Puer tea

A puer vagy puerh tea meghatározása minden olyan tea, ami a Kína, Yunnan tartomány területéről származó, Camellia Sinensis nagylevelű (Da Ye Zhong) alfajaiból származó tea.

Létezik zöld vagy élő (sheng) és mesterségesen fermentált, hei cha módon elkészített változata is (shu). Mind a sheng mind pedig a shu puernek jól áll az idő és meghálálja a gondos és megfelelő tárolást, érlelést. A teában dolgozó mikroorganizmusok ugyanis élőek, folyamatosan változik és érik a tea általuk.

Sheng puer

A sheng azaz élő, nyers vagy zöld puer kézzel szedett és napon szárított alapanyagokból készült, hasonlóan egy zöld tea feldolgozási módhoz. A napon történő kíméletes szárításnak és a gyors, wokban történő, alacsony fokos besütésnek (melynek célja az oxidáció megállítása) a tea élő marad és az idő előrehaladtával folyamatosan változik. Az elkészült, leveles mao cha-t, az alapanyagot profi teamesterek szakértelme szerint keverik össze, a különféle levélosztályokat. A pillanat tört részéig tartó gőzölés követően formába préselik a teát, melynek többféle formája is lehet. Legelterjedtebb a Bing cha, azaz “lepény” vagy “torta” forma. A sheng puer teák alap teája lehet ültetvényes, vad vagy félvad teafa is.

Shu puer

A szó jelentése fermentált, érett, vagy sötét teák elkészítését az 50-es évek legvégén találták fel, mivel megnövekedett az érett puerek iránti kereslet a teapiacon. Az első mesterségesen fermentált teákat a Menghai és Kunming város teaüzemében gyártották, 1972-ben. Szintén yunnani, nagylevelű teából kell hogy készüljön a tea, emberi beavatkozással, posztfermentált, eljárással.

Elképzelhető, hogy a hei cha feldolgozási módot ültették át és gondolták tovább a shu puerek készítésekor, illetve akár véletlen is okozhatta a shu puerek létrejöttét.

A leveles, fermentációs folyamaton végigment shu puer alapanyagokat, levélosztályokba sorolják. Létezik Gong ting, Te ji, Da Jin Ya, Jin Ya és Cha tou kategória, a levelek nagysága szerint pedig 10 kategóriát használnak. Az 1 a legkisebb levélméret, a 9-10 a nagy, kifejlett leveleket takar.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.