Gyokuro dangocha 2019

Végre egy hosszabban teázható Uji-gyokuro! Édes, friss, ugyanakkor – sodortsága miatt – kiegyensúlyozottabban engedi szabadjára az ízeket mint általában ez a típus.

A kézzel apró rögökké sodort teát el is lehet rágcsálni, mint egy “teacsipszet”. Mi is így kóstoltuk először Masahiroval. A másik részét pedig lassan elszürcsöltük.

Igazi ritkaság. 2019 tavaszi szüret

 

6.000 Ft

Készleten

0 out of 5 based on 0 customer ratings
Még nem írtak véleményt
Kérdezni szeretnék!
Cikkszám: Z019-gyokuro-dangocha Kategóriák: , , , , , Címke:

Termék leírás

Gyokuro dangocha

Aki szereti a gyokuro édességét de egy picit hosszabban teázna és nem bánja ha nem annyira töményen édes az itala, annak ajánljuk ezt a különlegességet.

2018 májusában látogattuk meg Masahiro-t, aki a Yoshida család egyik fiatal, ambiciózus, fekete öves karatésa (és tényleg 🙂 ). Kis manufaktúrájukban tradicionális módszerekkel, sok generáció óta készítenek teát a japán tea szülővárosában, Uji-ban. (a matcha-ik nagy rajongói is vagyunk) Ez volt az első tea amit nála ittunk és azonnal beleszerettünk. Mindenképpen szerettük volna ezt Veletek megosztani. Hát tessék! 🙂

Hagyományos módon (rizsszalmával) árnyékolt, kézzel szedett zöld tea. A gyokuro-hoz szedett leveleket is 3-4 hétig árnyékolják csakúgy mintha matcha-t (pontosabban “tencha”-t) készítenének belőle. A napfény jelentős részét kizárják így, melynek hatására a teában megnövekszik a klorofill termelés – ezért szép zöld lesz, az aminosavak pedig nem alakulnak át – ezért pedig zsenge, édes marad.

Javasolt készítési mód:

Ehhez a teához lehet picit magasabb hőfokot és hosszabb áztatási időt használni mint általában a gyokurokhoz. 60 °C-ra visszahűtött, (alacsony ásványi-anyag tartalmú és lágy) vízzel kezdj és kb. 6-8 gr teát használj 100-150 ml vízhez. A teakészítéshez használt eszközök legyenek előmelegítve. Előbb a csészékbe öntsd a vizet, majd a csészékből a kyusu edénybe. Így mindig annyi tea készül el, ahány csésze van. Az első felöntés lehet 2,5 – 3 perc a második felöntés egy másfél perc és lassan tovább lehet emelni a vízhőfokot 75-(80) celsius fokig.

A teázás végeztével mindenképpen fogyaszd el az értékes leveleket (legalább egy részét) egy cseppnyi ecetes-szójaszósz kíséretében. Rendkívül ízletes.

35 gr-os kiszerelés

Elkészítési javaslat

vízhőmérséklet
áztatás
+ további
felöntésenként
több alkalommal
felönthető

8gr + 1liter
vízhőmérséklet
szobahőmérsékletű
tedd hűtőbe
8 órát
vedd ki a
hűtőből és már
fogyaszthatod is

7 gr
vízhőmérséklet
65℃
áztatás
2-4perc
többször újra felöntheted
+ 10mp további
áztatásonként
Gongfu tea készítése:
1. , a vízhőmérséklet ℃
2. áztatás + további felöntésenként
3. több alkalommal felönthető
Jeges tea készítése:
1. 8gr + 1liter, vízhőmérséklet szobahőmérsékletű
2. tedd hűtőbe 8 órát
3. vedd ki a hűtőből és már fogyaszthatod is
Nyugati tea készítése:
1. 7 gr, vízhőmérséklet 65℃
2. áztatás 2-4perc
3. többször újra felöntheted, + 10mp további áztatásonként

Egyéb információk

Additional Information

termőhely

Uji – Kyoto – Japán

Weight
35 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyokuro dangocha 2019” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé.