Az európaiak fekete teának ismerik, a kínaiak pedig vörösnek nevezik, a főzet színe miatt. Erőteljesen oxidált tealevelekből áll, mely folyamat megváltoztatja a zöld tealevelek kémiai és fizikai jellemzőit. Barna színű lesz, besötétedik, illata mézes, édes, virágos lesz, íze pedig karakteres.

Fekete tea feldolgozása: A leszedett leveleket fonnyasztják, sodorják és ezután egész hosszan hagyják oxidálódni. Ez akár 2-4 hétig is tarthat. Ehhez szükséges az állandó hőmérséklet (29 fok), a tea által termelt hő, a polifenolok és az oxigén. Az oxidációs folyamat ebben a modern korban is manuális ellenőrzés és kezelés mellett történik, amelyet csak egy nagy tapasztalattal rendelkező személy képes csak elvégezni. A folyamat végén szárítják, besütik a tealeveleket. Ennek kettő szerepe van, leállítja az oxidációt és kivonja a maradék nedvességtartalmat is a levelekből.

1 kg friss tealevél, körülbelül, 225 gramm kész fekete / vörös teát ad, melynek maradék nedvességtartalma kb. 3%.
A yunnani rügy teákat 85 – 90 fok körül készítsük el, a fujiani és „feketébb” teákat pedig 90-95 fok között. Az utolsó felöntések akár 98-100 fokos vízzel is mehetnek.