Népszerű
arnyekolas

Matsu no sakae 松の栄 matcha

21 000 Ft32 000 Ft

Koicha (sűrű tea) készítéséhez ajánlja a tea termelője, aki egy 15. generációs család legfiatalabb tagja Ujiban.

Igazán frenetikus matcha, mély, sűrű és édes, rendkívül komplex és összetett tea.

30 g-os fém dobozos kiszerelésben.

Törlés
Kosár

Leírás

Matsu no sakae 松の栄 matcha ( koicha 濃茶) 30 gr

Matsu no sakae 松の栄 – “Fenyő kincse”

Selymes, krémes állagú tea, hosszú utóízzel némi sóssággal és határozott édes érzettel. A termelője sűrű tea készítését javasolja belőle.

A Matcha lassú forgású gránit malmokkal kíméletesen 5-10 mikron szemcseméretű teaporrá őrölnek. A matcha – a szálas teákkal ellentétben – vízzel elkeverve és felhabosítva fogyasztható, tehát nem csak egy forrázat készül és így az egész tealevelet elfogyasztjuk – minden hasznos összetevőjével együtt.
Japánba a zen szerzetesek által került át a tea Kínából és ők népszerűsítették a fogyasztását is.

(Egy adag usuchához (híg tea) kb. 1,5-2 gr teaport (kb. 2 chashaku) és 60 ml, a koichához (sűrű tea) 3-4 gr (kb. 4 chashaku) matchát és 20-25 ml. vizet használj!)

A matchát a chawannak nevezett kb. 10-12 cm átmérőjű teáscsészében készítjük el, a bambuszból készült chasen teaecsettel keverjük habosra. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 fok között váltakozik. Nyáron inkább a hűvösebb vízzel készítsük el, télen pedig a melegebbel, de ezt a használt matcha típusa alapján is meghatározhatjuk.

A habosítás nem tart sokáig, technikája, mozdulata kis odafigyeléssel hamar megtanulható. “W” formáló ecsetmozdulatokkal, pillanatok alatt lesz habos és iható a tea. Az usucha felszíne akkor jó, ha habos, de buborékmentesen krémes, míg a koicha állaga pedig a megolvadt csokoládéhoz kell, hogy hasonlítson. Ez utóbbit nem habosítjuk, hanem pasztát készítünk belőle fokozatosan adagolva hozzá a vizet és eldolgozva a csomókat.

Napi egy csésze matcha fogyasztása felfrissíti a testet és a lelket.

Hasznos javaslat: A teapor csomósodását elkerülhetjük, ha átszitáljuk a teaport egy szűrőn keresztül, vagy pedig először hideg vízzel egy pasztát készítünk, utána öntjük rá a meleg vizet és habosítjuk.

Légmentesen lezárva és a hűtőszekrényben tároljátok!

Elkészítése előtt jó, hogy ha a teapor felmelegszik szobahőmérsékletűre. A legfrissebb ízek a doboz felbontását követő 7-8 hónapon belül jönnek elő a teából.


Koicha 濃茶, azaz sűrű tea elkészítése:

Teapor mennyisége: 3-4 gr (≈ 4 kk) 4 chashaku-nyi mennyiség
Víz mennyisége – hőfoka: 25 – 30 ml, 80 – 90°C
Nem habosítjuk, hanem pasztát készítünk belőle fokozatosan adagolva hozzá a vizet és eldolgozva a csomókat.

A jó és tökéletes koicha sohasem keserű, hanem intenzív, kiegyensúlyozott, különféle ízeket felvonultató tea-gyógyszer. Éppen ezért, csak a legjobb teákból lehet koichát készíteni. Jellegéből adódóan szertartásokra és különleges alkalmakra javasoljuk a koicha fogyasztását.


Részletes, ismeretterjesztő írásunk a matcha teáról, itt olvasható. Mi a matcha?

This post is also available in: English

További információk

Tömeg 30 g
Termőhely

Uji – Kyoto – Japán

Opció

Matsu no Sakae 30gr, Matsu no Sakae 30gr + 1 db matcha szett

Ez is érdekelhet...