Vörös raku ‘chawan’ – Shouraku műhely

49900 Ft

Sasaki sensei műhelyéből érkezett matcha tea fogyasztására használható gyönyörű aka, azaz vörös matcha csésze, kalligráfiával díszített fadobozban.

Csak 1 maradt készleten

Vörös raku 'chawan' - Shouraku műhely 49900 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Vörös raku ‘chawan’ – Shouraku műhely

2019-ben jártunk Sasaki mesternél, akitől két féle raku chawan csészét kaptunk, matcha teáink méltó képviselőjeként.
Az egyik a híres fekete, azaz kuro raku, a másik fajta pedig a vörös, azaz aka raku csésze.

A raku chawan (tea edény) és a matcha története elválaszthatatlan már Sen no Rikyu óta.
Tradicionálisan a matcha tea fogyasztására megalkotott, a természetet és a wabi sabi szemléletet magában hordozó edény, melyet különleges módon égetnek ki és alkotnak meg.

A csészét egy tömb agyagból válják ki, nem korongozott edényről van szó, hanem marokedény, melyet folyamatosan mélyítenek, vágnak, alakítanak ki.


Az aka raku, vörös csészét jelent. Kellemes, selymes, üvegszerű tapintása van. Gyönyörűen mutat benne a matcha tea és varázslatos élmény is elfogyasztani ebből a csészéből.
Az aka raku csészén itt-ott jellemzően feketés, grafit színű foltocskák vannak. Ezt úgy érik el, hogy a részben kiégetett csésze mellé faszenet tesznek és úgy égetik, amíg meg nem kapja a jellegzetes foltokat.
Az egyik fotón látszik is, ahogy Sasaki sensei ezt szemlélteti nekünk.


A Raku-yaki (raku kerámiák) az egyik legismertebb kerámia fajta Japánban. A Raku kerámiát tekintik a legmagasabb rangú tea edénynek, melyeket a tea ceremóniákon, tea összejövetelen használhatnak.

A (Raku-yaki) Raku kerámiának hosszú története van, és azt feltételezik, hogy körülbelül 450 évvel ezelőtt készítette Chohjiroh, aki a Raku család alapítója.
Sen no Rikyuh, aki a XVI. század híres teamestere és a modern tea ceremóniák wabi-sabi szemléletű megalkotója, a Chohjiroh által készített Raku-yaki csészét találta a legmegfelelőbbnek a matcha tea elkészítésére és fogyasztására.


A Sasaki család jól ismert a Shouraku fazekas műhelyben, kemencében található hagyományos Raku-yaki-ról, raku kerámiáról.
Maga a Shouraku kemence 1903-ban nyílt meg, és a kiotói tradicionális Raku-yaki kemencék egyike.

Volt szerencsénk találkozni és Balázsnak készíteni is egy fekete raku chawant (matcha tea csészét) Yamato Sasaki-val, aki Teruo Sasaki fia és a Shouraku kemence negyedik generációja.

A Kirai (Kíoshitsu) kemence-fazekas műhely avantgárd és újszerű műveket készít, amelyeket a hagyományos stílus nem korlátoz, miközben továbbra is a hagyományos Raku-yaki technikákat követi.
A Shouraku kemence viszont szigorúan követi a Raku-yaki lépéseit és hagyományos módszereit.

 

További információk

Tömeg 333 g
Méretek 12 × 8,5 cm