Hogyan készítsek jó teát bögrében?

Sokszor teszitek fel nekünk ezt a kérdést, így gondoltuk, készítünk egy érdekes és praktikus leírást arról, hogy elöször az otthon megszokott teakészítési szokásokhoz igazodva, hogyan is készítsük el jól és finoman prémium teáinkat.

A táblázatban összefoglaltuk teafajtánként a szükséges paramétereket, melyeket ha betartod, nem fogod elrontani a teádat.

A szálas tea elkészítéséhez otthon használatos eszköz jellemzően még mindig a “teatojás”… Ezt használjuk inkább jóféle húslevesek vagy forralt bor fűszereinek összefogására, mintsem teakészítésre. Ez egy megfontolandó tanács. 🙂

‘Namármost’. Mindenkinek van otthon teás bögréje, a legjobb ha szűrője is van és a legtökéletesebb, ha az nem fémből, hanem mondjuk üvegből vagy porcelánból van.

Ha nincs, nézzetek körül a piacon vagy a webshopunk kínálatában: Üveg szűrős bögre , Üveg szűrős kanna

Teakészítés 3-5 dl-es bögrében vagy kannában:

Tea fajtája Tea Mennyiség Víz mennyiség Víz hőfok Áztatási idő Info
Fehér tea 5 gr 3 – 5 dl 85 C° 2 perc Bírós teák, nem nagyon lehet őket elrontani. Gyümölcsösek, este is ihatóak.
Zöld tea 4 – 5 gr 3 – 5 dl 70 – 75 C° 30 mp – 1 perc Legérzékenyebb fajta! Hőmérsékletre, az áztatási időre, mindenre. Könnyen keserűvé vállnak ha túláztatjátok őket, gondosan kell velük bánni.
Japán zöld tea 4 – 5 gr 3 – 5 dl 60 – 70 C° 30 mp Legrövidebb áztatási idővel készítsük, gyors leöntéssel.
Oolong tea 5 – 6 gr 3 – 5 dl 85 C° 2 perc Bírós teák ők is, kiválóan alkalmasak a kung fu szertartást gyakorolni kezdő embereknek. Nem érzékenyek, nehéz őket elrontani.
Vörös / Fekete tea 4 gr 3 – 5 dl 90 – 95 C° 1 – 2 perc Szintén a gyorsabb leöntés tesz neki jót, könnyen tud keseredni, figyeljünk rá.
Puerh tea 6 – 7 gr 3 – 5 dl 95 – 98 C° 1 – 2 perc A puerh nem keseredni csak erősödni tud. Az áztatási időt betartva, nem tudjuk elrontani.
Herba tea 5 gr 3 – 5 dl 100 C° 5 – 10 perc Hosszabb áztatási időt igényelnek és a legforróbb vizet, amit ki tudtok nyerni a forralóból. Koffeinmentesek, este is ihatjátok őket.

A prémium, jó minőségű, kézműves tea többször leönthető. Így a fenti táblázatot használva, annyiszor önthetitek le teátokat, amíg “van íze”.

Teafajtánként változhat a felöntések száma, kísérletezzetek! Játszhattok azzal, hogy a felöntések számának előrehaladtával, növelitek az áztatási időt. A legfinomabb tea jellemzően a 2. felöntés.

Praktikus tanács: 1. Minél apróbb levelű teát készítünk, annál rövidebb ideig áztassuk. 2. Minél erősebben sodort, annál bírósabb a tea és annál hosszabb lehet az áztatási idő.

Jó teázást kívánunk mindenkinek!

Kérdés esetén szóljatok hozzá a cikkhez, vagy keressetek bennünket bizalommal!