A matcha és az antioxidáns

Manapság amikor az egészségről olvastok, biztosan felbukkan az “antioxidáns” szó.

Ezek a vegyületek segítenek a szervezetnek semlegesíteni a szabad gyököket, melyek a szervezet természetes oxidatív folyamatai során keletkeznek (pl: energia felszabadítás).

A szabad gyök tulajdonképpen egy égéstermék, (mint a kipufogó gáz 🙂 ), felelős a sejtek idő előtti öregedéséért. Szabad gyökök száma például betegség és stressz esetén megnő, semlegesítésükhöz a szervezetnek több antioxidánsra van szüksége, amelyek beviteléhez mi is hozzájárulhatunk megfelelő táplálkozással.
Erről bővebben a Wikipédián olvashattok.

A diagram az O.R.A.C értéket mutatja, 1 gramm termékben.

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick-(bio)laboratórium 1997-ben vezetett be, az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.

Ez az érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, vagyis szabad gyök-lekötő képességüket, mégpedig teljesen pontosan mérhető és összehasonlítható formában, ( a szabad gyökök: nagy reakcióképességű, igen rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni, ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre, így károsítják testünk ép sejtjeit, mert onnan veszik el a keresett elektront )

Tehát az ORAC: (Oxygen Radical Absorbance Capacity) az oxigén tartalmú szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást mutatja.

Mindegy, hogy a matcha teáé, az áfonyáé, vagy az acai bogyóé, vagy a dióé, spenóté, vagy bármely biológiailag aktív anyagé, mert ezen érték alapján, teljes mértékben összemérhető és így eldönthető, hogy melyik, zöldség, gyümölcs, vagy pl. ezekből készült táplálék-kiegészítő védi legjobban szervezetünket a szabad gyökök káros hatásától.

matcha és az antioxidáns
matcha és az antioxidáns

Az antioxidánsok bevitelének napi ajánlott értéke 5000-12000 ORAC között változik, attól függően, hogy falun élő és sok bio ételt fogyasztó, nyugodt egészséges, elég fizikai aktivitást végző személyről, vagy napi stressznek, környezetszennyezésnek kitett, “túl-feldolgozott” ételt fogyasztó, betegről, városlakóról van szó. Értelemszerűen az utóbbinak lényegesen több az antioxidáns szükséglete.

A matcha teáról bővebb információkat itt találsz az oldalunkon:

Mi a matcha