Fukamushi Asanoka 2018 (JAS organic)

Első tavaszi szedésű, hosszan gőzölt (fukamushi) sencha Komaki úrtól, Kagoshimából. A hosszú gőzölés umami-ban gazdagabb ízeket eredményez és felpuhítja a tealeveleket amelyek szárítás után széttöredeznek, emiatt erre a típusra jellemző a “szűretlen” hatást keltő elkészült főzet és a tartalmas, gazdag íz. Az apró tealevél darabkákat az itallal együtt elfogyasztjuk, így még több hasznos anyag kerülhet a szervezetünkbe. Hidegen áztatva is kiváló!

Umami-ban gazdag íz, édes lecsengéssel. Friss, intenzív illat és szín.


Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 80 grammos kiszerelés

5.850 Ft

Készleten

0 out of 5 based on 0 customer ratings
Még nem írtak véleményt
Kérdezni szeretnék!
Cikkszám: Z022-fukamushi-asanoka Kategóriák: , , , , , Címke:

Termék leírás

Fukamushi Asanoka 2018 (JAS organic – Kagoshima)

‘Ichi ban cha’, azaz első szedésű tea. 2018 április 11-én szedték Kagoshima prefektúra Hioki körzetében, Komaki úr organikus birtokán. Ez az első év, hogy az Asanoka náluk organikus teát ad, hiszen több év kell, hogy egy hagyományos termelésről átálljanak. Hosszabban gőzölt (fukamushi), ez pedig – a sok apró tealevél/rügy darabka miatt is egyedi ízgazdagságot és édességet eredményez.

Az ‘Asanoka’ teanövény variánsból készült, amelyhez a Yabukita és egy másik kínai teanövény variánst kereszteztek 1996-ban. Relatíve fiatal fajtának minősül a japán teás világban. Nagyon jól ellenáll a fagynak és a hidegebb időjárásnak, leggyakrabban sencha-t és fukamushi sencha-t készítenek belőle.

Amino savakban gazdag (umami), visszafogottan édeskés íz jellemzi.

Pár szóban Komaki úrról – a tea készítőjéről:

Egy harmadik generációs teakészítő család fejeként gazdálkodik két felnőtt fiával együtt Japán, Kagoshima prefektúrájában (azon belül Kinpo városkörzet, Hioki rész). A család összesen 65 éve foglalkozik teakészítéssel. Édesapja pedig Ujiban (Kyoto) tanulta a teakészítést. Általában csak 5-en dolgoznak a földeken és a saját gyárukban is, csak a szüreti időszakban csatlakoznak hozzájuk segítők. Saját feldolgozó résszel is rendelkeznek tehát közvetlenül a teamezőik mellett, mely a jó zöld tea készítésnél az egyik elengedhetetlen feltétel.

25 éve foglalkoznak bio termesztéssel (annak idején az elsők között kezdték el) és manapság évről évre növekszik organikus megművelésű területeiknek aránya. A teanövények itt egy jellegzetes fekete földben (japánul ‘Kuroboku’) nevelkednek, amely vulkáni hamuban gazdag és jó vízelvezetési tulajdonságokkal bír.

Általában fukamushi (hosszan gőzölt) teát készítenek, jellemzően sencha-t.

A japán zöld teákról pár információ:

A japán zöld teákat jellemzően gőzölik, ezzel az eljárással állítják meg a levelek oxidációját (barnulását). (Létezik a kínai teákra jellemző sütés is.) A gőzölés mellett a japán ízlésre kifejlesztett növényvariánsok, jellegzetes vegetális, „umami-ban gazdag, „tengerifű” íz és zöld tea domináns termelés jellemzik az országot. (teafajták: sencha; bancha; gyokuro; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha stb.)

A Kyoto környéki Uji-ban általában rövid gőzölést (kb. 8 mp.) használnak. Az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek, emiatt nem igénylik a hosszú gőzölést. Japán más területein kicsit hosszabban – pl. 20-30 másodpercig – gőzölnek.

A hosszabban (1-2 perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikus módszer.)

Hosszú gőzöléskor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá varázsolja a teát, édessé, erőteljessé, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)


Javasolt készítési mód:

1. Tegyél 5 gr (kb. 1 tk) tealevelet, egy japán teáskannába (‘kyusu’, ‘hohin’ vagy ‘shibodarashi’), kb. 200 ml vízhez.
2. Hűtsük vissza a felforralt vizet 65-70 ° C-ra és öntsük a kannában pihenő tealevelekre.
3. Az első áztatási idő 30 másodperc – 1 perc legyen, majd gyorsan szűrjük le.
Ugyanazt a tealevelet – japán zöld teáknál kb. 3-szor, 4-szer lehet leönteni, viszont sokáig a nap folyamán nem lehet eltárolni mert oxidálódik. A második, harmadik felöntéshez picit melegebb (80° C – 85° C) vizet haszálj! Ezeket a felöntéseket már szinte azonnal le kell önteni, mert különben a főzet túlzottan erős, netán keserű lesz.

A teakészítés egyéni ízlés kérdése is, ezért ugyanazt a teát próbáld meg többféle módon is elkészíteni, hogy rálelj, a saját világodra! Jó kísérletezést!

Elkészítési javaslat

vízhőmérséklet
áztatás
+ további
felöntésenként
több alkalommal
felönthető

8gr + 1liter
vízhőmérséklet
szobahőmérsékletű
tedd hűtőbe
8 órát
vedd ki a
hűtőből és már
fogyaszthatod is

7 gr + 200ml
vízhőmérséklet
60℃
áztatás
2 perc
többször újra felöntheted
+ 10mp további
áztatásonként
Gongfu tea készítése:
1. , a vízhőmérséklet ℃
2. áztatás + további felöntésenként
3. több alkalommal felönthető
Jeges tea készítése:
1. 8gr + 1liter, vízhőmérséklet szobahőmérsékletű
2. tedd hűtőbe 8 órát
3. vedd ki a hűtőből és már fogyaszthatod is
Nyugati tea készítése:
1. 7 gr + 200ml, vízhőmérséklet 60℃
2. áztatás 2 perc
3. többször újra felöntheted, + 10mp további áztatásonként

Egyéb információk

Additional Information

termőhely

Kagoshima – Japán

Weight
80 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fukamushi Asanoka 2018 (JAS organic)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé.