Long Jing #43 – zöld tea 2020

Népszerű
Long-Jing-1
Long-Jing
Long-Jing-2
zold-tea-szedes-long-jing
Longjing-Mr-Lin

Long Jing #43 – zöld tea 2020

A “Sárkány kút” teára jellemző az enyhén pirított, dióra, gesztenyére emlékeztető  íz amit a wok-ban való sütés eredményez  (csakúgy mint a picit sárgás, enyhébben zöldes szín). Kora tavaszi (pár nappal a Qingming fesztivál utáni) szedésű, így még zsenge, mint a cukorborsó de ízes, olajos mint a csonthéjas magok.

Az ásványosabb, “férfiasabb” karakterű Long Jing-et (Qun Ti Zhong növényfajta) itt találjátok. Érdemes összehasonlítani őket esetleg egymás mellett elkészítve, kóstolva!

SKU: Long-jing-43

Ez a termék hamarosan újra elérhető.

Leírás

Long Jing #43 – Sárkány kút – zöld tea 2020

2019-ben látogattuk meg először a Hangzhou városához közel található teavidéket.
Nagyon fontosnak tartjuk személyesen is ellátogatni ezekre a helyekre, hogy megismerjük a teakészítőt akinek a teáját kínáljuk, illetve hogy lássuk, pontosan honnan, milyen környezetből is jönnek a tealevelek.
Hangzhou város gyakorlatilag szinte ránőtt a teavidékre, ezért a híres Xihu (A “Nyugati tó” – a városiak kedvenc pihenő helye) és akár a “Meijawu” falu is elég népes autós és turista forgalommal bír.

Kedves ismerősök segítettek összehozni minket Lin úrral, aki ettől a térségtől picit távolabb, attól nyugatabbra fekvő, magasabb dombos vidéken készíti a XiHu Long Jing-eket.
Lin úrtól két fajta Long Jing teát választottunk először 2019-ben és aztán 2020-ban is. Elmondása szerint  – bár a járvány kicsit megkavarta mindannyiunk életét – a 2020-as év termés szempontból nagyon jóra sikeredett.

A gyönyörű környezetben lévő teakertjéből, saját szedésű levelekkel együtt hazatérve megebédeltünk – ezalatt a levelek veszítettek picit a nedvesség tartalmukból – majd Lin úr megengedte, hogy felvegyük a kék “munkás” köntösét és megmutatta hogyan is kell óvatosan lapogatva sütni ezt a különleges teát a fém wok-ban. (erről videót is láthattok a Youtube csatornánkon)

Tea ízvilága

Enyhén pirított, dióra emlékeztető amit a wok-ban való sütés eredményez és a Sárkány kútja teára oly nagyon jellemző (csakúgy mint az erősebben sárgás, enyhébben zöldes szín). Kora tavaszi (pár nappal a Qingming fesztivál utáni) szedésű, így még zsenge, mint a cukorborsó de ízes, olajos mint a csonthéjas magok. Kifejezetten öröm számunka hogy az idei hosszabban öntögethető, mint a 2019-es változat. Akkor ugyanis esősebb volt az időjárás a szedés előtt és alatt ami picit gyengébb ízt eredményezett.

Mr. Lin teakertje. Innen származik ez a tea is. 🙂

A ‘Long Jing 43’ teanövény fajta

A Hangzhou város mellett fekvő híres teatermő vidék első teanövény variánsát, melyből Long Jing tea készült “Qun Ti Zhong”-nak, “eredeti fajtának” vagy “öreg fajtának” hívják.

Az eredeti Long Jing (Dragonwell – Sárkánykút) “hódolati” tea és Qianlong császár kedvenc teája volt, melyről az egész régió hírnevet és kereskedelmi fellendülést is kapott mivel a császár többször is meglátogatta a vidéket és együtt dalolt a földművesekkel.

A második legismertebb Sárkány kút fajta, viszonylag új keletű, melyet az adott éghajlathoz és talaj viszonyokhoz nemesítenek. A kínaiaknak fontos az is, hogy a növény gyönyörű kicsi és tökéletes formájú rügyeket hozzon a Qing Ming időszakáig. Ez a Long Jing #43  nemesített fajta, melyet kb. 50 éve termesztenek.
Korábban és hűvösebb időben elkezdi már rügyeit bontogatni, korábban hozza azokat, mint a Qun Ti Zhong. Piciny rügyei magas és hosszú üvegpoharakban történő fogyasztáskor, igen mutatósak tudnak lenni ahogy le- föl táncolnak.

Amíg Qunti’ fajta izgalmas, karakteres, ásványos esetleg “zsenge füves” ízvilággal rendelkezik, addig a #43 -at picit lágyabb aroma és kidomborodó édesség jellemzi. Talán így a legegyszerűbb leírni a két fajta közötti különbséget.
Természetesen rendkívül fontos munkafolyamat a tea pirítása/sütése, amely kellemes diós, gesztenyés és enyhén pirított ízt kölcsönöz a leveleknek. A nagyon zöld Long Jing nem fér bele ebbe a kategóriába, egy teaversenyen minden bizonnyal kiesik.

Mr. Lin, a tea termelője, az utolsó feldolgozási fázist mutatja nekünk, a Long Jing tea sütését

 


A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

Elkészítéséhez lágy vizet használjatok a hőfoka pedig 85 fok körül lehet bátran. 5 gr tea – 250 ml víz – 1 perces áztatásokkal ideális frissítő és üdítő zöld teát kaptok.

Praktikus teakészítő eszköz ehhez a teához az EILONG üveg kungfu kanna, amely minden más teatípushoz is bátran használható.

 

This post is also available in: English

További információk

Mennyiség

100 gr, 30 gr, 50 gr

Termőhely

Hangzhou – Zhejiang – Kína

Ez is érdekelhet...

has been added to your cart:
Checkout