Fekete raku ‘chawan’ művészi fa dobozban – a kiotó-i Shouraku műhelyből

57900 Ft

Sasaki ‘sensei’ (mester) műhelyéből érkezett, matcha tea fogyasztására használható, gyönyörű fekete raku csésze, különleges fa dobozban. Ők az egyike a ‘raku’ nevet kapott 7 családnak Japánban – akik őrzik ezt a csodálatos készítési hagyományt. A raku csésze könnyű, puha és meleg érzetű. A fekete ‘chawan’ -ban gyönyörűen mutat a smaragdzöld matcha.

Bővebben a csészéről és történetéről lentebb olvashattok.

Elfogyott

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Fekete raku ‘chawan’ művészi fa dobozban – a kiotó-i Shouraku műhelyből

2019 szeptemberében jártunk – a Kiotó-tól északra élő – Sasaki mesternél aki az egyik ‘Raku’ nevet kapott család 3. generációs keramikusa, és az 1905 óta működő ‘Shoraku’ kerámia műhely jelenlegi vezetője. Fia és még néhány keramikus dolgozik vele ezen a helyen.

Majdnem egy egész napot töltöttünk a műhelyben egy gyönyörű japán juhar erdő közelében. Balázsnak volt szerencséje a mester felügyelete mellett elkészítenie saját fekete raku csészéjét, melyet a hazaérkezésünket követően, ennek a csészének a társaként küldött meg nekünk.
Természetesen a két legismertebb „alap” chawant mellett döntöttünk, hogy bemutatjuk Budapesten: egyik a fekete, azaz ‘kuro raku’, a másik pedig a vörös, az ‘aka raku’ csésze.

A teás körökben nagyra értékelt raku edény és a matcha tea története elválaszthatatlan – már Sen no Rikyu teamester óta.
Kifejezetten a matcha tea fogyasztására megalkotott, a természetet és a wabi sabi szemléletet magában hordozó edény, melyet különleges kézi módszerrel alkotnak meg és alacsonyabb hőfokon, rövidebb ideig égetnek ki. Ezért lesz a raku csésze könnyű, puha és meleg érzetű. Kellemes fogni és belőle inni.

Ez nem korongozott edény, hanem egy tömb agyagból kézzel formázzák, vájják ki, egy egyszerű eszközzel eltávolítva a fölösleget. Ez tulajdonképpen hasonlít a zen meditáció alatti elme kiürítéséhez. A folyamat „egyszerű”: el kell távolítani a fölösleget.

A különleges, – helyi kövekből őrölt – vastag máz és a hő eredményezi, hogy feketére ég a csésze, ugyanakkor figyelnek, hogy ne fűtésék túl a kemencét és ezért az anyag porózus marad.


A ‘Raku-yaki’ az egyik leghíresebb kerámia típus Japánban. Ezeket tekintik a legmagasabb rangú tea edényeknek melyet leggyakrabban a matcha fogyasztásához használnak.

Körülbelül 450 évvel ezelőtt készített ilyet először egy Chojiro nevű, császári udvarban tevékenykedő tetőcserép készítő, akinek az örököse később Tokugawa shóguntól megkapta a „Raku” nevet.
Sen no Rikkyu, aki a XVI. század híres teamestere és a modern tea ceremóniák wabi-sabi szemléletű megalkotója, a Chojiro által készített Raku-yaki csészét találta a legmegfelelőbbnek a matcha tea elkészítésére és fogyasztására.

A Shouraku műhely 1905-ben nyílt meg, és a kiotói tradicionális Raku-yaki kemencék egyike.

Sasaki mester sok avantgárd és újszerű művet is készít, miközben továbbra is a hagyományos Raku technikákat követi.

 

 

További információk

Tömeg 333 g
Méretek 12 × 8,5 cm
Termőhely

Uji – Kyoto – Japán