New
Fukamushi Asanoka
Fukamushi-asanoka-2

Fukamushi Asanoka 2019 (JAS organic)

9 500 Ft

Teljes japán tea kínálatunkat, itt találod meg. Japán tea kínálatunk

Ha a zöld teáról szeretnél általános és átfogó ismereteket olvasni, azt pedig itt olvashatod el.


Fukamushi japán zöld teánkról pedig lentebb görgetve tudsz bővebben olvasni.

 

Availability: In stock SKU: Fukamushi-asanoka Categories: , , , , Tag:
View cart

Description

Fukamushi Asanoka 2019 (JAS organic – Kagoshima)

‘Ichi ban cha’, azaz tavaszi első szedésű tea Komaki úr organikus teakertjéből (Hioki, Kinpo/Kagosima prefektúra). Ez a második év, hogy az Asanoka náluk organikus teát ad, hiszen több év kellett ahhoz, hogy egy hagyományos termelésről a bio-ra átálljanak. Hosszabban gőzölt (fukamushi), ez pedig – a sok apró tealevél/rügy darabka miatt is – egyedi ízgazdagságot és teltséget eredményez.

Egy teanövény variánsból készült aminek neve ‘Asanoka’. Ezt 1996-ban nemesítették a ‘Yabukita’ és egy másik kínai változat keresztezésével. Relatíve fiatal fajtának minősül a japán teás világban, ellenálló a hideggel szemben ezért előszeretettel ültetik hegyvidéki részre.  Leggyakrabban sencha és fukamushi sencha készítéséhez használják.

Gazdag, telt frissesség, hosszabb utóíz és a háttérben megbúvó édesség jellemzi.

A tea készítőjéről (Komaki úr):

Egy harmadik generációs teakészítő család fejeként gazdálkodik két felnőtt fiával együtt. A család immáron 65 éve foglalkozik teakészítéssel. Édesapja Ujiban (Kyoto pref.) tanulta a teakészítést. Év közben csak 5-en dolgoznak a földeken, csak a szüreti időszakban csatlakoznak hozzájuk kisegítők. Saját feldolgozó üzemük közvetlenül a teakert mellett található, így tavasszal a leveleket nagyon hatékonyan, gyorsan és friss állapotban tudják feldolgozni.

25 éve foglalkoznak organikus termesztéssel is (annak idején az elsők között kezdték el ezen a területen) és évről évre növekszik ilyen művelésű területeiknek az aránya. A teanövények itt egy jellegzetes fekete színű földben (japánul ‘Kuroboku’) növekednek, amely vulkáni hamuban kifejezetten gazdag és jó vízelvezetésű talaj.

Jellemzően fukamushi (hosszabban gőzölt) teákat készítenek több növényváltozatból.

A japán zöld teákról:

A Kínából átkerült és még magról szaporodott “eredeti változatok” (‘zairai’) mellett japán ízlésre nemesített teanövények, az óceán közelsége valamint a gyakran vulkanikus termőtalaj összetéveszthetetlen “japán ízt” kölcsönöz a teáknak. Jellemzően gőzöléssel állítják meg a tealevelek oxidációját ezért mondhatjuk, hogy a japán zöldek picikét zöldséges, spenótos ízvilággal rendelkeznek. (a kínai teákra jobban jellemző “besütés” is előfordul azonban – ‘Kamairi cha’) A levelek végső szárítása forró levegővel történik, ezért enyhén pirított ízek is előbukkanhatnak. A sokak által kedvelt Hojicha pedig egy második feldolgozás során kifejezetten erősebben megpirított, alacsonyabb koffeintartalmú teatípus.

Ismertebb japán tea változatok (a teljesség igénye nélkül): sencha; bancha; gyokuro; kabuse-cha; matcha; fukamushi-cha, kukicha; genmai-cha; hojicha… stb.

A Kyoto környéki Uji-ban jellemzően rövidebb gőzölést (kb. 8 mp.) használnak, hiszen az Uji-teák – a különleges ’terroir’ miatt – alapból umami-ban gazdag ízzel és különleges karakterrel rendelkeznek – emiatt mondhatni fölösleges a hosszú gőzölést. Más területeken hosszabb, 20-30 vagy akár 90 mp-es gőzölést is használhatnak. Ilyenkor a tealevelek sejtfala felpuhul, így ezek a teák végeredményben töröttebbnek lesznek mint a rövidebb ideig gőzölt társaik. A sokszor szinte por szerű darabkákat is tartalmazó zöld tea átszökik a szűrőkön és a csészénkben landol. Ez gazdagabb ízűvé, tartalmasabbá, erőteljesebbé varázsolja a teát, emellett pedig a sok tealevélben megtalálható hasznos nyomelemet is a főzettel együtt fogyasztunk el. (hasonlóan a matcha-hoz)

A hosszabban (1-másfél perc) gőzölt teát ‘fukamushi’-nak hívják, szemben az ún. ‘asamushi’-val, amely rövidebb gőzölést jelent. (Ez utóbbi egyébkét a klasszikusabb módszer.)

Az édesebb japán zöld teák speciális termesztési módszere az árnyékolás – amelynek több módja létezik. Általában az egész ültetvény fölé (változó ideig) árnyékoló hálót feszítenek ki. (most már ritkaságnak számít a régen elterjedt náddal, rizsszalmával történő árnyékolás) Az árnyék miatt a levelek smaragdzöld színűek és édesek maradnak. Az umami íz élményt igyekeznek így kiemelni ami a levelek aminosav gazdagságnak köszönhető. A ceremónia matcha, a gyokuro és a kabusecha árnyékolt ültetvényekről származó levelekből készül.

 


Javasolt készítési mód:

1. Tegyél 5 gr (kb. 1 tk) tealevelet, egy japán teáskannába (‘kyusu’, ‘hohin’ vagy ‘shiboridashi’), kb. 200 ml vízhez.
2. Hűtsd vissza a felforralt vizet 65-75 ° C-ra és öntsd a kannában pihenő tealevelekre.
3. Az első áztatási idő 1-másfél perc legyen, majd gyorsan szűrd le. Utána rövidebb időt használj (30 mp vagy azonnal)!

A japán zöld teát kb. 3-szor lehet leönteni és mindig frissen el kell fogyasztani. A második, harmadik felöntéshez picit melegebb (80° C – 85° C) vizet haszálj! Ezeket a felöntéseket már szinte azonnal le kell önteni, mert különben a főzet túlzottan erős, esetleg keserű lesz. (ami nem feltétlenül probléma, mi kifejezetten szeretjük)

A teakészítés egyéni ízlés kérdése is, ezért ugyanazt a teát próbáld meg többféle módon is elkészíteni, hogy rálelj, a saját világodra! Jó kísérletezést!


A zöld tea kategóriáról ebben a részletes cikkünkben olvashatsz bővebben.

This post is also available in: Magyar

Additional information

Weight 80 g
Terroir - Origin

Kagoshima prefecture – Japan

You may also like…