Népszerű
kabusecha

Kabusecha Kanayamidori 2019 100gr

5 800 Ft

Édeskés, erőteljes ízű tea, egy termőhelyről (Dosenbo/Kyoto pref.), egy japán növényfajtából. (Kanayamidori)

Ideális választás lehet annak például aki szereti a gyokuro-t és hasonlót, de annak egy mindennap fogyasztható alternatíváját keresi.
Javasoljuk picit magasabb hőmérsékletű vízzel elkészíteni, hogy az édesség mellett egy egészséges fanyarság egyensúlyba tudja hozni a teát!

100 gr-os kiszerelésű, Japánban csomagolva és megfelelően (hűtve) tárolva – így garantáltan friss teát kapsz tőlünk.

 

Elérhetőség: Elfogyott SKU: Kabusecha-kanayamidori Kategóriák: , , , , , Cimke:

Leírás

Kabusecha Kanayamidori 2019 (JAS organic)

A Kanayamidori ( かなやみどり) teanövény fajtából jellemzően sencha típusú japán teát készítenek. Jellemző rá a krémes, szinte picit “tejszínes” aroma és lágy, édeskés íz. 1949-ben nemesítették ezt a fajtát a Yabukita és egy shizuoka-i fajta keresztezésével. A Shizuokában található Kanaya faluról kapta a nevét (mely a mai időkben már nem létezik, egyesült a Shimada településsel) és 4 nappal később lehet szedni mint a Yabukitát. (ez hasznos a munka elosztás szempontjából a termelőknek) Nagyon jó hideg tűrő képessége van, ideális magas minőségű, sencha-k készítéséhez.

A kabuse szó jelentése: árnyékolt, míg a cha jelentése: tea. Tehát árnyékolt Kanayamidori teáról beszélünk.
Az árnyékolás technikáját a 16. században találták fel Japánban (Uji-ban) a matcha-k és később a gyokuro készítéséhez.
Kb. két hetes árnyékolási időszakot követően szedett tea kellemesen édes marad. A sencha típusok között talán picit különlegesebb kategóriának minősül hiszen munkaigényesebb az elkészítése. Az árnyékolás történhet úgy, hogy a teljes terület fölé kifeszítenek egy sűrű szövésű hálót vagy pedig csak a bokrokat takarják le hosszában. (igen, van különbség az ízben…:-) )

Egy picit magasabb hőmérsékletű víz áll jól ennek a teának. Ha túlságosan visszahűtjük, túlzottan édes és gyenge marad, fanyar egyensúly nélkül. Ideális választás lehet annak aki szereti például a gyokuro-t, de egy picit elfogadhatóbb árú teát keres mindennapi fogyasztásra.

Balázs írt egy ismertetőt a sencha teáról, itt olvashatjátok.

Sencha tea

A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

Az édesebb japán zöld teák speciális termesztési módszere az árnyékolás – amelynek több módja is létezik és a 16. században találták ki Japánban. Általában az egész ültetvény fölé (változó ideig) árnyékoló hálót feszítenek ki. (most már ritkaságnak számít a régen elterjedt náddal, rizsszalmával történő árnyékolás) Az árnyék miatt a levelek smaragdzöld színűek és édesek maradnak. Az “umami” íz élményt igyekeznek így kiemelni ami a levelek aminosav gazdagságnak köszönhető. A ceremónia matcha, a gyokuro és a kabusecha árnyékolt ültetvényekről származó levelekből készül.

 


Javasolt készítési mód:

1. Tegyél 5 gr (kb. 1 tk) tealevelet, egy japán teáskannába, kb. 200 ml vízhez.
2. Hűtsd vissza a felforralt vizet 75-85 ° C-ra és öntsd a kannában pihenő tealevelekre.
3. Az első áztatási idő 1  perc legyen, majd gyorsan szűrd le. Utána rövidebb időt használj (30 mp vagy szinte azonnal)!

A japán zöld teát kb. 3-szor lehet leönteni és mindig frissen el kell fogyasztani. A második, harmadik felöntéshez picit melegebb még melegebb vizet használj! Ezeket a felöntéseket már szinte azonnal le kell önteni, mert különben a főzet túlzottan erős, esetleg keserű lesz. (ami nem feltétlenül probléma, mi is szeretjük 🙂 )

A teakészítés egyéni ízlés kérdése is, ezért ugyanazt a teát próbáld meg többféle módon is elkészíteni, hogy rálelj, a saját világodra! Jó kísérletezést!


A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

This post is also available in: English

További információk

Tömeg 100 g

Ez is érdekelhet...