A matcha a japán teaceremóniában (Cha no Yu 茶の湯 vagy ChaDo 茶道) használt porrá őrölt tea.

Kizárólag Japánban készítik, a többi (esetleg más országból származó) teaőrleményt “zöld tea por”-nak nevezzük.

A magas minőségű teának édeskés, umami-ban gazdag íze van, nem keserű. A rendkívül gondos, kíméletes termesztésnek és feldolgozásnak köszönhetően, a teában rejlő jótékony anyagok (antioxidáns hatású polifenolok, amino savak, ásványi anyagok stb.) teljes értékükben megmaradnak. Az igazi matcha-t kizárólag “tencha”-ból készítik, őrlik porrá ami egy, már részlegesen feldolgozott és előkészített zöld tea alapanyag. Kiemelkedően magas L-Theanine aminosav tartalmát a szedés előtti árnyékolásnak köszönheti amely felerősíti az édeskés ízeket. Mivel itt a gránitmalmokkal gondosan finom porrá őrölt levelet fogyasztjuk el – és nem pedig egy belőle készült főzetet – ezért a zöld tea összes jótékony hatóanyaga többszörös koncentrációban kerül be a szervezetünkbe.

Amellett, hogy a hagyományos japán tea ceremónia itala, élvezeti és egészségmegőrző italként is fogyaszthatjuk a mindennapokban (az elkészítésének szabályait illik legalább alap szinten betartani) emellett egy “másik matcha” az úgynevezett “culinary grade” kategória az italok-desszertek alapanyaga is a mai modern gasztronómiában. Japánon belül a Kyoto melletti Uji a hazája a tea-ceremóniához használt matcha-nak, Nishio város (Aichi prefektúra) pedig a gasztro-matcha-nak.

Önmagában fogyasztva ezeket a teákat ajánljuk kínálatunkból: Kiwamecha, Matsunosakae, Oguranomukashi, Shyoujyu, Unryu, Matsunosono

Konyhai felhasználásra (pl. tejes italokhoz, koktélokhoz, desszertekhez) és a mindennapokra:  Organic Matcha, Hojicha (ez utóbbi egy pirított zöld tea por)

80 Celsius fokos, tiszta forrásvizet vagy szűrt vizet használj az elkészítéséhez! Fontos, hogy a teához használt víz alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkezzen.