A puerh tea, fermentált tea, amit több évig is érlelhetnek, amíg kialakul végső karaktere, varázslatos „földes” íze.
Eredeti termőhelyének központjáról a kínai Yunnan tartomány Pu’er városáról kapta a nevét. Több mint százféle, csak itt honos, széles levelű teafa-fajta él itt. Ezek közül sok vadon termő, vagy pedig elvadult császári teaültetvényekről maradt meg az utókornak. A puerh tea alapanyagául szolgáló, speciális kémiai összetétellel rendelkező tealevelek alkalmasak a hosszan tartó érlelésre. A puerh teának az a tea nevezhető, mely a Camellia Sinensis, nagylevelű, yunnani alfajok valamelyikéből készül és származik.
Az 1980-as évektől kezdődően exportálják, de még napjainkban sem tették nyilvánossá a gyártási folyamatot. A puerh tea lehet “zöld tea” (sheng puerh) és mesterségesen, “gyors fermentált” (shu puerh).
Áruk – a borokéhoz hasonlóan – a termelőtől, évjárattól és „recepttől” nagymértékben függ.
Emésztés segítő hatású és anyagcsere fokozó. A Yunnan-ban élők a zsíros ételek fogyasztása után isznak rendszeresen puerh teát és nagyon alacsony számban találunk náluk szív és érrendszeri megbetegedéseket.
Jó megfázásra, torokfájásra is.
A jó „sötét” puerh tea komplex, földes jegyekkel rendelkezik, az „őszi levelek” íz világát hozza, dohosság nélkül.
A lecsengés nagyon sima és tiszta, enyhe édességgel.
A „világos” puerh tea olyan, mint egy nagyon összetett, „vaskosabb íz-világú” zöld tea, friss, élénk savakkal, de dohányos vagy akár parfümös illatokkal. Íze az évek alatt az érés során gyönyörűen kisimul.

Sheng (zöld) puerh teához gaiwan használható, 85 – 90 fok körüli víz áll nekik jól.
Shu (érlelt) puerh-eknek 100 fokos víz és yixingi agyag kanna a megfelelő.