Shou Mei, Bai Mu Dan és Silver Needle fehér teák

Egyik legjobb nyári hűsítő a fehér tea!

Elérkezett az az időszak, amikor a kinti hőmérséklet olyan mértékig felemelkedik, hogy jól meg kell gondolnunk, meddig tartózkodunk odakint. Szervezetünk vágyakozik valamiféle igazoltan hatásos hűsítő után. Egyik legjobb nyári hűsítő szerintünk a fehér tea. A zöld tea is zseniális a nyári időszakban, erről is írunk majd a későbbiekben.  A fehér teák általában illatosak, betöltik a teret édes szénás, gyümis illatukkal. Este is ideális választás, mivel nem élénkít.

A fehér teák illatukban erőteljesebbek, mint ízükben, javasolt is tovább áztatni őket, akár 90 Celsius fokon, 1 percig. A kínai gyógyászat szerint hűtő-semleges hatású a fehér tea, így Kínában a nyári időszakban megnövekszik a fogyasztási kedv a fehér tea iránt.

A Shou Mei 2016 (F006) teát iszogattam éppen, amit a kínai utunk során hoztunk haza. Legfrissebb szüret, 2016 tavaszi, igazi egyéniség, Gong Mei vidékről. Kiváló Da Bai teanövény fajta legfrissebb leveleiből, vérprofi termelő kezei közül szerezhettünk belőle, boltunk, és a Ti részetekre pár kilóval. Természetesen a teljesen rügyes változatát, az Ezüst Tű (Silver needle) teára is szert tettünk az idei szüretből, illetve pár érlelt, korral nemesedett fehér teát is találtok a boltban nálunk, ugyanettől a kedves teatermelőtől. Gondolkodtam sokat azon, hogy melyiket igyam, mert mindegyik nagyon jó és finom. A weboldalra hamarosan feltöltöm a a 2016-os Shou Mei-t, így kézenfekvő volt, hogy újra kell kóstolnom, hogy felfrissítsem az emlékeimet vele kapcsolatban. Aztán olyan szintű meglepetést okozott ízében és illatában, hogy még most sem térek magamhoz. 🙂

A három gaiwanban csücsülő és vízre várakozó teák, balról-jobbra haladva a következők:

Shou Mei (Gong Mei) 2016 – Yichi Bai Mu Dan 2016 – Gao Ji Bai Mu Dan 2016

Kínában készítettük a képet, ezután a kóstolás után határoztuk el, hogy az első teát muszáj hazahoznunk Nektek. 🙂

A Shou Mei száraz állapotában még nem mutatja meg igazi valóját. Édességnek nyoma sincs, inkább ásványosan savanykás és talán még sós is.

Az első pár felöntés után, ne mondjunk még véleményt, pótoljuk a nap és a meleg folyamán elvesztett víz mennyiségét a testünkből. Mondjuk a 2. felöntés után, kezdjük el szépen 85-90 fokos vízben áztatni és tartson ez kb. 1 percig. Enyhén vaníliás széna és édes citromtorta illat csap fel a csészéből pillanatok alatt. 🙂 Egy kicsit olyan, mint Tihany, a levendulavirágzás idején, vagy mondjuk most, június végén. A tea nem levendula illatú, inkább a nap égette mezei virágokkal borított földterület illata az, amire emlékeztet.

A felöntések számát nem határoznám meg, ameddig jól esik és érezzük a forróságot. Körte, alma és sok-sok citromvirág jellege végig marad, enyhe, már nem frissen vágott fű, nedves illatával. “Szuperkönnyen” iható, meditatív tea, mely segítségünkre lehet esetlegesen felfedezni az egy pillanatra felbukkanó tudatos valónkat. (“muhaha” 🙂 )

Nyári időszakban elég gyakran választom a fehér teát, eddig idősebb változatait, most ezt a frissebbet. A fehér tea azért is zseniális, mert korral nemesedik, mint egy jó puerh! Persze, lehet, hogy most az elszánt puerh kedvelők furcsán néznek, de ki kell próbálnotok egy 2011-es fehér teát és egy frisset. Eszméletlen “meglepiket” fog okozni, majd meglátjátok.

