yamabuki sencha
yamabuki
yamabuki-1

Yamabuki Sencha

7 400 Ft

2019 első tavaszi szedésű, frissítő, enyhén fanyarkás sencha, mindennapi teázáshoz ajánljuk.

60-70 fokos vízzel javasoljuk elkészítését.

Japánban vákum csomagolva, 100 gr-os kiszerelés.

Availability: In stock SKU: yamabuki-sencha Categories: , , , , Tag:
View cart

Description

Yamabuki sencha

2019 első tavaszi szedésű, yamabuki sencha, a mindennapok értékes kísérője, – főleg ’Yabukita’ fajtát tartalmazó – sencha blend Kagoshima-ból. Organikus termesztésű a japán szabványok szerint.

Frissítő, enyhén fanyar, de alacsony hőfokkal vagy hideg vízzel kellemes citrusos ital készíthető belőle.


Ajánlott elkészítési mód 2 főre:

10 gr sencha

  1. Első felöntéshez 90 ml vizet használjunk, ami 60 fokos legyen és 1 percig áztassuk. A leöntés közvetlenül az ivó csészénkbe történjen, az utolsó cseppig öntsük le a folyadékot a teáról. Minden cseppje rendkívül értékes.
  2. Második felöntésre 120 ml vizet használjunk és a vízhőfok 70 fokos legyen.
  3. Harmadik felöntésre szintén 120 ml víz, de már 90-100 fokos legyen

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 100 grammos kiszerelés.


A japán zöld teákról általában:

A japán zöld teákat jellemzően gőzölik, ezzel az eljárással állítják meg a levelek oxidációját (barnulását). (Létezik a kínai teákra jellemző sütés is.) A gőzölés mellett a japán ízlésre kifejlesztett növényvariánsok, jellegzetes vegetális, „umami-ban gazdag, „tengerifű” íz és zöld tea domináns termelés jellemzik az országot. (teafajták: sencha; bancha; gyokuro; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha stb.)

A Kyoto környéki Uji-ban általában rövid gőzölést (kb. 8 mp.) használnak. Az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek, emiatt nem igénylik a hosszú gőzölést. Japán más területein kicsit hosszabban – pl. 20-30 másodpercig – gőzölnek.

A hosszabban (1-2 perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikus módszer.)

Hosszú gőzöléskor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá varázsolja a teát, édessé, erőteljessé, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

This post is also available in: Magyar

Additional information

Weight 100 g
Terroir - Origin

Kagoshima prefecture – Japan

You may also like…