Minden év decemberében az év vége és a karácsony közeledtével megvizsgálom, hogy számomra melyik volt az év legemlékezetesebb teája. Természetesen ez nem egy könnyű feladat, mivel mindegyik teánkat szeretem, mivel amikor kiválasztottuk Kínában a sok közül, mindegyik megfogott minket, ezért hoztuk el Neked. Amelyeket nem választottuk, meghagytuk kínai utunk jó tapasztalataként és beépítettem ízüket, hogy a jövőben még jobb teákat tudjunk beszerezni.

Mégis akkor miért csinálom ezt az év végi vizsgálatot?

Mert a folyamatos tanuláshoz és tapasztalat szerzéshez elengedhetetlen, hogy teáinkat jól ismerjük, és folyamatosan ellenőrizzük, hogy biztosan jól döntöttünk-e és mérlegeljünk.


Végignéztem, hogy mely teák iránt érdeklődtek a legtöbben idén. Elárulok egy titkot. Webshop rendeléseink és kedves speciality kávézós partnereink egyesített eredményei alapján, a wuolongokat (oolongokat) kedvelitek a legjobban!

Legyen az tajvani, dancong (Főnix-hegy) vagy éppen wuyi-hegyi szikla wulong, oolong, mindegyiket előbb választjátok, mint a fekete (vörös) teákat. Pedig előbbi mondhatni, egy “ismeretlen” kategória itt, míg a vörös (fekete) tea “alap” italként ismert Magyarországon.

Gondoltad volna?

Végig gondolva az évet leszűkítettem a listámat 5 db teára. Nem volt egyszerű feladat. Ebből a listából fogom kiválasztani a végső győztest az összefoglaló végén megtudhatod.

NAN JIAN SHU Puer – Csokoládé, datolya és édes fűszeresség. A korai őszi erdőt idéző illattal és karakteres utóízzel.

MI LAN XIANG – Virágbomba. Olyan, mint itthon a virágoskert tavasszal. Amikor az orgona, tulipán, jácint és ezekhez hasonló virágok legnagyobb pompájukban díszelegnek. 

SHUI XIAN – Az ásványok és a virágok egyesített erővel bukkannak fel ebben a teában. Több szüretből származó teánk is van belőle, mindegyiket nagyon kedvelem. 

SHOU MEI 2016 – Idén májusában leltünk erre a teára, meglepő módon, a Wuyi-hegységben. Mrs. Chen családjának egy része Zhenghe tartományban készít finomabbnál finomabb fehér teákat. Oolongokat (wuolongokat) kóstolva, megszakításként megmutatta a legfrissebb szüret teáit. Shou mei, Gong mei, Bai mu dan és Bai hao yin zhen teákat. Nemcsak a friss évjáratból, hanem korábbi évekből, mivel már tudod, hogy a puerh teán kívül a fehér tea is azok közé tartozik, amelyek alkalmasak az érlelésre (megfelelő körülmények között tárolva).

A tea tárolásról írtunk egy összefoglalót, amelyet elérhetsz a cikk alján található linkre kattintva.

AMBER GABA  – “Frissen sült édesburgonya vagy sütőtök” ez a két jelző a legtöbbször fogalmazódik meg bennem. Fahéjas is és édes fűszeres is. Ideális tea, éppen szezonja van. Gyakran fogyasztom délelőtt vagy délután, frissítően hat rám és mosolyra húzza a szám.


 Nos tehát. Ki a győztes? Most jöttem rá, hogy ez nem a legjobb üzleti döntés, (mert hamarosan kifogyunk belőle), de a választásom a QI DAN . Az “eredeti” Da hong pao. Nem azért, mert nagyon nehéz “single bush” Da Hong Pao-t találni, és nem azért mert kis mennyiségben érhető el ez a kategória vagy mert hihetetlenül komplex ízvilágú, a csonthéjasok, tavaszi virágok és badacsonyi ásványokat felvonultató tea ez.

Azért győzött nálam, mert nagyon kedves emlékeket idéz fel bennem, wuyi-hegyi teavadászatunkról. Barátra leltem Mrs. Chen személyében, akitől származnak szikla oolongjaink (wuolongjaink) és akivel szinte heti szinten beszélünk és tanít a Wuyi-hegyi teák titkára. A teatermesztésre és készítésre, a teanövény fajtákra, a megfelelő tea megtalálására és a kínai nyelvre. 🙂

Tehát a kedvenc teám ebben az évben a QI DAN!

Neked melyik a kedvenced és miért? Írd le ide a cikk aljára hogy mi az és azt is hogy miért! Bármilyen és bárhonnan teát leírhatsz. 🙂

 Itt pedig a cikk, amit ígértem Neked a tea tárolásról: https://teavolution.eu/a-tea-helyes-tarolasa/

Jó teázást Nektek!

Dóri