Lao Jingmai sheng puer 2012

4180 Ft8030 Ft

2012-es szedésű, Jingmai hegyen 5 évig érlelt puer tea. Általában Puer városában érlelik őket, ahol szelesebb a nyár és nem annyira párás. A termelő megkísérelte a teahegyen érlelni és milyen jól tette. 🙂

Lao Jingmai sheng puer tea 2012, tavaszi szüret
Lao Jingmai sheng puer 2012 4180 Ft8030 Ft

Elakadtál, hogyan válassz a teáink közül?

Lao Jingmai sheng puer 2012

Alapanyag: Nanzuo falu természetes teakertjei, Jingmai hegység
2012 tavaszán szedték
Feldolgozta: Chen Xiao Hua Nanzuo faluban.
357 g-os puer lepényekbe préselve, a Jingmai hegyen érlelve.

Ez a tea Nanzuo faluból származik, egy távoli faluból a Jingmai hegységben. A teatermelőnek ez volt az első termelése. A teakészítéssel való kezdés nehéz lehet, mert nem ismered a teavásárlókat, ami azt jelenti, hogy gyakran előfordul, hogy a termelés egy része eladatlan marad. Chen Xiao Hua a megmaradt teát süteményekbe préselte, és hagyta érlelődni, akkor, öt év érlelés után bízik abban, hogy el tudja majd adni, mert ígéretes tea vált belőle.

A tea figyelemre méltóan jól érlelődött ahhoz képest, hogy a teahegyen tárolták. Jingmaiban a nyári szezon nagyon csapadékos, és sok tea megpenészedik, ha nincs jól védve a pára ellen. Ez a tea jól be volt csomagolva, és túlélt öt veszélyes nyarat a Jingmai hegyen. Amikor 2017 késő tavaszán megérkezett barátunkhoz Puer városába még volt benne egy kis ebből a hegyi nedvességből, ez a tulajdonsága lecsillapodott, és mostanra egy édes és ásványos tea maradt, mérsékelten száraz körülmények között érlelve. Jellemzője egy tisztességes ‘huigan’ – visszetérő édesség, amely néhány felöntés után rögtön megérkezik.

Egy nagyon jól főzhető és olcsó tea, amely nagyszerű napi ivóeszköz, ha szereted a félig érlelt Pu-erh teákat.

Egy nagyon jól elkészíthető, nagyszerű mindennapi tea, intenzív gyümölcsösséggel és lekváros jegyekkel tarkítva. 2012-es alapanyag és feldolgozás, a tea ma 2022-ben 10 éves.


Jingmai – hegy történet

A Jingmai hegy híres hatalmas ősi teakertjeiről. A megművelt terület kétharmadát azonban fiatalabb ültetvények, úgynevezett természetes teakertek foglalják el. Az első ilyen jellegű ültetvényeket az 1970-es években telepítették Jingmai környékén. Ebben a korszakban a termelés növelése volt a fő cél; a teának olcsónak kellett lennie, hogy a tömegek számára is megfizethető legyen.

Abban az időben ezeket az új ültetvényeket az ősi teakertekhez képest előrelépésnek tekintették. Vegyszeresen trágyázták őket, rovaroktól és betegségektől növényvédő szerekkel védték őket; a gyomokat gyomirtó szerekkel fékezték meg, és a tea szedése gyorsabb volt, mint valaha, köszönhetően a teafák tetején lévő, jól metszett szedőasztaloknak.

Abban az időben a Pu-erh teát nem tekintették kivételes terméknek. Mindennapos tea volt, amelyet néhány megyei méretű gyárban kevertek és préseltek; évente csak néhány különböző teakorong volt kapható. Ezért a logika, amely e kertek Jingmaiban történő telepítése mögött állt, egyértelmű volt: a teakertek kezelési technikáinak korszerűsítése, kihasználva Jingmai magas fekvését és a helyiek szükséges szakértelmét a teatermesztés és -feldolgozás terén. A zöld forradalom elindult Jingmaiban.

A jingmai ültetvényeken termesztett tea különösen illatos volt, és a nagy menghai-i és lancangi teagyárak dicsérték. Abban az időben sok teaültetvény virágzott Jünnanban; ezt a lassú áremelkedés és az általános hazai fogyasztás növekedése támogatta. 2003 és 2007 között a “Puer bumm” a teaültetvények területének növekedéséhez vezetett, minden hegy több teát akart készíteni, egyre több teaüzletember hajtott egyenesen a hegyekbe, és akart egy tonnányi híres Puer teát.

2007-ben a piac összeomlott, és a teavilág megértette, hogy ez a növekedés csak egy rövid epizód volt a Puer tea szélesebb történetében. Az öreg növényekről származó tea ára az évek során tovább emelkedett, mert ezt az alapanyagot nem lehet újra előállítani. A Puer tea termelése Yunnanban többszörösére nőtt a tíz évvel korábbi szinthez képest. A kereslet növekedése ellenére a tea ára nem emelkedett; a verseny túl erős volt az alsó kategóriás piacon.

Öreg teafa Jingmai hegyen

Egy új remény…

Abban az időben a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy a Jingmai hegy hagyományos teaültetvényeit úgynevezett “természetes teakertekké”, vagy kínaiul Shengtai Cha Yuan-okká alakítja át. A projekt a műtrágya- és növényvédőszer-használat csökkentését, az ültetvények sűrűségének csökkentését azáltal, hogy 5 teafából 4-et kivágnak, és árnyékfákat telepítenek a teakertekbe. Ez a projekt hivatalosan 2010-ben indult, és meglehetősen sikeresen zajlott. A helyi ellenőrzés és a pénzügyi ösztönzők révén a helyiek megváltoztatták a technikáikat, és azóta drámai mértékben csökkent a növényvédő szerek használata.

A Jingmai hegy természetes teakertjei nem biogazdálkodással működnek. A teatermesztők permetezhetnek gyomirtó szereket, általában akkor, amikor nincs idejük a gyomok mechanikus irtására; a rovarirtó vagy gombaölő szerek permetezése azonban a helyi kormány jóváhagyásához kötött, és azt kollektívan végeznék. Tudomásunk szerint manapság ritkák a kártevők és betegségek, miért van ez így?

Az a döntés, hogy a teaültetvényeken a teafák 80%-át kivágják, őrültségnek tűnhet; a cél mégis az volt, hogy az egyes fák között legyen hely. Egy hagyományos teaültetvényen a fák olyan közel vannak egymáshoz, hogy a szedőasztalok egy szőnyeget alkotnak. Ez az egész teakertet sokkal sebezhetőbbé teszi a kártevők és betegségek terjedésével szemben, ezért az ilyen kertek leggyakrabban vegyszeres védekezésre szorulnak. A jingmai természetes teakertekben az egyes teafák közötti tér olyan puffert hoz létre, amely lelassítja a rovarok terjedését.

Ráadásul az árnyékot adó fák ültetése és a rovarölő szerek hiánya kedvező élőhelyet teremt a pókok számára. Ezek a természetes ragadozók további védelmet nyújtanak a kártevők és betegségek ellen a teakertekben. Az árnyékfák növekedésével egyre több ökológiai szolgáltatást nyújtanak: korlátozzák a napfényt, szabályozzák a hőmérsékletet, csökkentik a gyomok jelenlétét, tűzifát biztosítanak a főzéshez és a tea feldolgozásához, szerves anyagot juttatnak be, tápanyagokat pumpálnak a talaj mélyebb rétegeibe, és kényelmesebb körülményeket biztosítanak a teaszedők számára 🙂 .

Végül a trágyázás korlátozása – kétévente csak egyszeri trágyázás – korlátozza a növekedést és növeli a minőséget.

Jó döntés?

A hozamra gyakorolt hatás súlyos volt, de a jelenlegi helyzetben a kompromisszum nagyrészt megérte. A gyenge minőségű tea nem kelendő; a Jingmai a kiválóság imázsára törekszik, és a fiatal teakertek leveleinek minősége az új politika bevezetése óta javult. A friss levelek ára 2010 óta megnégyszereződött, és Jingmai nem küzd a teatermés értékesítésével.

További információk

Tömeg N/A
Mennyiség: No selection

100 gramm, 50 gramm

Termőhely: No selection

Jingmai – Yunnan – Kína