere

Egy nagyon kellemes, közepes testű oolong tea. Erőteljesen oxidált, és az illata kicsit olyan, mint a tajvani vörös teáké – édes, virágos és diós. Kellemesen fás karaktert is felfedezhetünk benne. A hasonló GABA teákra jellemző körte íz itt is jelen van, de mérsékelten. Az utóízben kellemes melaszos édességet érzek, amelyet gyümölcsösség követ. Hasonló karakterű mint az egyik kedvenc tajvani vörös teánk, a Ruby Black.

Mi a Gaba?

Ahhoz, hogy GABA teának nevezhessünk egy teát, a leveleknek legalább 150 mg GABA-t kell tartalmazniuk 100 grammonként ( egy hagyományos eljárással készült oolong tea kb. 6 mg-ot tartalmaz).

A leszüretelt tealeveleket néhány órára egy lezárt kamrába helyezik, és nitrogénnel pumpálják át, hogy kiszorítsák az oxigént. A levelekben lévő glutaminsav idővel GABA-vá alakul át. A tealeveleket ezután a szokásos módon feldolgozzák és csomagolják.

Az 1980-as évek óta a GABA teákat főként Japánban és Tajvanon állítják elő. A nemzetközi piacon értékesített GABA teák többsége tajvani GABA oolong tea.

A Gaba a gamma-amino-vajsav rövidítése, egy aminosav, amely a központi idegrendszer egyik fő neurotranszmittere.

A neurotranszmitterek segítik az idegjelek közlekedését a sejtek (neuronok) között. Leegyszerűsítve segítik az ingerület átvitelt az agyunkban, továbbá segíti az idegek közötti túlzott reakciókat.

Koffein a GABA teában

A GABA tea közepes mennyiségű koffeint tartalmaz, mivel a Camillia Sinensis teanövényből készül, mely tartalmaz koffeint. Kifejlett leveleket használnak az oolong teatípushoz, melynek a koffein tartalma a legkevesebb. A nitrogén hozzáadása megőrzi a levelekben található katechineket, így a GABA tea körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a tea, amelyből készült.

Érdekes angol nyelvű információ és kutatás a Gabáról.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696076/

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség: No selection

100 gramm, 25 gramm, 50 gramm

Termőhely: No selection

Alishan-hegy – Nantou régió – Tajvan