Népszerű
sencha karigane
Sencha-karigane-3
Sencha-karigane-2
Sencha-karigane-1

Sencha Karigane – organikus (JAS)

5 800 Ft

2020 tavaszi szedésű, sencha levélszárakat és leveleket tartalmazó, könnyed, édeskés-gyümölcsös főzetet adó tea. Organikus termesztésből.

Nyáron akár jéghideg vagy szobahőmérsékletű vízben is kiáztatható – munka vagy testmozgás mellé is kiváló frissítő, mindennapi japán zöld tea.

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 80 grammos kiszerelés.

A sencha tea fajtáról részletes beszámolót itt találsz. Balázs készített egy videót is, hogyan érdemes elkészítened ezt a teatípust.

Kosár

Leírás

Sencha Karigane – 80 gr

Kellemesen lágy, édes ízek és enyhe citrusosság kombinációja. Igazán zamatos, délutáni frissítő tea készíthető belőle.

Karigane: A Kyoto-i régióban Karigane (vadliba) (másnéven ’Kukicha’) a neve ennek a levélszárakat és leveleket tartalmazó, kifejezetten gyümölcsös, édeskés főzetet adó teának.
Sencha vagy gyokuro szárakat használnak általában ennek a teának az elkészítéséhez.

Nyáron akár jéghideg vagy szobahőmérsékletű vízben is kiáztatható – munka vagy testmozgás mellé is kiváló frissítő.
„Kötelező” minden japán tea szeretőnek.

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 80 grammos kiszerelés


A sencha tea fajtáról részletes beszámolót itt találsz. Balázs készített egy videót is, hogyan érdemes elkészítened ezt a teatípust.

A japán zöld teákról általában:

A japán zöld teákat jellemzően gőzölik, ezzel az eljárással állítják meg a levelek oxidációját (barnulását). (Létezik a kínai teákra jellemző sütés is.) A gőzölés mellett a japán ízlésre kifejlesztett növényvariánsok, jellegzetes vegetális, „umami-ban gazdag, „tengerifű” íz és zöld tea domináns termelés jellemzik az országot. (teafajták: sencha; bancha; gyokuro; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha stb.)

A Kyoto környéki Uji-ban általában rövid gőzölést (kb. 8 mp.) használnak. Az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek, emiatt nem igénylik a hosszú gőzölést. Japán más területein kicsit hosszabban – pl. 20-30 másodpercig – gőzölnek.

A hosszabban (1-2 perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikus módszer.)

Hosszú gőzöléskor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá varázsolja a teát, édessé, erőteljessé, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

This post is also available in: English

További információk

Tömeg 80 g
Termőhely

Uji – Kyoto – Japán

Ez is érdekelhet...