Kabusecha – árnyékolt sencha tea

kabusecha
organic-kabusecha-1
kabusecha-3

Kabusecha – árnyékolt sencha tea

4 750 Ft9 490 Ft

Kabusecha – árnyékolt sencha tea, organikus termelésből, Shizuokából.

SKU: Kabusecha-osada
Törlés
Kosár

Leírás

Kabusecha – árnyékolt sencha tea

Shizuokából érkező kabusecha teánk igen népszerű mostanában, a japán teákkal ismerkedők körében. A kabusecha teák jellemzően édesek és gazdag ízűek. A japán teákkal ismerkedőknek is ajánljuk, általában jól áll nekik a kicsivel magasabb hőfok az elkészítéskor. Osada teakert más organikus teáit megtalálod a japán teáink között.

A kabusechát (か ぶ せ 茶, szó szerint árnyékolt teát jelent) általában éppen a középpontba helyezik a sencha és a gyokuro teatípusok között. A Sencha tea frissítő íze és a gyokuro tea édességének keveredése fedezhető fel benne.

A kabusecha feldolgozásának módja pontosan megegyezik a sencha és a gyokuro módszerével. A különlegessége a termesztési módszerben rejlik. A teanövényeket szintén árnyékolják, akárcsak a gyokuro vagy a tencha teatípusok esetében. Míg egy gyokuro teának szánt növényeket legalább 20 napig védik a napfénytől, addig a kabusecha teának szánt növényeket 1 hét és 10 nap közötti ideig árnyékolják.

A kabusecha árnyékolási folyamata, metódusa is eltér a gyokuro teáétól. Míg a gyokuro esetében a teljes teamezőt lefedik, addig a kabusecha esetében magukat a teanövényeket fedik le, soronként, hosszában takarva. Így az árnyékolási arány 50% körüli, míg a gyokuro esetében ez 70-90% körüli. Ilyen mértékben vannak elzárva a napfénytől az egy bekezdéssel korábban említett ideig.

Természetesen ez az arány, mind az árnyékolási idő, mind pedig a százalék tea régiónként eltérő. Fontos szabály viszont, hogy amennyiben minimum 3 hétig nem árnyékolnak egy teanövényt, az arról származó teát nem lehet gyokuronak hívni.

Hogyan kell elkészíteni a kabusecha teát?

Forraljon vizet egy teáskannában, mindenképpen alacsony ásványi anyag tartalmú, lágy vizet használjunk, melynek jó íze van. A csapvizet kerüljük, használjunk szűrt vizet, vagy ízletes, nem ásványos forrásvizet.

Miután felforrt a víz, öntsük bele egy kyusu típusú japán kannába, majd onnan mindegyik csészébe. Kabusecha teához a gyokurohoz hasonlóan a kisebb méretű csészéket szokás használni. Így előmelegítettük a kannánkat és a csészéinket is.

Tegyünk 3 gr kabusecha teát (kb. 3 teáskanálnyi) az előmelegített kyusu-ba. Ezután a csészékbe korábban kitöltött forró vizet, öntsük rá egyenként bele ebben a kannába, a tealevelekre, majd fedjük le a kanna tetejével és várakozzunk.

A víznek 70ºC körülinek kellene lennie, ugyanazt a hőmérsékletet használjuk, mint a magas minőségű sencha teák esetében. Az áztatási idő kb. 2 perc.

Szépen váltogatva, lépegetve a csészékbe öntsük ki a teát, egyenlő arányban, hogy minden csészébe egyenlő erősségű, és ízű tea kerüljön.

Ezzel a módszerrel a kabusecha-t magasabb hőmérsékleten készítjük, mint a gyokurot és hosszabb ideig áztatjuk, mint a senchát. 🙂 Nem bonyolult ez. 🙂

Természetesen buzdítunk mindenkit arra, hogy kísérletezzen, találja meg a számára legmegfelelőbb teakészítési módot. A fentebb leírtak afféle útmutatók.


Balázs készített a Youtube csatornánkra egy videót, melyben a sencha teatípust készíti el Nektek. A kabusecha esetében hasonlóak a lépések, ahogy fentebb leírtuk.


A japán teák legismertebb típusáról a sencháról itt olvashattok bővebben, mely az általunk készített képekkel kiegészítve, segít megérteni japán egyik legismertebb teatípusának történetét.

 

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség

100 gr, 50 gr

Ez is érdekelhet...

Most adtad hozzá a kosaradhoz ezt a terméket: