A jó teához, jó víz kell!

Back to Blog

Megosztom ezt a bejegyzést

A jó teához, jó víz kell!

A jó teához, jó víz kell!

A teát elkészíteni, összetett feladat. Rengeteg tényező számít, a tökéletes ital elkészítésekor, az egyik legfontosabb, az ember, maga a készítő és a megfelelő víz használata.

Mi az utóbbihoz nyújtunk egy kis segítséget. 🙂

  1. Minél lágyabb vizet kell használni, a legjobb a forrásvíz. Alacsony ásványi anyag tartalmú víz a legmegfelelőbb a tea elkészítéséhez. Kevesebb, mint 100mg/ liter ásványi anyag tartalom biztosítja, hogy a tea megfelelően édes lesz.

Forrás közelében lakók a legideálisabb helyen élnek, teázás szempontjából. Minden esetben használjatok forrásvizet, amennyiben tehetitek. A városban élő kedves emberek, mindenképpen kóstolják meg a csapvizüket és általános szabály, hogy ha a csapvíz finom, akkor használható teakészítésre.

Viszont! Érdemes tudni, hogy a vezetékes víz igen kemény, így inkább válasszunk az üzletekben kapható, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek közül (tisztított víz, palackos víz).

A kemény, ásványi anyagokban gazdag és karbonátos víz használatával jelenik meg a teánk tetején úszó “hártya” szerű képződmény.

2. A víz hőfoka is rendkívül fontos. Nem szabad túlforralni (akár többször) a vizet, mert a tea lapos lesz, elveszti ízét. Teáinknál feltüntettük azt az intervallumot, amelyen belül érdemes maradni. Kísérletezni mindig érdemes, így bátran toljátok ki a határokat. 🙂

Forrásban lévő vízzel, soha ne öntsük le közvetlenül a leveleket, mert megégeti a őket és kiöli belőlük az aromákat és illatokat.  A teakészítő edény falára kell önteni a vizet és így készíteni el a teát. Praktikus eszköz egy tea hőmérő, ami segít a hőfokot belőni. Az idő előrehaladtával és a figyelmünk gyakorlásával elsajátíthatjuk majd annak a tudományát, hogy a buborékok mozgásából meghatározzuk, hány fokos a vizünk.

3. Áztatási idő: Ha hosszúra sikeredik az áztatási idő, számos olyan, nemkívánatos anyag is kioldódik a tealevelekből, amitől nem lesz finom a tea, sőt, keserű és “csersavas” lesz. A keserű ízt is inkább fanyarnak mondanám. Az áztatási idő adatokat tartsuk be, mely függ az éppen fogyasztott tea fajtájától. Útmutatóként szolgál, később viszont mindenképpen kísérletezzünk, hogy egyéni ízlésünk is kialakuljon. Az aroma gazdag, komplex és tökéletes tea íz érdekében, maradjunk az áztatási idő tartományon belül. Ha a testesebb ízeket kedveled, növelheted egy picit az áztatási időt, ha a lágyabbakat, csökkentsd ezt az időtartamot.

Ne rémüljünk meg, megéri a kezdeti útmutatókat betartani, majd hamar rutinunk lesz és elhagyhatjuk ezeket a segédeszközöket.

Back to Blog