Sencha Karigane

2019 tavaszi szedésű, levélszárakat és leveleket tartalmazó, kifejezetten gyümölcsös, édeskés főzetet adó tea. Elkészítéséhez édes sencha szárakat használtak, organikus termesztésből.

Nyáron akár jéghideg vagy szobahőmérsékletű vízben is kiáztatható – munka vagy testmozgás mellé is kiváló frissítő. „Kötelező” minden japán tea szeretőnek.

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 80 grammos kiszerelés.

4.700 Ft

Készleten

0 out of 5 based on 0 customer ratings
Még nem írtak véleményt
Kérdezni szeretnék!
Cikkszám: Z023-Karigane-sencha Kategóriák: , , , , Címke:

Termék leírás

Sencha Karigane

Karigane: A Kyoto-i régióban Karigane (vadliba) (másnéven ’Kukicha’) a neve ennek a levélszárakat és leveleket tartalmazó, kifejezetten gyümölcsös, édeskés főzetet adó teának. Gyokuro és sencha szárakat használnak általában ennek a teának az elkészítéséhez.

Nyáron akár jéghideg vagy szobahőmérsékletű vízben is kiáztatható – munka vagy testmozgás mellé is kiváló frissítő. „Kötelező” minden japán tea szeretőnek.

Japánban csomagolt, hűtve tárolt, 80 grammos kiszerelés

A japán zöld teákról általában:

A japán zöld teákat jellemzően gőzölik, ezzel az eljárással állítják meg a levelek oxidációját (barnulását). (Létezik a kínai teákra jellemző sütés is.) A gőzölés mellett a japán ízlésre kifejlesztett növényvariánsok, jellegzetes vegetális, „umami-ban gazdag, „tengerifű” íz és zöld tea domináns termelés jellemzik az országot. (teafajták: sencha; bancha; gyokuro; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha stb.)

A Kyoto környéki Uji-ban általában rövid gőzölést (kb. 8 mp.) használnak. Az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek, emiatt nem igénylik a hosszú gőzölést. Japán más területein kicsit hosszabban – pl. 20-30 másodpercig – gőzölnek.

A hosszabban (1-2 perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikus módszer.)

Hosszú gőzöléskor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá varázsolja a teát, édessé, erőteljessé, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

Elkészítési javaslat

vízhőmérséklet
áztatás
+ további
felöntésenként
több alkalommal
felönthető

8gr + 1liter
vízhőmérséklet
szobahőmérsékletű
tedd hűtőbe
6-7 órát
vedd ki a
hűtőből és már
fogyaszthatod is

4gr + 300ml
vízhőmérséklet
75℃
áztatás
4 perc
többször újra felöntheted
+ 10mp további
áztatásonként
Gongfu tea készítése:
1. , a vízhőmérséklet ℃
2. áztatás + további felöntésenként
3. több alkalommal felönthető
Jeges tea készítése:
1. 8gr + 1liter, vízhőmérséklet szobahőmérsékletű
2. tedd hűtőbe 6-7 órát
3. vedd ki a hűtőből és már fogyaszthatod is
Nyugati tea készítése:
1. 4gr + 300ml, vízhőmérséklet 75℃
2. áztatás 4 perc
3. többször újra felöntheted, + 10mp további áztatásonként

Egyéb információk

Additional Information

termőhely

Uji – Kyoto – Japán

Weight
80 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sencha Karigane” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé.