Sencha Yamabuki

7850 Ft

Yamabuki sencha 100 gr
Egy könnyed, mindenki által közkedvelt Sencha tea a mindennapokra. Igazi Uji termőhelyre jellemző karakterrel.
Bővebb információkat lentebb találhatsz.

Készleten

Yamabuki sencha
Sencha Yamabuki 7850 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Yamabuki sencha 100 gr

Első tavaszi szedésű levelekből álló, ‘Yamabuki’ sencha, a mindennapok értékes kísérője, – főleg ’Yabukita’ fajtát tartalmazó – sencha „blend” Kagoshima-ból.
Organikus termesztésű a japán szabványok szerint.
Japánban vákum csomagolva, 100 gr-os kiszerelés, melyet hűtve tárolunk.

Frissítő, enyhén fanyar, üdítő mindennapi japán zöld tea.
Alacsony hőfokkal vagy hideg vízzel elkészítve kellemes citrusos ital készíthető belőle.


Ajánlott elkészítési mód 2 főre:

10 gr sencha

  1. Első felöntéshez 90 ml vizet használjunk, ami 60 fokos legyen és 1 percig áztassuk. A leöntés közvetlenül az ivó csészénkbe történjen, az utolsó cseppig öntsük le a folyadékot a teáról. Minden cseppje rendkívül értékes.
  2. Második felöntésre 120 ml vizet használjunk és a vízhőfok 70 fokos legyen.
  3. Harmadik felöntésre szintén 120 ml víz, de már 90-100 fokos legyen

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 100 grammos kiszerelés.


A japán zöld teákról általában:

A sencha tea fajtáról részletes beszámolót itt találsz. Balázs készített egy videót is, hogyan érdemes elkészítened ezt a teatípust.

A japán zöld teákat jellemzően gőzölik, ezzel az eljárással állítják meg a levelek oxidációját (barnulását). (Létezik a kínai teákra jellemző sütés is.) A gőzölés mellett a japán ízlésre kifejlesztett növényvariánsok, jellegzetes vegetális, „umami-ban gazdag, „tengerifű” íz és zöld tea domináns termelés jellemzik az országot. (teafajták: sencha; bancha; gyokuro; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha stb.)

A Kyoto környéki Uji-ban általában rövid gőzölést (kb. 8 mp.) használnak. Az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek, emiatt nem igénylik a hosszú gőzölést. Japán más területein kicsit hosszabban – pl. 20-30 másodpercig – gőzölnek.

A hosszabban (1-2 perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikus módszer.)

Hosszú gőzöléskor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá varázsolja a teát, édessé, erőteljessé, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.


JAS (japán mezőgazdasági sztenderd): csak a következő feltételeknek megfelelt termékek kaphatják meg ezt a minősítést:

  1. Tiltott növényvédőszerek és műtrágyák használatának mellőzése legalább 2 évre visszamenőleg ültetéskor, palántázáskor
  2. Tiltott növényvédőszerek és műtrágyák használatának mellőzése legalább 2 évre visszamenőleg a növények növekedésének idejére
  3. A védekezés illetve a tápanyag utánpótlás kizárólag természetes módon és összetevőkből előállított anyagokkal történhet
  4. Az ültetvényt és a feldolgozó helységeket növényvédőszerektől és műtrágyáktól védeni szükséges
  5. GMO magok nem engedélyezettek
  6. Még betegségek, járványok és rovarok ellen sem lehet használni növényvédőszereket.

További információk

Tömeg 100 g
Termőhely

Makizono – Kagoshima – Japán