Puer tea

A puer vagy puerh tea meghatározása minden olyan tea, ami a Kína, Yunnan tartomány területéről származó, Camellia Sinensis nagylevelű (Da Ye Zhong) alfajaiból származó tea.

Létezik zöld vagy élő (sheng) és mesterségesen fermentált, hei cha módon elkészített változata is (shu). Mind a sheng mind pedig a shu puernek jól áll az idő és meghálálja a gondos és megfelelő tárolást, érlelést. A teában dolgozó mikroorganizmusok ugyanis élőek, folyamatosan változik és érik a tea általuk.

Sheng puer

A sheng azaz élő, nyers vagy zöld puer kézzel szedett és napon szárított alapanyagokból készült, hasonlóan egy zöld tea feldolgozási módhoz. A napon történő kíméletes szárításnak és a gyors, wokban történő, alacsony fokos besütésnek (melynek célja az oxidáció megállítása) a tea élő marad és az idő előrehaladtával folyamatosan változik. Az elkészült, leveles mao cha-t, az alapanyagot profi teamesterek szakértelme szerint keverik össze, a különféle levélosztályokat. A pillanat tört részéig tartó gőzölés követően formába préselik a teát, melynek többféle formája is lehet. Legelterjedtebb a Bing cha, azaz “lepény” vagy “torta” forma. A sheng puer teák alap teája lehet ültetvényes, vad vagy félvad teafa is.

Shu puer

A szó jelentése fermentált, érett, vagy sötét teák elkészítését az 50-es évek legvégén találták fel, mivel megnövekedett az érett puerek iránti kereslet a teapiacon. Az első mesterségesen fermentált teákat a Menghai és Kunming város teaüzemében gyártották, 1972-ben. Szintén yunnani, nagylevelű teából kell hogy készüljön a tea, emberi beavatkozással, posztfermentált, eljárással.

Elképzelhető, hogy a hei cha feldolgozási módot ültették át és gondolták tovább a shu puerek készítésekor, illetve akár véletlen is okozhatta a shu puerek létrejöttét.

A leveles, fermentációs folyamaton végigment shu puer alapanyagokat, levélosztályokba sorolják. Létezik Gong ting, Te ji, Da Jin Ya, Jin Ya és Cha tou kategória, a levelek nagysága szerint pedig 10 kategóriát használnak. Az 1 a legkisebb levélméret, a 9-10 a nagy, kifejlett leveleket takar.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Dear Tea Friends! We are off to take some tea from China and Japan. You still may place the order but it will be proceeded after 25th of May. Thanks for understanding and support! Elrejtés