Jázmin gyöngyök – Jázmin tea

Gyöngy formájúvá sodort, jázmin tea. Egzotikus, illatos, és kedves tea.

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Jázmin gyöngyök – jázmin tea

A jázmin tea (kínaiul: 茉莉花茶; pinyin: mòlìhuā chá) tulajdonképpen a jázminvirágok aromájával „illatosított” tea. A jázmintea alapanyaga általában zöld tea, de fehér és vörös (fekete) teát is használnak az elkészítéshez. A jázmintea íze finoman édes és nagyon illatos, egzotikus, virágos. Általában a teázással ismerkedők első számú teája a kezdeti időkben. Biztos vagyok benne, hogy jázmin teát mindenki ivott már életében.

A jázmin növényt feltehetően a Han-dinasztia idején (i.e. 206-tól i.sz. 220-ig) hozták be Kína területére, feltehetően Dél-Ázsia keleti részéről, Indián keresztül, és már az ötödik század körül használták a tea illatosítására.

A jázmin tea azonban csak a Qing-dinasztia (i.sz. 1644-től i.sz. 1912-ig) idején terjedt el, amikor a teát nagy mennyiségben kezdték el exportálni Nyugatra. Napjainkban még mindig gyakori ital, amelyet a teázókban szolgálnak fel világszerte.

A jázmin növényt magasan fekvő hegyekben termesztik. Az egyik leghíresebb termővidék Fujan tartomány. Természetes Kína más területein is készítenek (Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Guangdong, Guangxi és Zhejiang).

Érdekesség, hogy Japánban is ismert a jázmintea termesztése és készítése, különösen Okinawa prefektúrában, ahol Sanpin-cha (さんぴん茶) néven ismert.

Hogyan készítsd el a jázmin teát?

Ha a kínai gongfu készítési módot választod, akkor 80-85 fokos vizet használj, 5-7 gr jázmin teához, a teakészítő eszközöd legyen 150-170 ml-es, majd 30-50 másodperces felöntésekkel hosszasan teázhatod.

Európai mód szerint 400 ml-hez adjunk egy púpozott teáskanál jázmin gyöngyöt, öntsük fel 80 fokos vízzel és áztassuk 2-3 percig.

A jázmin gyöngyök készítése

A tealeveleket kora tavasszal szedik, és késő nyár végéig tárolják, amikor a friss jázminvirágok virágoznak. A jázminvirágokat korán szedik, amikor a kis szirmok még szorosan zárva vannak. A virágokat szedést követően, egészen estig pihentetik. Az éjszaka folyamán a jázminvirágok kinyílnak, és szabadjára engedik illatukat. Ekkor történik a „tea illatosítása”. A tea jázminnal való illatosításának két fő módszere van:

Az egyik módszer szerint a teát és a virágokat váltakozó rétegben helyezik egymásra;

a másik szerint a teát jázminvirágokkal keverik össze, és egy éjszakán át tárolják.

Több mint négy óra kell ahhoz, hogy a tea magába szívja a jázminvirágok illatát, ízét, aromáját. Az illatosítási folyamatot akár hatszor vagy hétszer is megismételhetik a legjobb minőségű teáknál, például különféle rügy teáknál, vagy akár a jázmin gyöngyök esetében.

A tea nedvességet szív magába a friss jázminvirágokból, ezért a romlás megelőzése érdekében újra meg kell szárítani. Ezért hasonlít a jázmintea inkább sárga teához, mivel a levelek az „illatosítási” folyamat alatt még oxidálódnak.

Dél-Kínában szokás, hogy a vendégeknek üdvözlő gesztusként jázminteát szolgálnak fel. Fuzhou városának helyi itala a jázmintea, mely a város virága is egyben.

Jázmin helye a kínai kultúrában

A jázmin szimbolikus jelentéssel bír a kínai kultúrában. Például a világörökség részét képező Ajanta falfestményeken a buddhista koronáját arany jázminvirágok díszítik. A jázmin illatáról úgy tartják, hogy az maga a Mennyország illata.

A múltban a fuzhou-i emberek a teát számos méreg ellenszereként tartották számon. A fuzhoui dialektusban a gyógyszervásárlás szó szerint azt jelenti, hogy teát vesznek; a gyógyszerkészítés, teát főznek; a gyógyszerszedés, teát isznak. Ez Kína egészén jellemző.

Fuzhou, Fujian fővárosa, a jázmintea termesztésének legfontosabb városa Kínában. A város egy folyó medencéjénél épült, és hegyek veszik körül. Fuzhou éghajlata enyhe, a csapadék bőséges és a nappali-éjszakai hőmérséklet-különbség egységes, ami kedvező feltételeket teremt a jázminvirágok növekedéséhez. És a teafák számára is megvan a szükséges mikroklíma – a jázminokat a folyók közelébe ültetik, míg a teafák 600 és 1000 méter közötti lejtőkön nőnek a tengerszint felett. 2011-es adat, hogy Fuzhou-ban 1200 hektáron teatermelés zajlik és 110 000 tonna jázminteát termelt abban az évben.

Kr. u. 960 és 1127 között (a Song-dinasztia idején) Fuzhou elnyerte a „Jázmin városa Kínában” nevet. Fuzhou-t tekintik a jázmintea-gyártás eredetének, és mindeddig ez az egyetlen város, ahol a teljes gyártási folyamat megtalálható. A jázmintea készítése a Tang-dinasztia idején kezdődött, de a Ming-dinasztia idején jelentősen megváltozott. A háború alatt a teatermelés is visszaesett, de az 1950-es évektől az 1990-es évekig a jázmintea-ipar fellendült, és elérte a teljes nemzeti termelés 60%-át.

A mai időkben aktív fejlesztések zajlanak, hogy a jázmin tea termesztés ismét fellendüljön Fuzhou-ban és a környező területeken.

Jázmin teáról írt tudományos kutatás.

További információk

Mennyiség: No selection

100 gramm, 50 gramm