Song zhong dancong wulong

Főnix hegyi Song Zhong dancong

Ma délelőtt a picit ködös, esős, hideg időben, valamilyen illatos, ízes, kellemesen cserfes, vidító teára vágytam. Megálltam a teás polcaink előtt és nézegettem a megannyi teás zacskót, zsákot és porcelán tároló edényt. Megakadt a szemem a legfrissebb teaszállítmányunk zacskóin. Dancong…. Ez kell nekem! Egy üdítően illatos, mosolyra fakasztó, minden érzékszervet kitöltő tea.

Mrs. Chen férjének Guangdong tartományban vannak teakertjei, dancongokat készítenek.

Mrs. Chen ajánlotta a Song Zhong dancongot. Igazán különleges élményben lesz részünk – mondta – válasszunk belőle mindenképpen. Rábólintottunk, választottuk és nem bántuk meg.

Egy kis Song Zhong történelem:

Az első Song Zhong teanövényeket a Song dinasztia idején ültették, melyek a Feng Huang hegyen találhatóak, 1000 méteres magasságban. A talaj és a levegő kiváló, a napsütés is ideális, tökéletes hely a teafáknak. A növény keresztezése volt a Shui Xian teafajtának, így karaktere egy kicsit hasonló is a Wuyi-hegyi anyanövényhez. Song Zhong ősi teafáiból, mára 4 db teafa maradt életben a megannyi teafa közül. Érdekes, hogy gyakran hívják “édes burgonya Dan Cong”-nak, noha ez nem az ízére, hanem az édességére vonatkozó hasonlóság. 🙂 Természetesen az ősi növények leszármazottjaiból több teakert is létezik a mai időkben.

Kóstolás:

Ezt a teát túlzott sütési/pörkölési folyamat nélkül készítik és nem esik át erőteljes oxidáción sem. Ez adja az elsöprő gyümölcsösségét, almaszirom és ananász aromáját, enyhén minerális illatát. Nagyon elterjedt tea Kínában a mai időkben, éppen ezekért a tulajdonságaiért.

 A száraz tealevelek illata ibolyára és orchideára emlékeztet, finom és frissítő. Gyönyörű, hosszú tealevelek, őszbe forduló erdő lomb színekben pompáznak, látszanak rajta a gyengéd sütés nyomai.

Íz intenzitása az első kortyok után hosszasan érezhető. Lélekmelegítően virágos, karakteres tea, vibrálóan gyümölcsös.

Elkészítés:

A teát 85-90 fokon készítettem el, a Lajos forrás vizével. Tahitótfalusi lakos lévén, könnyen beszerezhető a forrásvíz. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a megfelelő minőségű víz használata a jó tea elkészítéséhez!

Az Eilong üveg kannát használtam, melybe 6 gr tealevelet raktam. Kb. 6. alkalom után kezdett az íze egy kicsit gyengülni, de még mindig élvezhető volt, illata ananászos lett és elkezdett hasonlítani egy kicsit a sheng puerh-ek illatára. Meglepő fordulat volt ez számomra.

A felöntések kb. 25-30 másodpercesek voltak, a 6. felöntéstől felemeltem 1 percre ezt az időt.