2020 Long Jing “Qun Ti Zhong” zöld tea

Népszerű
zold-tea-szedes-long-jing
Long-Jing-2
Longjing-Mr-Lin

2020 Long Jing “Qun Ti Zhong” zöld tea

2 550 Ft7 990 Ft

Ezt a régebbi – mondhatni “eredeti” – teanövény fajtáról származó Long Jing-et egyre ritkábban találjuk meg, hiszen a termelők inkább áttérnek a picit korábban rügyet bontó és nagyobb terméshozammal rendelkező LongJing #43 fajta termesztésére.

Ez a “Qun Ti Zhong” Long Jing erőteljesebb ízű, ásványosabb karakterű. Mondhatni vidékies stílusú “Sárkány Kút” tea – a szó legtiszteletreméltóbb értelmében.

Lin úr a “nagy világkavarodás” ellenére idén is sikeresen elrepített nekünk két különböző, saját termesztésű Long Jing-et.
Enyhén sütött, kellemesen fanyarkás-citrusos és gazdag ízű tea. Ideális frissítője a melegebb évszakoknak.

A tea beszerzésének történetét, lentebb olvashatjátok.
A Long Jing #43 fajtát pedig itt találjátok.

Ez a termék hamarosan újra elérhető.

Leírás

2020 Long Jing (Qun Ti Zhong) – “Sárkány Kút” – zöld tea

2019-ben látogattuk meg először a Hangzhou városához közel található teavidéket.
Nagyon fontosnak tartjuk személyesen is ellátogatni ezekre a helyekre, hogy megismerjük a teakészítőt akinek a teáját kínáljuk, illetve hogy lássuk, pontosan honnan, milyen környezetből is jönnek a tealevelek.
Hangzhou város gyakorlatilag szinte ránőtt a teavidékre, ezért a híres Xihu (A “Nyugati tó” – a városiak kedvenc pihenő helye) és akár a “Meijawu” falu is elég népes autós és turista forgalommal bír.

Kedves ismerősök segítettek összehozni minket Lin úrral, aki ettől a térségtől picit távolabb, attól nyugatabbra fekvő, magasabb dombos vidéken készíti a XiHu Long Jing-eket.
Lin úrtól két fajta Long Jing teát választottunk először 2019-ben és aztán 2020-ban is. Elmondása szerint  – bár a járvány kicsit megkavarta mindannyiunk életét – a 2020-as év termés szempontból nagyon jóra sikeredett.

A gyönyörű környezetben lévő teakertjéből, saját szedésű levelekkel együtt hazatérve megebédeltünk – ezalatt a levelek veszítettek picit a nedvesség tartalmukból – majd Lin úr megengedte, hogy felvegyük a kék “munkás” köntösét és megmutatta hogyan is kell óvatosan lapogatva sütni ezt a különleges teát a fém wok-ban. (erről videót is láthattok a Youtube csatornánkon)

Ízvilága és a fajta

Enyhén pirított, dióra emlékeztető amit a wok-ban való sütés eredményez és a Sárkány kútja teára oly nagyon jellemző (csakúgy mint az erősebben sárgás, enyhébben zöldes szín). Kora tavaszi (pár nappal a Qingming fesztivál utáni) szedésű, így még zsenge, mint a cukorborsó de ízes, olajos mint a csonthéjas magok.

A Hangzhou város mellett fekvő híres teatermő vidék első teanövény variánsát, melyből Long Jing tea készült “Qun Ti Zhong”-nak, “eredeti fajtának” vagy “öreg fajtának” hívják.

Az eredeti Long Jing (Dragonwell – Sárkánykút) “hódolati” tea és Qianlong császár kedvenc teája volt, melyről az egész régió hírnevet és kereskedelmi fellendülést is kapott mivel a császár többször is meglátogatta a vidéket és együtt dalolt a földművesekkel.

Ez a “Qun Ti Zhong” fajta, Nyugati tó Long Jing erőteljesebb ízű, picit ásványosabb karakterű. Mondhatni vidékies stílusú “Sárkány Kút” tea – a szó legtiszteletreméltóbb értelmében.

Enyhén sütött, kellemesen fanyarkás-citrusos és gazdag ízű tea is egyben. Ideális frissítője a melegebb évszakoknak.

A Long Jing #43 fajtát pedig itt találjátok.

Mr. Lin teakertje, Hangzhou-tól távol, gyönyörű vidék. Innen származik ez a tea is. 🙂


A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

Elkészítéséhez lágy vizet használjatok a hőfoka pedig 85 fok körül lehet bátran. 5 gr tea – 250 ml víz – 1 perces áztatásokkal kellemes frissítő és üdítő zöld teát kaptok.

Praktikus teakészítő eszköz ehhez a teához az EILONG üveg kungfu kanna, amely minden más teatípushoz is bátran használható.

Mr. Lin éppen az utolsó feldolgozási fázist mutatja nekünk, a Long Jing tea sütését

This post is also available in: English

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség

100 gr, 30 gr, 50 gr

Termőhely

Hangzhou – Zhejiang – Kína

Ez is érdekelhet...

Most adtad hozzá a kosaradhoz ezt a terméket: