A tea növény variánsai (fajtái)

Eredet

A legrégebbi teanövényeket Yunnan, Észak – Vietnám, Észak – Laosz, Észak – Burma és Assam határ menti területein fedezték fel, így ezt tekintjük a tea szülőhelyének. A régióban mindenütt öreg teafák találhatóak. Az ősi teanövény variánsok: Qiao mu Da Ye Zhong (Magas fa, Nagy levelű fajta) néven hívják. A Qiao mu Da ye zhong növények dugványaiból szaporított tea növényeket Da Ye Zhong (Big Leaf Varietal) néven hívják, amely a nyugati tudományos irodalomban Camellia sinensis -Assamica néven ismer.

Erről a térségből terjedt el egész Dél-Kínában, az ember segítségével. A teát a Jangce folyótól délre, szinte mindenhol termesztik. A legtöbb teaültetvény a Tang dinasztia óra (618-906) létezik. A történetek szerint 810-ben egy buddhista szerzetes vitte a tea magjait Japánba, majd a 19. században először a hollandok, majd a britek vitték át gyarmataikra (különösen Assam és Darjeeling területére) Nem szabad elfelejteni, hogy Indiában létezett a teanövény, csak az Assamica variáns. A későbbiekben került át a tea Afrika kontinensére, majd Dél-Amerikába. A szub-trópusi klíma kedvez a növényeknek.

Hosszú időn keresztül a teaültetvényeket magról szaporították, így a újonnan születő növény, egyéni DNS-el rendelkezett, egyedi ízzel, aromákkal. Ez eredményezte azt a sok-sok variánst, amely ma is létezik, az evolúció. Természetesen a növények keresztezését is próbálták, melyekkel nagy sikersztorik jöttek létre. Az egyik a sok közül a tajvani Ruby 18 teanövény variáns, amely egy tajvani teafajta és az Assamica keresztezéséből született. A keresztezés azért is kellett, hogy az adott térség éghajlatához tudjon alkalmazkodni a növény. A mai időkben klónozzák a teanövényeket, azaz hajtásról szaporítják, így a születő teanövények genetikailag azonosak lesznek és minden arról való teának jellemző íze megmarad.

Kínában léteznek a klímához tökéletesen alkalmazkodó növények, melyeket “Xiao Ye Zhong” (kis levelű fajták) néven fognak össze. Az ezen belüli fajtáknak, külön elnevezésük van. Például a Zhu Ye Zhong Qimen tartományban, a Fu Yun zhong Tanyang tartományban, vagy Természetesen nem csak a Camellia sinensis var egy fajta van. sinensis, de számtalan számuk van. .

A Japánban és Koreában termesztett fajták szintén a helyi körülményekhez alkalmazkodott variánsok, melyeket a Camellia sinensis var. sinensis-ből származnak.

A Camellia sinensis var különböző fajtái is léteznek. assamica, és ezen kívül bizonyos fajták az assamica és sinensis fajták keresztezéséből származnak; különösen Indiában. Ezért általában a hibridekről vagy a klónokról beszélnek a fajták helyett. Kínában a var. Az Assam Da Ye Zhong-nak nevezik, és leginkább Yunnan-ban termesztik, vagy természetesen ott van, mint a régi teafa. A nómenklatúra egyik jelentős problémája abból fakad, hogy a helyi levelek Xiaoyezhong (kis levélfajták) folytonos tenyésztése “Dayezhong” (nagy levélfajtának) nevezik, annak ellenére, hogy valójában a fajta sinensis. Ezért a Dayezhong kifejezés nem mindig utal a var. assamicá.

Ezenkívül különbséget tesznek a Camellia sinensis varon belüli tea növényfajták különböző csoportjai között. sinensis: egyrészt a Da bai fajták, majd a Zhong ye zhong, ezen belül pedig az wulong tea fajták.

1. A fehér, zöld, vörös és Pu Er tea variánsai jellemzően:

Da Ye Zhong
Xiao Ye Zhong
Da Bai
Zhong Ye Zhong

2. Az wulong klasszikus fajtái

Si Da min cong: Da Hong Pao, Tie Luo Han, Bai Ji Guan és Shui Jin Gui
Anxi wulong variánsok: Tie Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan, Mei Zhan, Rou Gui

Shui Xian

Shui Xian (Narcissus) egy ősi fajta. Eredetileg a Wudong-hegyről (a Phoenix-hegység Guangdong megyéjéből) származik. Ott még mindig fellelhetőek öreg Shui Xian teafák. Minden Phoenix Egyetlen Bush a Shui Xian bokrokból vagy fákból származik. Egy korábbi split-off a Shui Xian Bai Ye (“Narcissus White Leaf”) a növények fehéres levelek. Az 1980-as évektől bizonyos régi teafák (anyafák) levágása bizonyos illatanyagokkal történik, hogy különleges Shui Xian fajtákat állítsanak elő, pl. Gui Hua Xiang (“Osmanthus Smell”), Huang Zhi Xiang (“Gardenia Smell”), Rou Gui Xiang (“Cinnamon Smell”), Xing Ren Xiang (“Hony Orchid Smell” , Mo Li Xiang (“Jasmine Smell”), stb. A Shui Xian-t hosszú évek óta Wuyishanban, Fujianban (Wuyi Rock Tea: Shui Xian) termesztik, és már több mint száz évvel ezelőtt termesztett tea bokrokat termesztenek (Zhang Ping Shui Xian), a Brown Oolong (Bei Huo Shui Xian) vagy újabban a fekete tea (Shui Xian Gong Fu) esetében. A Shui Xian-t Tajvanon is termesztik.
Tajvani variánsokQing Xin wulong, Ruan Zhi wulong

3. Újonnan nevelt fajta wulonghoz és néhány ősi, kevéssé ismert fajta

Jin Xuan, Cui Yu, Hong Yu, Si Ji Chun, Qing Xin Gan Zhong, Huang Gan, Da Man Zhong, Fo Shou, Qi Lan, Ban Tian Yao, Wu Yi Zhong, Ai Jiao Wu LongJin Guan Yin, Huang Guan Yin, Jin Mu Dang

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.