És még a hidegen áztatott fehér tea… Na, az még egy szuper dolog!

Egészség! 🙂

A boltban elérhető fehér teáinkat itt találod meg, köztük a cikk írása során fogyasztott, 2016-os Shou Mei-t.

Egy kis fehér tea story

Eme csodás fehér teának termőhelye Zheng He, Fujian tartományban található, kb. Kékestető méretű hegyekkel körbevéve. Teatermesztéshez ideális éghajlati adottságokról beszélhetünk. Magas a páratartalom, állandó pára, szűrt napfény és hűvösebb nappalok és éjszakák. Először a császári udvar kiváltsága volt a fehér teák fogyasztása, illetve a kínai előkelő és gazdag embereké. Később megérkezett Európába is a fehér tea, mind ebből a tartományból.

A legjobb Shou Mei és Bai Mu Dan fehér teát  az ebben a régióban nemesített Da Bai teavariánsból készítenek, ami tökéletes harmóniában él itt a természettel. Magashegyi teákról lévén szó, kulcstényezők között kell megemlítenünk az árnyékos és napfényes időszakok mennyiségét, esős napok számosságát, nagy vízfelület közelségét, a páratartalmat az átlaghőmérsékletet és a légmozgást.

Olyan helyeken, ahol hűvösebb és ködösebb az idő és nincs közvetlen napfény a tea lassabban nő. Természetesen ez minden más növényre is igaz. 🙂 A talajból több tápanyagot szív magába és a tavasz megérkeztével a kipattanó rügyekben gyűlik össze. A tea növénynek az anyagcseréje is lassúbb, komplexebb teák születnek, mint az alacsonyabb területeken, ahol melegebb is van és gyorsan fejlődik a növény, kevesebb, vékonyabb beltartalommal.

A teanövény gyökérzetének fontos, akárcsak a borszőlő esetében, hogy ne álljon meg alatta a víz, jól szellőzzön. A sziklásabb, kevesebb földes réteget tartalmazó területen a tea nehezebben kapaszkodik meg, így mélyebb rétegekben keres magának tápanyagot, ami nagy-nagy szerencsénk.

Ebben a teában is érződik az az ásványosság, ami egy napfényesebb, alacsonyabb területen nevelkedett teában, hiába keresünk. Itt jön a különbség szálas tea és szálas tea között…

A feldolgozásról is ejtek pár szót, mely extrém mértékű figyelmet igényel. A tearügyek, levelek leszedését esőben és párás időben soha sem kezdik el. Csak a teljesen egészséges tearügyeket és leveleket szedik bele kosarukba, kézzel a teaszedők, jellemzően hölgyekről van szó. A kosarak cipelése már a férfiak feladata. A fehér tea nem oxidált teafajta, csupán napon megszárított levelekről van szó. A rügyek fehérek, ezüstös színűek, az idősebb levelek akácfa barnák. A napon történő szárítást egy végső kb. 40 Celsius fokon történő szárítás zárja és ezzel el is készül a fehér tea.

Fehér teáink között felfedezhettek több félét, az ezek közötti különbségeket rögvest leírom.

A rügyek arányától függ, hogy az adott tea milyen minőségi osztályba kerül. A legmagasabb szintű fehér tea a prémium skálán, a Bai Hao Yin Zhen, vagy Ezüst tű, illetve Silver needle. Mindhárom megnevezés helyes. Második kategória a legjobb nyári hűsítő fehér tea – ként bemutatott Bai Mu Dan (Fehér Bazsarózsa vagy White peony) a harmadik kategória pedig a Shou Mei (Öröklét szemöldöke) nevet viseli.