Gaba black sötét, fűszeres oolong tea

3240 Ft11780 Ft

Édes fűszeres, gazdag aromájú, lágy Ruby teára emlékeztető ízvilága és határozott virágos, testes karaktere szívet melengető és mosolyra fakasztó. Igazán különleges tea, erős, de mégis nyugtat és segít fókuszáltan tartani.

Gaba black sötét, fűszeres oolong tea 3240 Ft11780 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Eredet: Dong Ding terület, Lugu, Nantou, Tajvan
Betakarítás: 2022 tavasz
Kultúrnövény: Qing Xing (Chin Shin)

Gaba Black tea elkészítése

A víz hőmérséklete és a levelek mennyisége: 90 Celsius fok – 6g tealevél / 100 – 120 ml víz.

Javasolt készítési módszer: Yixing agyag teáskanna vagy egy kisebb gaiwan. Először az üres teáskannát / gaiwant és a teáscsészéket forró vízzel elő kell melegíteni. Amikor a teáskanna felmelegedett, akkor tedd bele a tealeveleket. Miután megszagoltad a meleg és enyhén nedves leveleket a kannában, óvatosan öntsd a megfelelő hőmérsékletű vizet a kannába.
Egy gyors ébresztést követően 30-50 másodperces felöntésekkel teázhatjuk, így, ázsiai teakészítési mód szerint.

A Gaba Black tea ízvilága és karaktere

Egy nagyon kellemes, közepes testű oolong tea. Erőteljesen oxidált, és az illata kicsit olyan, mint a tajvani vörös teáké – édes, virágos és diós. Kellemesen fás karaktert is felfedezhetünk benne. A hasonló GABA teákra jellemző körte íz itt is jelen van, de mérsékelten. Az utóízben kellemes melaszos édességet érzek, amelyet gyümölcsösség követ. Hasonló karakterű mint az egyik kedvenc tajvani vörös teánk, a Ruby Black.

Mi a Gaba?

Ahhoz, hogy GABA teának nevezhessünk egy teát, a leveleknek legalább 150 mg GABA-t kell tartalmazniuk 100 grammonként ( egy hagyományos eljárással készült oolong tea kb. 6 mg-ot tartalmaz).

A leszüretelt tealeveleket néhány órára egy lezárt kamrába helyezik, és nitrogénnel pumpálják át, hogy kiszorítsák az oxigént. A levelekben lévő glutaminsav idővel GABA-vá alakul át. A tealeveleket ezután a szokásos módon feldolgozzák és csomagolják.

Az 1980-as évek óta a GABA teákat főként Japánban és Tajvanon állítják elő. A nemzetközi piacon értékesített GABA teák többsége tajvani GABA oolong tea.

A Gaba a gamma-amino-vajsav rövidítése, egy aminosav, amely a központi idegrendszer egyik fő neurotranszmittere.

A neurotranszmitterek segítik az idegjelek közlekedését a sejtek (neuronok) között. Leegyszerűsítve segítik az ingerület átvitelt az agyunkban, továbbá segíti az idegek közötti túlzott reakciókat.

Koffein a GABA teában

A GABA tea közepes mennyiségű koffeint tartalmaz, mivel a Camillia Sinensis teanövényből készül, mely tartalmaz koffeint. Kifejlett leveleket használnak az oolong teatípushoz, melynek a koffein tartalma a legkevesebb. A nitrogén hozzáadása megőrzi a levelekben található katechineket, így a GABA tea körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a tea, amelyből készült.

Érdekes angol nyelvű információ és kutatás a Gabáról.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696076/

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség: No selection

100 gramm, 25 gramm, 50 gramm

Termőhely: No selection

Alishan-hegy – Nantou régió – Tajvan